Vilken fin kille




Landet och stan

Jag har blivit upväxt med djur runtomkring mig i hela mitt liv. Min farmor har alltid haft djur och Kvicken har hon haft sedan jag var liten också. Det har alltid kryllat av katter,hundar och hästar och jag har nog aldrig klagat, det är en självklarhet för mig att djur ska vara med i mitt liv just nu och i framtiden. 
 
Många skulle nog säga att jag bor på landet, Vallentuna ligger 30 min från stockholm och därför går det ingen nöd på mig heller om jag vill ta mig in till storstadslivet.
Bara såhär kan jag säga att jag skulle nog ALDRIG trivas att bo i en storstad, jag är verkligen en lantistjej som älskar naturen och att se dom där öppna fälten med kossor och känna doften av gräs, det är liksom jag.
 
Sen skulle jag inte kunna tänka mig att bo mitt i en skog bara sådär utan det måste ändå vara civilitation runt om för annars skulle det vara läskigt? Haha. 
 
Men storstan kan jag åka in till lite här och var, inte alls men kanske 1 gång på 2 månader eller sådär, det räcker gott och väl tycker jag. 
Djur kommer alltid vara min kärlek och jag har ingen aning om vad framtiden håller men förhoppningsvis har jag mycket djur, det är nästan ett måste. 
 
 
 
 
 
 

Sista rutten

Var i stallet vid klockan halv 8 och då gick jag och mamma ut och gick med killarna. Schatal rör sig bättre idag men något är ju uppenbart fortfarande fel. 
Hans ägare har kommit överrens om att åka och röntga honom en gång för alla när han är lite stabilare i kroppen och lite mer "på banan" igen. 
John kommer att få hjälpa att lasta då jag vill ha någon kunnig runt omkring mig som kan lasta och han är duktig, dock väldigt pressande så Schatal måste må bättre innan vi sätter igång med detta. 

Vi åkte dit en sista gång vid klockan 10 och gav dom mer hö samt kollade att allt stod rätt till. Schatal var mycket piggare nu men han rör som sagt fortfarande gärna inte huvudet åt vänster,mysterium som jag kommer få hålla vakt på i några dagar/veckor framöver, blir ingen ridning för honom på ett bra tag iallfall, så mycket kan jag säga. 
 
Kvicken är som vanligt och ska försöka rida han lite mer nu i veckan när jag ändå bara har 1 häst att rida, han ska få lite mer tid nu också för Schatal tar rätt så mycket energi ibland så Kvicken ska få extra kärlek,hehe. 
 
 

Han mår bättre

Schatal mår bättre nu!

Drog en sista koll på han vid halv 3 inatt och tro det eller ej men han var lite piggare och lite mer med.

Mat fick dom vid halv 8 och han var riktigt hungrig. Han hade druckit vatten, bajsat och sen åt han fibergi samt slicka på saltstenen och åt hö, duktig! 

De gick ut vid klockan 10 och drog iväg i full galopp upp i hagen så så ont kan han inte ha längre, även fast man ser att han är väldigt stel.

Jag och farmor tog ner dom till nedre delen av hagen och där fick dom stå till klockan 3 och då tog jag in dom. 

Får hålla ett extra öga på honom i några dagar nu.




Schatal mår inge bra

Fan jävla helvete säger jag bara.

Utförligt och långt inlägg. 

Jag kommer till stallet idag vid klockan 7 på kvällen och skulle ta in dom, frågade om mamma ville följa med också, det ville hon.

Schatal gnäggar som vanligt men jag märkte något när jag skulle hämta dom i hagen, Schatal gick med huvudet i marken.
Konstigt tänkte jag, han kanske letar efter mat eller något, han brukar liksom direkt gå in efter mig, men inte idag. 

Kvicken var först in och Schatal strax därefter, fortfarande med huvudet marken, han går in i boxen, fortfarande huvudet i marken, vad är det här tänkte jag?

Inte ville inte hälsa och ville inte ta upp huvudet/halsen, han såg även hängig ut, han var inte som vanligt med andra ord. 

Jag ringer farmor och säger att något är fel, jag ringer till schatals ägare ida för att uppdatera att något är fel. 
Mina kompisar jocko, nattis och Bella kommer även och tycker att det här ser inte normalt ut. 

Farmor kommer också och kollar, det här är inte bra säger honom, mycket riktigt.
Han vill inte höja på halsen, han börjar äta hö men äter väldigt långt ner i hönätet, han kan inte heller vrida huvudet åt vänster och när han vrider huvudet åt höger så är det väldigt ansträngt och ögonvitan rullar.


Jag går ut och går med honom, han är märkbart stel och väldigt seg i rörelserna, farmor maserar lite på honom bakom ganasherna och nu kan han ändå höja huvudet och så. 

Testade att trava honom för hand, det gick men det var stelt. När jag vänder honom så vänds kroppen som i en framdelsvänding, han vill inte böja på sig helt enkelt. 

Tankarna går, har han ramlat i hagen och sträckt sig? Har han kolik? Vad fan är det liksom? 
Han äter, han skiter men något är oerhört fel. 
Fredrik kommer, schatals ägare. Han ser också att det är fel, vi ringer hans barndoms kompis malin, hon ger tips på vad jag ska hålla koll på.

Fungerar magen? Är tandköttet fortfarande rosa? Har han feber? Reagerar han på rörelser som viftar mot ögonen? Är han uppmärksam med öronen? 
Svaret på allt är ja, det fungerar. 

Men han kan inte böja på sig, han är ont men vad är det? 

Nu sitter jag hemma hos jocko min kusin och håller koll på honom, jag går ner Iungefär varje timme och kollar till honom, han har legat ner en gång. Han har druckit lite vatten, står med huvudet i en normal höjd situation.
Jag får helt enkelt avvakta tills morgondagen och se vad som händer. Känns förjävligt om det är något allvarligt, men jag uppdaterar här på bloggen och skriver vad som händer. 

Schatal fina lilla älsklingen <3




Schatal

Schatal har ingen framåtbjudning, han har inte riktigt viljan till att försöka kompromissa, han är lite dominant av sig,han är en svår häst att jobba med / läsa av om man utsätter honom för pressande situationer så som att kanske fatta galopp eller backa honom ett steg i boxen, han är speciell. 
 
Men ändå så fortsätter jag att kämpa även fast jag ibland bara vill sätta mig på tvären och ge upp. Att rida ut går utmärkt, livsgnistan är där och likså bjudningen, men så fort man kommer in på en bana med 4 markerade hörnor och staket så tar det stopp. Jag måste under varje ridpass ha i åtanke, har han ont eller vet han att han kommer undan när han håller på?
 
Det lättaste skulle vara att säga att han är divig och sedan gå på med spö och sporrar, men jag har lovat mig själv att ALDRIG göra så igen. Det kan mycket väl vara att han stannar och backar för att han vill komma undan arbetet MEN om han har ont så vill jag absolut inte använda mig av hårda metoder, eller rättare sagt jag vill aldrig använda mig av hårda metoder i min träning. 

Det är upp till mig att läsa av honom och jag tänkte nu berätta om varför jag inte vill pressa honom, inte överhuvudtaget.

Schatals mamma hade exakt samma problem som Schatal. Inne på en ridbana ville hon inte riktigt gå men ute i skogen gick hon på utan problem, hon ville inte heller fatta galopp. Jag har fått äran att prata med Schatals mammas ägare, vilket var riktigt lärorikt för mig. 
 
Hon sa att Schatals mamma blev pressad lite för hårt för hon hade ingen aning om att det faktiskt låg något och grodde i mammans kropp, hon hade ont. Hon funkade bra ett tag men efter ett träningspass med mycket galopp så kunde hon inte resa på sig ur boxen och efter det gick det utför och Schatals mamma vart tyvärr tvungen att avlivas när hon endast var 14 år, RIP.

Henns tips till mig var att komma ner till henne men eftersom transportträningen är nerlagd för tillfället så blir det inte av förrens om ett tag. 
Hennes övriga tips var att inte pressa honom, vill han inte galoppera, galoppera inte? Rid ut mycket i skog och mark och ta det lugnt och NJUT. 
Ibland lägger man för mycket energi på att träna träna och träna samt att se resultat, men alla hästar är inte gjorda för hårdträning, precis som med oss människor, ge han tid och dig själv och känn efter varje dag vilket humör han är på.
 
Hon var blind sa hon, hon ville inte se att det faktiskt var något som var fel och nu i efterhand tänker hon tillbaka på att hon visste att något var fel men det var redan försent att fixa.

Kändes jätte skönt för mig att få prata med henne och faktiskt veta att det inte ligger på mig att han inte vill galoppera osv, han kanske har ont eller inte tycker om att arbeta på en liten volt ? Jag får respektera honom och rida dom dagarna jag känner att han vill, inte svårare än så. 
 
Luddigt inlägg men behövde skriva av mig detta
 
 

 
 
 

Mitt gymnasiearbete

Som ni vet så har jag valt att göra "Natural Horsemanship VS Traditionell Hästhantering" i mitt gymnasiearbete i skolan. 
Varför jag valde det är för att se hur stor skillnad det faktiskt är på hanteringen. Hittils har jag fått svar från cirka 5 st NH människor och behöver då såklart TH människor som också svarar och det är för att mitt arbete kommer att handla om jämförelsen mellan dessa två typer av hanteringar. 
 
Himla kul att dom som svarat på frågorna tycker att det ska bli kul att få se slut resultatet av arbetet och dom som har svarat ha varit riktigt engagerade, KUL!

Men något jag märkt är att många inte riktigt kan avgöra om dom är NH människor eller TH människor? För mig är det en ganska stor skillnad mellan dessa två och jag anser då att du är en NH-människa om du utgår från den terion och en TH-människa om du utgår från dens teori, inte svårare än så. 
Jag var TH-människa innan och nu är jag mer åt NH-människa för att jag har valt att läsa på om vad NH-teorin går ut på och tycker det låter väldigt logiskt.
 
På bloggen kommer ni självklart att få se slut reslutatet, men det är ju inte förrens nästa år, be patient!!
 
 
 
 

Söndag

Var man lite bakis idag kanske? Jo tack men det hindrar en inte från att gå upp ur sängen, förhoppningsvis. 
 
Bella fick rida på Kvicken idag och vara lite mer självständig i sin ridning, hon tränar just nu på att rida lätt och hitta balansen samt på att få en bra sits, det går framåt för varje gång vilket är jätte kul att se och få bidra till!
Schatal longerade jag och busade lite med medans Bella red. Känner att vi 2 måste leka lite med varandra nu och hitta tillbaka till det roliga vilket vi är på godväg till att göra nu, fina killen. 
 
Nu ska jag strax försöka sova men det lär ta några timmar då söndagar är den svåraste natten att sova på tycker jag, samma visa varje gång. 
 
Har förövrigt inga planer denna vecka utan är mest taggad på att få lov på fredag, WIHO!
 
 

SilverSchatal

Schatal efter en dusch i somras! Hur silvrig ? 


Segt här?

Ojoj, har varit lite segt här några dagar men det är helt enkelt för att mina dator är i ett ostabilt läge, behöver hjälp med andra ord. Skulle lämna in den i skolan (då det är min skoldator) men han datorsnubben är inte där? Sög ju mer än vanligtvis... 
Så nu ser min dator ut som stenåldern (första windows) och det verkar funka bättre då det inte är massa skit på det läget jag startade det i, funkar för tillfället dock. 
Ser ni? Så hemskt fult 
 
 
Kommer inte ihåg när det var senast jag skrev men Isabelle och jag red i måndags/tisdags och igår reds dom av Kajsa och hennes mamma. Idag fick de vila och spenderades väl sesådär cirka 30 min i stallet för killarna var rena och fina= mindre borstning!!! 
 
Annars så rullar det på nu och jag har lite mer motivation och känner att jag är stabil, tillskillnad från min dator. När jag är i ett bra stabilt läge i vardagen smittar det av på hästarna känner jag, det är alltså upp till mig om jag känner att det är trivsamt i stallet eller inte, värt att ta med sig. 
 
Annars planerar jag inget speciellt denna vecka och tar dagarna som de kommer, skönt. 

Pajo

Sitter och läser min gamla dagbok från 2006 och kom till en sida där det står om en ponny som heter Pajo.
Det var nämligen så att jag och min kompis Becka hyrde 2 st ponnyer från Karlshems Gård, vi hade dom ute på hennes landställe någonstans och det var så jäkla mysigt nu när jag tänker tillbaka, haha! 

Googlade på honom och här får ni bilder:

3 dagen

Ännu en till uteritt blev det med Bella! Hon ville gärna följa med till stallet och då sa jag att vi kunde rida ut så det blev perfekt! De skötte sig himla bra idag igen och det blev lite mer trav denna gång, vi uppgraderar gång för gång! 

Bilder från dagen:









Underbar söndag

Vaknar upp och det är super fint väder ute, blir ju inte bättre!
Vet inte riktigt vad planen med hästarna är idag men skulle vara skönt att komma ut med dom lite i det fina vädret, får se hur det blir lite längre mot eftermiddagen!


Igår var jag med 2 st kompisar och min syster hemma hos en kompis och drack vin. Vi hade bestämt att vi skulle bowla vilket vi också gjorde, men jag sög och blev så less att dom andra fick spela mina omgångar, HEJ DÅLIG! 
Sen efter det träffade vi lite olika människor och åt lite donken, vi bestämde oss för att inte dra ut på krogen då vi alla är lite panka just nu men drog ut på en liten läskig tripp istället till skogarna. Riktigt obehagligt är det att dra ut i ingenstans och bara köra, men en liten rush är alltid kul, haha!
 

Uteritt

Idag red jag och mamma ut en runda på cirka 50 min! Blev mest skritt men även lite trav, båda killarna skötte sig jätte bra och vädret är så fruktansvärt underbart! 




Fin höstdag




Fredag

Ledig från skolan, sjukt skönt! Jag och min kompis Isabelle passade på att rida ut i det fina höstvädret, mysigt för alla 4. Isabelle är inte så jätte van att rida och speciellt inte stora hästar så Kvicken fick gå med en snodd så att han höll sig lugn och inte fick för sig att dra iväg i full galopp eller något, hade varit olyckligt... haha!


Vi red en runda på 1,5h och det var underbart, vi skrittade mest men lite trav klämde vi in också i kortare stunder!
Vi passade på att ta lite fina höstbilder också, här får ni dom!

 
 
 
 

Det är inte alltid lätt

Jag har 2 underbara hästar som jag älskar. Ibland känner jag att jag inte kan ge dom allt jag vill, den kärleken dom förtjänar, motionen, träningen m.m, och då behöver jag hjälp. Jag skäms inte för att säga att jag behöver hjälp och jag är väldigt öppen med att jag behöver hjälp och frågar mamma och andra vissa gånger, det gör jag endast för att jag behöver tid för mig själv också, jag tänker helt ärligt mer på hur hästarna har det än hur jag har det.
Men när jag inte riktigt kan få den hjälp som jag och andra kommit överrens om så kokar jag över, för jag vet att jag inte kan ge hästarna allt dom förtjänar 7 dagar i veckan och det gör ont för jag vill alltid kunna ge dom det.
 
En hjälpandehand underlättar för mig, det har oftast med ridningen att göra då jag inte alltid har orken till att rida båda 2, och ja, det tynger ner mig som fan för jag vill verkligen ha den energin men den finns inte alltid, oavsätt hur mycket jag letar. 

Dom 2 har verkligen en speciell plats hos mig och när man verkligen älskar och bryr sig om någon, människa som djur, så vill man ge dom allt man har, men jag är bara en människa och ibland räcker jag inte till. 
 
Random bild 

Är jag för snäll?

Fan, börjar fundera över om jag är lite för mesig med Schatal? Egentligen är han en ganska dominant häst och bossar gärna lite i vissa situationer. Jag kanske bara måste visa honom vid lastträningen att "det här är det som gäller och vi ska in i transporten" istället för att mesa med "oj, vill du gå in, okej om du inte vill så gör vi det inte!", ibland tror jag att min syn har blivit lite för snäll och jag ger hästen 51% av relationen istället för de 50% som jag vill att den ska ha, jag vill då alltså ha de där 51% själv.
 
Kanske är det bara dax att sätta ner foten och visa honom att, nej det här är inte farligt och om jag går in här så kan du lita på mig att det inte är farligt, får testa med den inställningen nästa gång och se vart vi kommer, är en gräns mellan att vara bestämd och hård, den får jag inte krossa. 
 
 
 

Mål

Mina mål skiljer sig nog lite från de flestas mål. De vanligaste brukar vara att kunna ta sig runt en bana på egen önskad höjd, eller kanske att starta en LA dressyr, mina mål berättar jag i punkter nedanför.
 
Att kunna lasta Schatal samt Kvicken så pass bra att de känner sig bekväma
* Att få en bra galopp på Schatal (om det ens är möjligt i och med att jag inte vet om något är fel)
 

Det här är långsiktiga mål, det här är mål som jag kommer att träna på ända frams till sommaren om inte längre. Men just nu är jag inte i ett stabilt tillstånd för att fortsätta lastträningen då jag inte känner mig tillräckligt duktig på det än, jag vill inte förstöra min och Schatals relation genom att han ska känna obehag mot mig pga erfarenheter inom lastträningen. Eventuellt kommer jag att ringa någon som kan hjälpa mig att lära mig på riktigt. 

Galoppen måste jag få hjälp med, jag behöver någon som kollar igenom Schatal och sedan ger mig uppgifter som behövs för att stärka viljan till att galoppera, för i hagen är det inga problem att galoppera, det är under ryttaren. 
 
Ganska stora mål som jag kommer bli oehört glad över om jag klarar av, får hoppas på det. 
 
 

Sons Of Anarchy

Jag kanske är efterbliven som har börjat kolla på Sons Of Anarchy nu i och med att första säsongen kom ut 2008, MEN FAN VAD BRA DET ÄR!

För er som inte har kollat på den så handlar det om en MCklubb som gör lite kriminella saker osv, det handlar om bröderskap och familj samt att vara lojal mot de i gänget, kanske inte låter så intressant men han som gör det intressant är Charlie Hunnam, vet inte om jag någonsin sett en snyggare människa. Han är så vacker att kolla på och att han spelar lite "bad" blandat med känslomässig gör det ju inte värre. 

Rekommenderar att ge serien en chans iallfall, kanske inte faller alla i smaken men absolut värd ett försök. 
 
 
 
 
I sina yngre dar:

Hhaha

Nej,jag har inte såhär stora läppar, detta skapades när jag tog ipren mjukakapslar, hahaha
 

Det här var inte igår...

 
 
 
 
 

Lite planer för veckan

Tisdag: Chilla, umgås med hästarna.
Onsdag: Ledig från skolan men Kajsa och hennes Mamma ska rida!
Torsdag: Promenad med båda kanske? Inte bestämt än.
Fredag: Uteritt, Kajsa på Schatal, jag och Kvirre samt våran kompis Killander som ska rida på en ponny som hon rider nu!
Lördag: Kör nog lite smått dressyr på båda killarna då.
Söndag: Ska försöka rida lite då också om jag känner för det annars longering/promenad.
 
Nu ska jag absolut försöka hålla detta schema för veckan, bara kravlösa pass och riktigt roligt ska vi försöka ha, måste hitta tillbaka sakta men säkert, ingen idé att pressa sig igenom någonting.
 
 
 
 

Jag måste erkänna

Jag och Schatal har haft en liten svacka nu. Det började efter att jag lasttränade honom, han ville inte riktigt vara med mig på samma sätt som förut efter det.

Jag analyserar, det är så jag kommer fram till saker och jag har kommit fram till den nu.

Sitter i stallet just nu och skriver detta, jag har precis longerat honom och jag har varit blind.
På senaste tiden har jag inte orkat tänka och som många av oss vet så handlar NH just om att tänka, jag föll tillbaka lite till det gamla jag, vilket jag skäms över.

Det positiva är iallfall att idag hittade vi tillbaka till varandra, jag fick tillbaka känslan och tänket och just då kunde jag avgöra,jag har inte tänkt.

Det här kopplar jag till motivationen att den har varit så nere och äntligen kanske den börjar komma tillbaka?

Det känns bra att vara öppen om sånt hög på bloggen för jag behöver det, jag behöver kunna analysera om vad som gick fel och vad som gick rätt, nu fortsätter jag i det rätta spåret!


Är motivationen viktig?

Ohja, det fick jag smaka på i Lördags. 
 
Jag skrev tidigare att min motivation är lite svajig just nu, jag har inte riktigt lust att dra iväg och rida nu och det kan bli en stor börda bara det då jag vill att killarna ska få gå ut och röra lite på sig utöver i hagen. 

Jag tänker och tänker och tänker att jag är en dålig människa om jag inte rider båda hästarna minst 4 gånger i veckan men ibland finns inte känslan och energin där, jobbet blir då sämre om jag inte känner mig taggad och det var det jag fick smaka på lördags.
Jag var ofokuserad vid lastträningen vilket ledde till ett sämre "jobb" än första gången, jag var ur synk, kunde inte riktigt läsa av kroppspråket och blev i mitt tycke, en dålig förebild för Schatal och det är det sista Schatal behöver vid lastträningen. 
 
Ridningen efteråt gick iof bättre men jag var inte speciellt taggad även fast det gick helt Ok i mitt tycke och Schatal blev lugn även fast jag satt på ryggen istället för att gå med honom, det är ett framsteg bara det. 
 
Jag behöver känna motivation för att göra bra ifrån mig, NH-utvecklingen gick som bäst för att jag verkligen VILLE lära mig hur hästen tänker, vilket jag såklart vill idag också men jag har inte samma energi just denna period i mitt liv. 
 
Är det då okej att bara umgås och borsta på hästarna istället för att dra ut på ritter och ha större engemang i NH-träningen?
Jag måste svara ja på den frågan, det här behovet av att man måste rida och träna ligger i människans natur och inte hästens, det måste man komma ihåg. Sen tycker nog dom flesta hästarna att det är KUL att ridas och träna, men dom mår nog inte sämre av att bara få vara hästar i vissa perioder. 
 
Hoppas innerligt att min motivation kommer tillbaka snarast. 
 
Så känner jag lite just nu, fin dubbel. 

Är motivationen viktig?

Ohja, det fick jag smaka på i Lördags. 
 
Jag skrev tidigare att min motivation är lite svajig just nu, jag har inte riktigt lust att dra iväg och rida nu och det kan bli en stor börda bara det då jag vill att killarna ska få gå ut och röra lite på sig utöver i hagen. 

Jag tänker och tänker och tänker att jag är en dålig människa om jag inte rider båda hästarna minst 4 gånger i veckan men ibland finns inte känslan och energin där, jobbet blir då sämre om jag inte känner mig taggad och det var det jag fick smaka på lördags.
Jag var ofokuserad vid lastträningen vilket ledde till ett sämre "jobb" än första gången, jag var ur synk, kunde inte riktigt läsa av kroppspråket och blev i mitt tycke, en dålig förebild för Schatal och det är det sista Schatal behöver vid lastträningen. 
 
Ridningen efteråt gick iof bättre men jag var inte speciellt taggad även fast det gick helt Ok i mitt tycke och Schatal blev lugn även fast jag satt på ryggen istället för att gå med honom, det är ett framsteg bara det. 
 
Jag behöver känna motivation för att göra bra ifrån mig, NH-utvecklingen gick som bäst för att jag verkligen VILLE lära mig hur hästen tänker, vilket jag såklart vill idag också men jag har inte samma energi just denna period i mitt liv. 
 
Är det då okej att bara umgås och borsta på hästarna istället för att dra ut på ritter och ha större engemang i NH-träningen?
Jag måste svara ja på den frågan, det här behovet av att man måste rida och träna ligger i människans natur och inte hästens, det måste man komma ihåg. Sen tycker nog dom flesta hästarna att det är KUL att ridas och träna, men dom mår nog inte sämre av att bara få vara hästar i vissa perioder. 
 
Hoppas innerligt att min motivation kommer tillbaka snarast. 
 
Så känner jag lite just nu, fin dubbel. 

Blir ej av?

Kanske tyvärr måste meddeal att trippen ner till eskilstuna inte blir av. Jag har tänkt lite och efter senaste lastträningen i lördags så är det en lång väg kvar innan Schatal kommer kunna åka i en transport i 2 timmar. 

För mig är det viktigt att inte tvinga in honom, hur mycket trevligare är det inte med en häst som faktiskt VILL gå in i transporten? Det är iallfall det jag kommer att sträva efter hela tiden när jag lasttränar från och med nu. 

Klart en besvikelse men hans behov går före mina behov, jag vill INTE ha någon olycka om vi beger oss iväg med en häst som inte är 100% säker i en transport än, jag har ju aldrig åkt med honom än och det skulle kännas som en klump i magen att sitta i 2 timmar med en häst som med stor sannolikhet få panik där inne. 
Jag håller oss då hellre på en stadig mark och fortsätter med lastträningen tills jag känner att "nu är han lugn och kan åka". 
 
Motivationen börjar krypa sig på nu igen med hästarna men den är inte fullt med än, därför tänkte jag nog longera båda den här veckan så att det iallfall får röra på sig, som jag har nämnt tidigare så är det inte viktigaste att rida för mig just nu utan att få en häst som vill vara med mig och som kan vara lugn i min närvaro, ibland fokuserar vi alldeles för mycket på ridningen och glömmer bort att träningen där emellan är minst lika viktigt, så det är mitt fokus denna vecka. 

 
 
 

Onödigt

Är det någon nyhet att det går runt skitsnack och en jädrans massa åsikter inom ridsporten? Mitt svar på det är iallfall nej. 
Vi alla kommer ha olika åsiker livet ut och personligen för mig så känner jag att jag inte vill ta del av det i en större diskussion, det jag vill lägger jag fram här i bloggen. 

Jag läser ett par antal bloggar och varje gång jag ser ett inlägg om folk som blir nedtryckta och får kommentarer som enbart är där för att "hata" så tänker jag varje gång, " vad är det som får denna person sig tvungen till att skriva, du är ful, du är dålig m.m", vart finns det behovet? Jag själv tar gärna och kommenterar en blogg om det är ett inlägg där jag håller helt med, sällan om aldrig jag kommenterar där jag inte alls håller med, då kan jag skriva det här på min blogg istället för att indirekt skriva det till personen i sig. 
 
Det handlar om behov, det handlar om att man känner att man nästan behöver skriva negativt till denna person istället för att inte kommentera alls. Jag kommenterar iallfall inte om jag inte har något positivt att skriva, då är det värt det men annars inte, handlar om moral och om mognadsnivå enligt mig. 
 
Det är en annan grej att skriva feedback som kan få en positiv inverakan istället för att skriva något med en negativinverkan. Ibland vill man såklart att andra ska tänka till lite extra, men det är då upp till den personen. 
 
Have fun 
 

Det där gick ju inte så bra...

Skulle hunnit skriva detta igår men glömde totalt bort så berättar om lastträningen nu istället. 
 
Ja vad ska jag säga, jag var ostabil igår när jag lasttränade och Schatal blev lite apatisk 2 gånger i några sekunder och det är ju absolut det man inte vill. Jag var lugn men krävde nog lite för mycket av honom och det ledde till att han stängde av istället. 

Dock gick han på väldigt bra i början och han gick halvt in med hela kroppen liksom typ 20 gånger men jag borde nog ha stoppat då istället för att fortsätta. Jag ville nog för mycket att det skulle gå att få in han igår helt och hållet och att han kände sig okej med det, men det gjorde han inte.
 
Sen har jag ju varit riktigt omotiverad denna vecka och jag tror att mitt tålamod inte var 100% som det bör vara och jag tar på mig allt för att det inte gick jätte bra igår. 
 
Efteråt red jag en sväng barbacka på honom och han var rätt stressad till en början men efter en stund blev han väldigt lugn och trevlig att rida, vi galopperar som sagt inte mycket längre utan blir mest trav och skritt. Igår flyttade han undan för skänkeln väldigt bra måste jag säga, + i kanten. 
 
Får se om vi ens kommer iväg nästa söndag, det är en biltur på 2 timmar och som det känns nu kommer det inte att funka, får se helt enkelt. 
 
 
 
 

Lite motivation..

börjar smyga sig på nu! Alldeles strax ska jag åka till stallet och först lastträna Schatal och sedan hinna med att rida båda 2 också! :D
Det ska nog börja regna nu till eftermiddagen men skiter fan fullständigt i det!!
Har inte mycket mer att skriva just nu men återkommer lite senare och skriver något åsiktsinlägg eller något, hörs!
 
 

omotiverad

Känner mig omotiverad nu. Klockan är 02:16 på en fredag och jag känner att jag mest bara vill sova hela dagen imorgon. 
Men jag ska upp någon gång och lastträna samt rida båda hästarna och på något sätt känns det lite jobbigt faktiskt, ibland blir det bara så tyvärr, dock har jag haft ett ganska fullt schema denna vecka och hunnit göra mycket så all energi är väl borta nu antar jag. 

Sen har jag ingenting planerat under morgondagen heller förutom att hinna med det jag skrev där över och det blir säkert skönare då än att behöva gå till skolan och fixa andra saker etc, all fokus på hästarna då!
Hoppas iallfall att motivationen smyger sig på snart igen för det behövs, vill ju så gärna! :D
 
 

Musik

Jag älskar musik. Musik är en del av mig, eller iallfall min musik. Jag har en speciell koppling till många av mina låtar, texterna är viktiga för mig. Sen finns det såklart dom dagarna jag inte alls orkar lyssna på en text men för mig är det nästan lite av poängen till varför jag lyssnar på musik, för att kunna känna. 
 
Jag är ju även en sån som älskar att sitta inne på youtube och kolla talanger och exempelvis nu följer jag "Xfactor UK", "Xfactor USA" och "Xfactor Australia", endast för att det är fruktansvärt kul att se dom som är ruskigt jävla bra.
 
Sen så tycker jag att musik är personligt, det är riktigt personligt om man frågar mig, iallfall om det är låtar som kanske förklarar precis som man känner osv, det blir liksom som att berätta det man känner fast genom en låt, det är personligt för mig iallfall. 
 
 
Det här bandet älskar jag förövrigt!

Förjävliga

Nej men alltså idag ville inte mina små grisar vara med mig, luktar jag illa eller försöker dom mobba mig? Det vet inte jag men kom iallfall till stallet utan några hästar som ville vara med mig, det var tydligen mer intressant med gubbar som eldade i övre delen av hagen så kul att dom sprang runt i full rulle, till och med Kvirrisen... 
 
Tog Sean.B (min cykel) hem igen och lät dom vara kvar i hagen till halv 8, inte ens då ville dom komma in ? Lite överskottsenergi kanske eller bara skönt å vara ute? 
Hade iallfall planerat att rida båda killarna men det blev nada ridning istället, blir inte alltid som man planerat va... Fast jag kände väl lite såhär, om dom inte vill vara med mig så kommer jag inte att tvinga dom heller, då får dom hellre vara ute och göra sitt. 
 
Tar nya tag imorgon bara. 
Övningskört 2 dar i rad nu förresten, känns lite som en naturbegåvning, redan kört i 50 km. ni läste rätt. 
 
Aja, hörs!
 
Jag idag

Natural Horsemanship, bra eller dåligt?

På senaste har jag läst väldigt mycket negativt om NH, och det är tråkigt då jag tycker väldigt mycket om NH.
Jag tror att de som har en negativ inställning till NH har sett helt fel användning av den. Om ni går ner lite här på bloggen så ser nu hur jag uttryckte mig om en video, blev extremt upprörd och jag förstår om man har negativ inställning till NH om man endast sett såna metoder, men om man sett andra som exempelvis Honza Blaha, Buck Brunnaman, Klaus Hempfling m.m så vet man att det är rätt metod att använda sig av. 
 
Jag läste en bok för inte så länge sen, den heter "Förstå hästen" och det var en extremt bra bok som öppnade upp mitt sinne ännu mer för just NH, för mig är det rätt metod att använda sig av men sen gäller det att göra det på rätt sätt. 

Jag har fått lära mig med hjälp av bloggar, böcker, dokumentärer och sen har jag fått gå till mina hästar och ha det här tänkandet . Jag har alltid vetat att det finns något annat sätt än den traditionella hästahanteringen som enligt mig inte alls fokuserar på "hästens språk". Jag kommer alltid stå upp för att NH är rätt hanteringsmässigt, anledningen till varför jag aldrig uttrycker om NH som ridningsmetod är för att jag helt enkelt inte vad som gäller i ridningen då jag inte fokuserat så mycket på det .
 
Men jag tycker iallfall att alla borde kolla lite närmare på hur NH utövas på rätt sätt istället för att endast se den dåliga metoden för jag lovar att om ni ser riktigt bra människor som utför NH så kommer ni att öppna upp ett helt nytt tänk, man får ju välja själv om man ska vara ett bra eller dåligt exempel. 

RSS 2.0