Palla äpplen


En video

En video som jag kände att jag vill dela med mig. Väldigt vacker video som visar vad man kan göra utan all utrustning m.m.
 
 

Dagens planer

Idag ska jag nog rida ut tror jag, antingen frågar jag om Kajsa vill följa med eller så rider jag en och en, så förbannat vackert väder idag, underbart!!


Soulmate

"A soulmate is someone you carry with you forever"
 
 
 
 
 


Bilder

 
 
 
 
 
 

Jag var rädd, inte längre

Det kom en period i min tid med hästarna för 4 månader sedan när jag blev rädd. Jag blev rädd för jag visste för en gångs skull styrkan våra fyrbenta vänner besitter. Jag visste vad de var kapabla till och jag respekterade dom så mycket för det. 
Jag började bli rädd när jag gick upp på storhäst, för de hästarna kunde göra allt i sin makt för att slippa undan arbetet, de kickade, de ställde sig och gjorde det mesta, jag blev rädd för jag visste inte vad som kunde hända näst. Det jag fick höra i dessa situationer var "kom igen, på med spöt, hästen ska lyssna på dig", inget av det här passade in i min värld.
 
Den perioden i mitt liv var jag väldigt stressad, jag antar att min energi smittade över sig och det gjorde inte saken bättre, det slutade med att jag inte ville rida på ridskolan längre, jag ville rida på Kvicken för där var jag trygg och lugn. Hela miljön och situationen med mycket åskådare gjorde mig nervös, för att inte lägga fram det här på fel sätt, jag hade mycket blickar på mig då jag oftast beskrevs som en "duktig" ryttare och vanligtvis älskade jag det men jag började sakta att ogilla det. 
Jag började att inse att nej, jag vill inte ha det såhär, jag brukade vara så lugn med hästar och oftast kunna hålla mig till lugna och stabila ridpass, och att övergå från det till katastrofala ridpass var ett stort slag i magen. 
Det kändes som jag inte visste någonting längre, varför höll jag ens på med hästar när jag ändå var så jävla dålig? Så kände jag just då. 
 
Nu är jag i ett stadie i mitt liv när jag mår bra, jag är lugn och jag vet för en gångs skull vad jag vill, jag vill ha harmoni med hästarna, och inget annat. Jag vill inte ha klassik dressyr på samma sätt som förut, visst kan jag fortfarande rida klassikt men absolut inte på samma krävande sätt som förut, jag anser inte längre att det är så det ska gå till med hästar och ridning. 
 
Jag strävar efter kontakt,förstånd och en sund kommunikation mellan mig och den hästen jag håller på med/rider, och det kommer jag göra från och med nu, jag är inte rädd längre. 
 
 
 
 
 

Markträning Kvicken

Ber om ursäkt för dåligt med bilder nu men uppdaterar från mobilen och den vill inte ladda upp bilder... Suck.

Igår efter jag marktränade Schatal var det dax för Kvicken!

Kan börja med att säga att nu vet jag hur det känns att verkligen bli frustrerad, gårdagens pass var lärorikt men ACK så frustrerad jag blev...

Kvicken har aldrig gått så bra bakom mig på vägen till volten, kan tillägga att Kvicken antingen går på en eller 2 meter framför en, men igår gick han faktiskt bakom mig utan trassel hela 100 meter, det var bra!

Gjorde samma med honom som Schatal, allt gick bra tills han började tappa fokus då det var några som höll på uppe i skogen med crossar osv, det var här min frustration började...

Han lyssnade knappt på mig förutom när jag bad honom att göra det, och då höll fokusen i cirka 10 sekunder sen fanns jag inte där längre.
Kvicken är så van vid att ALLTID gå ut på volt direkt för att han är van vid att jag longerar men idag ville jag göra annat innan som exempelvis bara stå bredvid honom men då gick han direkt ut på en volt så det var lite att jobba på.

Sen gjorde jag en liten övning som går ut på att han ska "ge mig huvudet". Alltså jag står på hans sida och försöker få han att slappna i halsen, då tar jag lite i vänster (om jag står på hans vänster sida) och försöker få han att slappna av i böjningen, det här fattade han inte och började genast gå runt i cirklar runt mig istället, jag försökte ett par gånger men det gick sådär... Får fortsätta med den övningen om vi säger så!

På vägen hem var han NÅGOT AV DET JOBBIGASTE JAG NÅGONSIN VARIT MED OM. Han försökte gå över mig, höll sitt huvud i min nacke för att pressa mig att gå lite fortare vilket resulterade i att jag gick ännu slöare, när jag stannade till stannade han på mig och då backade jag honom, jag sökte en snabb reaktion men han tog myr steg baklänges, suck.

Jag blev så frustrerad, valde att lägga av just då för en frustrerad människa är absolut inget för en häst, ska jobba vidare på detta.
Det blev lite kommunikations problem om vi säger så...


Markträning Schatal

Igår när jag kom till stallet bestämde jag mig för att köra lite markträning uppe på volten med både Schatal och Kvicken!

Jag började med Schatal och kollade redan av i stallet vilket humör han var på, han var med på noterna ganska bra.

Jag har börjat försöka ha han lös i stallgången, han står stilla i några sekunder men sen börjar han röra sig in mot boxen, dock endast när jag står på hans vänstra sida, han har nämligen fri väg in till boxen då! Men det är bara att plocka tillbaka honom då och ställa han på samma plats, förhoppningsvis förstår han snart att han ska stå kvar!

Sen gick vi upp till volten som ligger cirka 100 meter ifrån stallet, han skötte sig prima hela vägen, kollade på när små killarna spelade fotboll osv utan större reaktion, mer nyfikenhet.

Efter det gick jag först ett halvt varv på volten och ställde upp han på mitten av volten, tog även med mig ett spö som en "förlängd arm" som alla kallar det, även jag kallar det så med brist av annat förslag!

Jag kollade så att han var med genom att lägga spöt lite på vänster fram så att han lyfte och sen likadant på höger fram, han gjorde det bra. Sen backade jag honom lite osv...

Efter det började jag Longera honom, han fick faktiskt en väldigt bra skritt, jämn och med bra övertramp, en av de bättre skritterna jag sett på honom!

Sen genom att höja min energi, (började små trava lite själv) satte han igång i en behaglig trav med huvudet mycket lågt, framsteg då han oftast brukar bli ofokuserad och går i en av de högsta formerna. Sen satte jag in lite galopp och det var väldigt roligt de förstafattningarna då han flög iväg i en okontrollerad och "bockig" galopp, haha.

Efter några fattningar fattade han dock en väldigt behaglig och trevlig galopp, låg i formen och jobb i ryggen.

För att inte göra det här inlägget ännu längre så avslutar jag med att säga att detta pass var super bra och lärorikt, jag kände att jag hade koll på läget och faktiskt gjorde rätt ifrån mig.

Ska även be någon filma någon gång så att ni får se hur jag jobbar honom från marken!


Uppsittning

När jag började rida Schatal (vilket var någon gång runt mars där) var det ganska svårt att komma upp på honom vid uppsittning. Han gick iväg, oftast rakt fram och man fick göra om och göra rätt ett par antal gånger vid varje uppsittning. Sen var det det här när man väl satt där uppe, då skulle vi skritta iväg direkt enligt honom, vi kunde inte stå kvar på samma ställe i mer än några sekunder. 
 
Jag känner väl inte riktigt att det är ett beteende man tränar bort för antagligen försökte han säga mig något som jag inte förstod, utan jag försökte lära mig att förstå honom istället. Var det min energi som visade på stress? Var det jag som gjorde det till en större grej än vad det var?Ja det tror jag. Om man går in med inställningen, "fan, nu kommer jag behöva träna på det här igen, får se hur lång tid det här kommer ta" så kommer han att känna av det. Men jag lärde mig fort att det här egentligen inte var något problem, det var bara jag som visade på stress och att det skulle gå FORT att komma upp, därför gick han också iväg fort innan jag ens hann komma upp. 
 
Det jag gjorde var att bara inte tänka på det, utan stå så avslappnat som möjligt vid varje uppsittning, sen om han gick iväg så backade jag honom bara igen och väntade ett tag med att faktiskt hoppa upp, varför stressa det när jag inte har bråttom överhuvudtaget? Till slut började han stå stilla och nu står han stilla vid varje uppsittning. 
 
Kan även vika in med att jag alltid använder min fina blåa bänk när jag hoppar upp, jag har sträckt mig allt för många gånger när jag hoppat upp utan den och då har det blivit RIP ljumsken i några dagar. Men jag tror att när jag använder min fina blåa bänk så kommer jag även upp i en bra höjd där det blir en väldigt smidig uppsittning, det blir alltså ingen stress för mig heller att "kommer jag ens komma upp idag utan en bänk?" , man ska göra det så smidigt för sig som möjligt tycker jag.
Haha det där blev väldigt luddigt nu, men aja... 
 
 
Jag ska försöka fota lite nytt snart igen då jag vill visa mitt nya ridsätt på honom. 
 
 

Ridningen

Jag red killarna i förrigår och tänkte berätta lite om båda passen lite kort bara. 
 
Jag började med att rida Schatal, vi hann komma till volten och då skulle såklart en häst komma travandes längs ena vägen och Schatal fick lite flipp, det blev mycket gnägg och spring, lite uppspelt helt enkelt. Jag valde i det läget att bara få in han på mindre volter och att han skulle ge mig uppmärksamheten. Jag rörde då lite på innertygel och lät yttertygel hänga, tills jag kände att han gav efter och faktiskt slappande av så lättade jag och berömde, fick göra så ett par antal gånger och till slut fick jag en väldigt harmonisk häst. Jag försöker vara så tydlig och enkel som möjligt när jag rider på honom, för han blir lite överallt annars...  Han förstår verkligen innebörden med att ha längre tyglar nu, han söker sig ner direkt och börjar frusta, börjar även känna av att han jobbar mera med ryggen nu, han får in en bra taktkänsla också. 
Dock  blev han så avslappnad i slutet av passet att han höll på att få omkull oss, han snubblade ganska brutalt på sina ben men kom upp på fötter igen som tur var, efter det travade jag cirka ett halvt varv till bara för att se att inget gjorde ont och sen skrittade vi hem, ett lugnt och stabilt pass som jag kommer bygga vidare på. 
 
 
Sen efter det red jag fina Kvirreponken, vi tog oss ner till ängen och bara lekte och gjorde det som han och jag kände för. Det är så väldans skönt att inte alltid behöva tänka när man rider, typ " nu måste jag göra si och så", jag känner Kvirrisen så pass bra att vi mest bara är, jag känner hur jag ska rida honom utan att behöva tänka, lite skillnad när jag rider Schatal ;) Vi körde lite allt möjligt, han gick i en lite längre form, eller man kan säga att han fick bestämma lite själv, tycker det är viktigt :)
 
Sen nu börjar skolan på Onsdag och då ska jag försöka lägga upp scheman på hur jag rider, iallafall Schatal då det är han som jag känner att jag behöver utvecklas med. Jag kan erkänna att jag är lite lat nu när jag inte har rutiner men å andra sidan så känner jag att det är så det ska vara, allvaret börjar ändå någon gång, så varför inte bara göra som man känner för medans man ändå kan och sen kötta sönder när allvaret börjar på riktigt. Juste, Kajsa och hennes mamma kommer att ta hästarna på onsdagar från och med nästa vecka då Kajsas mamma tycker att det är jätte kul att rida, hon kommer att rida Kvirrisen! :)))) 
 
 

Ny design

Jag vill tacka http://baraelvira.se/ för att hon gjort min design så himlans fin! Jätte nöjd verkligen, rekommenderar starkt om ni vill ha en ny design! :D
 
 

att börja med...

så vill jag be om ursäkt för att jag ej varit aktiv här på bloggen, men har spenderat 1 vecka i Frankrike och glömde på något sätt att skriva in det här på bloggen..? dum. 
 
Jag har haft det otroligt bra med fint väder och härliga dagar/kvällar, men det är faktiskt skönt att vara hemma igen och få träffa hästarna, och alla andra såklart!.. 
 
På Onsdag börjar skolan igen, går ju att diskutera hur  jag ska komma upp ur sängen på morgonen, får typ skaffa mig elstötar eller något sådant, min enga slap-man kanske.. Otrolig jävla omställning att gå till sängs vid 04:00 och gå upp 12-13:00 på dagen till att gå till sängs runt 11 snåret och upp igen vid halv 8, aja det går bra. 
 
Tänkte försöka rida lite ikväll om vädret tillåter (VAD ÄR DET FÖR JÄVLA SNOR VÄDER???) .Annars äre bara på med galonnerna och regnjackan och bege sig ut, man får ju inte vara kinkig.. 
 
Slänger upp lit mobilbilder, hörs
 
 
 
 

Schatals galopp

Vi har haft lite problem med Schatals galopp nu på sistonde. Något som han inte riktigt hade när jag började rida honom. Jag försöker se tillbaka på punkter som ser annorlunda ut nu i jämförelse med förut. 
 
* Schatal reds endast på långa tyglar och i westernstuk
 
*Schatal reds inte lika ofta förut som han gör nu
 
*Schatal har dåliga bakknän som behöver byggas upp succesivt 
 
*Schatal rids i klassisk ridning nu vilket betyder mer bakbensaktivitet och mer tryck/jobb för hans del
 

Om man slår ihop allt detta så låter det ganska logiskt, det är antagligen jobbigare för honom nu än var det var innan, men jag kan inte förneka den faktorn att något ändå känns fel, för såhär mycket ska en häst inte streta emot. Men det är vårt, för när han får välja att galoppera själv (alltså fattar galopp på egenhand utan kommando) så funkar det väldigt bra, men så fort man ber honom att göra det, det är då det blir kickar och mycket "nej jag tänker inte/jag vill inte". 
 
Schatals ägare Ida ringde upp till ägaren som ägde Schatals mamma (Schatals mamma är tyvärr död nu) och hon sa att hon haft precis samma svårighet med mamman. Det blev till och med så illa att hela hästen låste sig och knappt kunde gå längre. Hon sa att de pushat henne för mycket, de tryckte sig igenom det. Hennes tips till oss var att inte skynda oss igenom prossecen, vilket jag absolut håller med om. 
 
Vi ryttare är så insatta på att det ska lösa sig så fort som möjligt, hästen ska lyssna på oss och där sätter vi hästens språk åt sidan. Men när är det dax för oss att faktiskt lyssna på hästen? Han försöker säga något, visst att det delvis kan ha att göra med envishet men en häst som kickar sådär mycket försöker säga något, vad det nu är vet jag inte, men det är min plikt att lyssna på honom, även om det betyder att vissa säger det som att"hästen har vunnit", vilket jag inte har något problem med. 

Är det så himla viktigt att faktiskt pusha honom igenom detta? Nej det tycker jag inte, jag MÅSTE inte galoppera på honom om han sätter sig emot så himla mycket, är det inte viktigare att känna harmoni nu till en början och sen testa igen för att se om man får samma reaktion? Jag kommer iallfall ta det väldigt lugnt med galoppen ett tag nu framöver, jag vill inte tvinga honom till något som faktiskt irriterar honom på någotvis. 
 
 På den här bilden rider Kajsa och man ser en tydlig bild på hur han håller på. 
 

Dåligt väder

Skulle nog våga säga att vädret är allmänt skitzofrent just nu, ena stunden varmt och soligt andra stunden regn och mörka moln? Inte speciellt tilltalande... 
 
Båda killarna har fått nya skor nu och tanken var att börja rida dom för 2 dagar sedan men vädret har inte riktigt tillåtit det då det varit riktiga regndagar. Jag hoppas på bättre väder senare nu mot kvällen för då tänkte jag trava båda två lite på lilla volten, endast trav och lite lydnadsövningar. 
 
Jag skrev ju tidigare att jag kommer rida Kvirre på samma sätt som jag alltid gjort, och Schatal är jag inte alls lika säker på hur jag ska rida honom, eftersom att jag har noll utbilding i western/akademiskridkonst så blir det svårt mig, men jag tror att jag börjar med att rida mycket med sitsen på Schatal från och med nu, jag vill inte ta bort glädjen i honom genom att trycka ihop honom och rida "klassisk dressyr" så från och med idag börjar väl mer eller mindre lite expriemnt, jag får helt enkelt testa mig fram och se när han tycker att det är som roligast. 
 
Jag har nämnt tidigare att Schatal kickar mycket i galoppen, skriver om det i ett annant inlägg så inte det här blir så förbaskat långt. 
 

RSS 2.0