Uteboxar

Jo jag tänkte på det här med uteboxar, jag har ingen erfarenhet av uteboxar på vintern, därför tänkte jag ställa en fråga om vad ni eventuellt tycker om det? Alltså vad anser ni om uteboxar på vintern? Tex. att de inte bör stå i det för att det är för kallt, eller att det är positivt för att de får frisk luft osv.
Skulle vara tacksam för rätt så utvärderande svar då jag är intresserad!
 
Bild från google

Kommentarer
Postat av: Tess - Miss Indecisive

Jobbade tidigare i ett större stall där jag fick ha mina egna hästar i uteboxar då de inte fick plats i de stora stallen. Har både positivt och negativt att säga, positivt var att det såklart alltid var frisk luft i stallet och var väldigt praktiskt när man skulle ut och rida osv... negativ var VATTNET! som frös till is... så på nätter och tidiga mornar fick vi kånka varmvatten. Till ponnyernas utestall hade vi dock några high tech värmevattenkoppar så där fanns det alltid bra vatten till hästarna. Så förutom vattnet ser jag inget problem med uteboxar av de erfarenheter jag har... man bör väl fundera på hurvida man klipper hästarna också, men var en och annan fin tävlingshäst av dyrare modell vi hade där inne och de mådde fint. Blev inte så kallt med alla hästar på plats. Sen hade vi såklart varma täcken då detta var vintern 2009 som jag inte skulle tro att någon har glömt. Viktigt är också att tänka på att det inte blir kalldrag, bäst tycker jag det var på ett ställe där de hade boxarna vända mot varandra och ett tak mellan. då blev det ju också som en gång där man kunde binda upp hästarna. =)// Tess

Svar: Först vill jag säga tack så jätte mycket att du tog dig tid att svara för jag funderar nämlingen på eventuellt utebox! :) Men jag tycker att det låter väldigt bra, klart att det är ett minus att vattnet fryser MEN det gör det redan i det stallet han står i haha! Men jag tycker att det låter positivt, han har ganska långpäls och han är inte klippt överhuvudtaget, men du menar alltså att det blir ganska bra med värme om hästarna står bredvid varandra?:)
None None

2012-12-12 @ 20:23:02
URL: http://missindecisive.blogg.se
Postat av: Anonym

sv:Tack :)

Jag står i ett utestall året om. Dock så är det inte riktigt uteboxar på samma sätt som på bilden. Det är liksom två sådana stall som på bilden som står mitt emot varandra, mellan dem så är det ett tak. Det är alltså fortfarande ute, fast det är ett riktigt tak över. Jag tycker att det är toppenbra ur hästsynpunkt, t.ex. att det är mycket bra luft. Däremot så blir det kallt för ryttarna, och man måste släpa på vattnet. Största nackdelen för hästarna är att vattnet fryser på natten, så de får inte vatten hela natten :(

Svar: Okej det låter bra, fast de uteboxarna som jag funderar på då är isåfall inte mitt emot varandra, men ja jag kan tänka mig att det är mer en bekvämlighet för ryttarna att ha stall inomhus, men det är alltså ingra problem utomhus förutom vattnet och kyla för en själv?:)
None None

2012-12-12 @ 20:25:41
Postat av: Tess - Miss Indecisive

Kom på en sak till.. hur vi bäddade boxarna, i våra boxar hade vi stampat jordgolv som grund, över detta ett rejält lager torv sen MASSOR av halm för att få bra isolering av bädden. Nu var det nog allt jag kan komma på. =) // Tess

2012-12-12 @ 20:25:54
URL: http://missindecisive.blogg.se
Postat av: Emilia Ottersten Johanson

Uteboxar är väldigt bra tycker jag om man inte har en känslig häst som kanske behöver mycket värme. Men de flesta hästar klarar ju av att stå i uteboxar och oftast räcker det med ett ordentligt vintertäcke och lite extra grovfoder eller om hästen har väldigt tjock päls så behövs inte täcket. Mina shettisar går på lösdrift dygnet runt och de behöver inga täcken. Bästa strömedel enligt mig är halm för då kan de gosa ner sig i det för att det blir isolerande på ett annat sätt än spån som oftast fryser och sen kan de ju naturligtvis pilla i sig lite av halmen så då blir det oftast inte så tråkigt för hästarna. Uteboxar kan även vara bra om man inte alltid har tillgång till bra hagar på vintern för då får de ju fortfarande frisk luft. En annan bra sak med att ha hästen i utebox kan vara om hästen har "kronisk bronkit" (typ som astma, eller dammallergi) för då behöver hästen en "renare" plats och mycket frisk luft.
Hoppas det hjälper :)
//Emilia

Svar: Tack så jätte mycket för svaret, det låter ju toppen med uteboxar, gör mig lite gladare då jag kanske måste överväga det som ett alternativ! :D
None None

2012-12-12 @ 20:35:08
URL: http://emiliaojohansson.blogg.se/
Postat av: Jenny

I stallet där min mammas häst står i finns det två stora och rymliga uteboxar. Och det är faktiskt bättre för en häst att stå i en utebox än i ett stall, då den får mycket mer frisk luft, bättre för hästens luftvägar och att temperaturen blir mer behaglig för hästen. Det kluriga blir ju på vintern då man måste se till så att vattenhinken i uteboxen inte har fryst till is. Man får också ta på hästen ett varmt och skönt täcke om natten, för som sagt, det är ju kyligare i en utebox än i ett stall. Uteboxarna i vårat stall har stora och breda fönster med galler. Men för att underlätta under dom allra kyligaste nätterna så har ägarna av stallet satt upp en genomskinlig platta utanför gallrena, som man då kan flika upp snabbt och enkelt. För min del är uteboxar ett stort plus! Och hoppas detta hjälpte dig lite på traven:)

Svar: Låter ju jätte bra, blir lite bättre i syn nu till uteboxar då jag inte har någon erfarenhet av dem, men det låter toppen och jag ska nog överväga vidare på den fronten!:DTack så mycket för svaret!
None None

2012-12-12 @ 20:38:56
URL: http://narkeryttarna.blogg.se
Postat av: Caroline - unghästblogg

Jag har tyvärr inte så mycket positivt att säga om uteboxar. Har testat några av de vanligaste och även de som har värme slingor i taken och gallren, de var jag nöjdast med. Min häst vart jätte förkyld av att stå i ute box men han var känslig överlag, så jag tror man märker om det passar ens häst eller inte, tycker helt allmänt att det måste vara behagligare för hästen, fisk luft osv. Det finns hinkar (tunnor?) som har värmeslingor i sig som man kan ha vatten i till hästen på natten så det inte fryser, en sån skulle jag ha skaffat om jag stod i utebox året om :)

Svar: Ah okej, då jag tror att min häst är ganska så tålig för sådant, han är väldigt sällan sjuk med andra ord så det kan vara som du säger att din häst var överkänslig!Det finns alltså värmeslingor att köpa, för det skulle ju vara kanon, vet du vart man skulle kunna köpa det någonstans?:)
Tack för svaret också!
None None

2012-12-12 @ 20:44:18
URL: http://theoneme.blogg.se
Postat av: Myran

Föredrar lösdrift om hästarna ska vara ute i kyla. Har ingen direkt erfarenhet av boxarna, men det känns som att det blir för mycket "stå stilla" i kallt, men det är bara min känsla. På en lösdrift kan de ju ändå röra på sig när de vill och som de vill =)
Sen är jag för bekväm för att riktigt kunna uppskatta uteboxar på vintern ;) haha! Too cold!

Svar: Ja det är sant, fast tror du inte om man slänger på dom många täcken så håller dom iallfall värmen, och min häst har rätt mycket vinterpäls(han blir inte rakad), känns lite som att dom borde klara av kyla men visst är det som du säger, det är ju en bekvämlighet att stå inne men man kan ju alltid stå i kö till innebox!:D
None None

2012-12-12 @ 20:50:27
URL: http://trinnie.blogg.se
Postat av: Emma

Sv tack! :D

Jag tror inte att det är något fel på uteboxar, det ända som jag kan komma på när jag läser kommentarerna ovan är att hästarna dricker iskallt vatten och kan leda till kolik, så tänk på det bara ;)<3

2012-12-12 @ 20:57:59
URL: http://www.foto.devote.se
Postat av: Tess - Miss Indecisive

Yes blev rätt varmt när de stod bredvid varandra, iaf i det stallet där boxarna var vända mot varandra, kan tänka mig att bäddarna jag skrev om gjorde lite också... Låter ju bra :) Två av våra var tyvärr nyklippta då planen just då inte var att de skulle flytta ut... men de klarade sig kanon ändå med ett gäng täcken =) Skulle nog kunna tänka mig utestall igen.

Svar: Det låter ju super, får mig att få upp hoppet något iallfall då det kanske är mitt ända alternativ än så länge! :D
None None

2012-12-12 @ 21:03:01
URL: http://missindecisive.blogg.se
Postat av: Jessica

Svar: Jag har ingen större erfarenhet av uteboxar, men jag har fortfarande en åsikt och en del tankar som kanske kommer göra någon nytta till ditt val ;)

Jag anser att hästarna alltid ska ha bra och frisk luft i stallet och i en utebox får de väldigt bra luft. Däremot så skulle jag tycka att det var lite obehagligt att låta min häst stå still i kylan under vinterhalvåret. En lösdrift med ett bra och torrt vindskydd skulle jag hellre föredra framför en utebox. För då kan de röra på sig och det är lättare att se till att de har grovfoder dygnet runt. Men som sagt har jag inga djupa erfarenheter utan detta är bara mina tankar ;)

Tack för att du kollade in på min blogg! :)
Ha det bra.

Svar: Jag kan hålla med dig, men om vi säger såhär: stå själv i stallet eller stå i utebox med kompisar , vad skulle du helst välja? Det är de 2 alternativen jag har än så länge!:)
None None

2012-12-12 @ 21:36:47
URL: http://mylifebyjessica.bloggplatsen.se
Postat av: Caroline

SV; Tack så mycket och detsamma! :)
tyvärr har jag dock ingen som helst erfarenhet utav uteboxar. Men jag tycker att det är positivt att de får frisk luft och ännu bättre vore ju lösdrift så de fick röra sig. Egentligen tycker jag att det är dumt att vi är så himla noga med hästarna i vissa fall. Varför inte låta dom vara just hästar?
kan tänka mig att det kan bli problem med vatten som fryser under vinterhalvåret men annars kan det nog vara ett bra alternativ :)

Svar: Det är det jag också tänkte, varför ska vi vara så kinkiga när de är djur som egentligen tål väldigt mycket!? Och sen tror jag nu såhär i efterhand att man inte skulle låta hästarna få stå i uteboxar om de skulle ta skada av det!:)
None None

2012-12-12 @ 21:50:11
URL: http://carolinebrandberg.blogg.se
Postat av: Matilda

Vissa hästar går ju ute ela dygnet både sommar och Vinter :)

2012-12-12 @ 21:56:55
URL: http://Pussmulen.blogg.se
Postat av: Moa

Alltså jag skulle ju helst rekomendera att ha hästen inne,men varför inte liksom? En del hästar går ju på lösdrift året runt,så så länge hästen får vatten och mat och den håller sig varm dygnet runt skulle jg nog inte tycka att det är nått problem med det,man behöver ju t.ex inte oroa sig om att det är dålig luft! :)

Observera att jag inte kan ett piss om sånt här,har min häst inne bara :D

2012-12-12 @ 23:21:40
Postat av: Lisa

Hej! Tack så mycket och detsamma!! :)

Jag har inga egna erfarenheter utav uteboxar men både min förra och ponnyn jag rider nu har stått i det och om jag inte minns fel är det väldigt lätt för hästarna att bli förkylda på vintern om man inte täckar dom riktigt ordentligt och de är ju lätt att dom blir stela och så i och med att dom står still i kylan.
vattnet spelar väll ingen vidare roll ändå, eller de är ju kallt i hagen med så dom riskerna finns ju på fler ställen.
kanske iförsig är bra om dom dricker is kallt så sällan som möjligt.

men på resten av året tycker jag det är kanon med utebox! frisk luft och ändå "utevistelse fast dom är inne". Skulle själv inte vilja ha det då jag tycker det är behagligt med stall men de är ett smart alternativ och billigare :)
Även bra om man har en häst som är känslig för damm eftersom de är luftigare.

2012-12-12 @ 23:24:59
URL: http://mazettis.blogg.se
Postat av: Sandra Ledin

Hej :-)
Och tack så mycket!

Jag har ingen som helst erfarenhet av uteboxar, tyvärr!
Men jag har stallpellets som underlag till min ponny. Och det måste man blöta och sen löser det upp sig till spån. På vintern skulle pelletsen frysa eftersom att man vattnar pelletsen. Det är ju ingen hit ifall de skulle frysa! Då kanske man ska byta till vanligt spån men pelletsen är billigare i längden. Då är det en ekonomisk fråga.. På sommaren går det säkert bra! :)

Men jag som bor uppe i Norrland och kan ha -35 tycker jag inte skulle kännas så schysst att låta den stå ute dygnet runt. Jag är inte påläst eller har inte någon erfarenhet av uteboxar men det är ungefär såhär jag tänker! :)

Svar: Jag förstår vad du menar, stallpellets står han inte på så det skulle inte vara något problem för mig då jag han står på torv och spån!Men jag bor vid stockholm och det är inte ofta vi får runt -35 grader här, men jag vet inte om jag är skeptisk till uteboxar på vintern oavsätt hur många grader det är, men lyckligtvis så skulle jag isåfall stå i kö till innebox så han skulle inte behöva stå ute hela sitt liv så att säga!:)
Jag har inte heller någon erfarenhet men man kan alltid tycka och tänka till, tack för ditt svar!:D
None None

2012-12-13 @ 12:02:56
URL: http://sandraldin.blogg.se
Postat av: Alva

Sv; Tack för din kommentar! Hoppas du gillar min blogg och fortsätter läsa! Vad jag tycker om uteboxar: Min förra ponny stog i en utebox ett tag, jag har inget alls emot uteboxar. Jag tycker att det kan vara ganska trevligt för hästarna och bra att stå där det är loite "friskt". Det enda jag var nogrann med var att stänga överluckan när det är kallt! :D
Förresten, jättefin och bra blogg!! Hoppas du vill fortsätta läsa och kommentera min med :D

Svar: Tack för kommentaren, det verkar som att du och många andra inte har några som helst problem med uteboxar vilket glädjer mig! :D Klart jag fortsätter läsa din blogg! :D
None None

2012-12-13 @ 13:40:14
URL: http://alvac.webblogg.se
Postat av: Noomie Sundell

Vi har fyra lösdrifter, åtta stycken inneboxar och två stycken uteboxar i vårt stall. Hästarna som står där ute verkar trivas jättebra! Jag ser inget negativt med uteboxar iaf!(:
Funderar du på att ha din häst i utebox?(:

2012-12-13 @ 14:21:40
URL: http://lexx.blogg.se
Postat av: Sophia Backstrom

Enligt mig är uteboxar väldigt bra, tror de flesta hästar trivs bättre med det! De är ju trots allt inte skapta för att vara innedjur ;) men man får tänka på tjockleken på täckena ifall de är klippta/rakade! Ett tips, om vattnet fryser, är att köpa en hink som håller isen borta, vet inte vad de heter, men en i mitt stall har en sån, och dressyrmupparna tipsade också om det :)

2012-12-13 @ 17:01:00
URL: http://sophiabackstrom.blogg.se
Postat av: Amanda

Uteboxar är bara bra tycker jag. Hästarna får massor med frisk luft osv. Dom fryser inte i uteboxar eftersom hästar bara fryser när det blåser. Sålänge dom har ett täcke på sig om dom är klippta så är det bara skönt för dom att stå "ute" :)

2012-12-13 @ 20:10:31
URL: http://amandapalsson.blogg.se
Postat av: Emilia

SV; Tack så mycket! Hoppas du gillar min blogg och stannar kvar :)

Har tyvärr inte heller någon erfarenhet av uteboxar. Har bara haft mina hästar i utebox på meetings, och då har det funkat bra tycket jag. Men det är ju bara en eller två nätter lixom. Så kan tyvärr intesäga så mycket om de....

2012-12-13 @ 20:26:55
URL: http://livetenligtmillan.wordpress.com
Postat av: Jessica

Jag har mina hästar på lösdrift. Men inte som den klassiska typen, utan detta är mer som en öppen box. Fast det är knappt tätt mellan plakorna och så är det ju öppet hela tiden vilket gör att det inte är varmt = nästan som en utebox. "Stallet" består bara av denna box samt en uppställningsplats kan man säga.

Jag är JÄTTENÖJD. Det är billigt, hästarna mår TOPPEN (köpte nyss en stressad import och hon älskar att va ute så mycket). Håller med fler här över om att luften även är kalasbra! :)

Personligen är jag ganska "hatisk" mot varmstall då jag ser det som ett helvete (nåja) för hästarna. Det är ju bara vi, lata och bekväma människor, som vinner något på det. Usch och fy! Hellre kallt än varmt för hästarna :)

Svar: Jätte tacksam för ditt svar!Men som du säger så verkar alla vara positiva till just uteboxar, även jag. Dock är min farmor mitt problem i detta fall som äger hästen som totalt VÄGRAR ha han i utebox vilket är riktigt synd, men om han hade varit min på papper så hade jag inte tvekat kan jag säga!
None None

2012-12-14 @ 19:10:26
URL: http://vinna.blogg.se
Postat av: Ance

Har inga egna erfarenheter, men tror nog knappast att det skulle, jag menar hästarna tar inte skada av vinterkylan och de är rätt täckade och att man ser till att ha koll på hur vädret ska bli så att man kan stänga överdelen på boxdörren ifall det ska bli en blåsig natt eller så. Stort plus är ju också att luften lätt byts ut när det är såpass öppet.

Självklart får man byta vattnet ofta på vintern när det fryser, men det är ju inga problem. Själv är jag van vid kalla stall (skolans stall var kallare än det var ute och blev kallad fryshus av hovslagaren), så för mig är det inget konstigt eller extrabesvär med det.

2012-12-14 @ 19:26:21
URL: http://handandhoof.blogg.se/
Postat av: Anonym

Har stor erfarenhet av utedrift och sen har jag haft ponny i ett utestall och det är jättebra. Men man får tänka på att dem äter mer och att ha tillgång till vatten.

2012-12-14 @ 20:11:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0