Schatal

Schatal har ingen framåtbjudning, han har inte riktigt viljan till att försöka kompromissa, han är lite dominant av sig,han är en svår häst att jobba med / läsa av om man utsätter honom för pressande situationer så som att kanske fatta galopp eller backa honom ett steg i boxen, han är speciell. 
 
Men ändå så fortsätter jag att kämpa även fast jag ibland bara vill sätta mig på tvären och ge upp. Att rida ut går utmärkt, livsgnistan är där och likså bjudningen, men så fort man kommer in på en bana med 4 markerade hörnor och staket så tar det stopp. Jag måste under varje ridpass ha i åtanke, har han ont eller vet han att han kommer undan när han håller på?
 
Det lättaste skulle vara att säga att han är divig och sedan gå på med spö och sporrar, men jag har lovat mig själv att ALDRIG göra så igen. Det kan mycket väl vara att han stannar och backar för att han vill komma undan arbetet MEN om han har ont så vill jag absolut inte använda mig av hårda metoder, eller rättare sagt jag vill aldrig använda mig av hårda metoder i min träning. 

Det är upp till mig att läsa av honom och jag tänkte nu berätta om varför jag inte vill pressa honom, inte överhuvudtaget.

Schatals mamma hade exakt samma problem som Schatal. Inne på en ridbana ville hon inte riktigt gå men ute i skogen gick hon på utan problem, hon ville inte heller fatta galopp. Jag har fått äran att prata med Schatals mammas ägare, vilket var riktigt lärorikt för mig. 
 
Hon sa att Schatals mamma blev pressad lite för hårt för hon hade ingen aning om att det faktiskt låg något och grodde i mammans kropp, hon hade ont. Hon funkade bra ett tag men efter ett träningspass med mycket galopp så kunde hon inte resa på sig ur boxen och efter det gick det utför och Schatals mamma vart tyvärr tvungen att avlivas när hon endast var 14 år, RIP.

Henns tips till mig var att komma ner till henne men eftersom transportträningen är nerlagd för tillfället så blir det inte av förrens om ett tag. 
Hennes övriga tips var att inte pressa honom, vill han inte galoppera, galoppera inte? Rid ut mycket i skog och mark och ta det lugnt och NJUT. 
Ibland lägger man för mycket energi på att träna träna och träna samt att se resultat, men alla hästar är inte gjorda för hårdträning, precis som med oss människor, ge han tid och dig själv och känn efter varje dag vilket humör han är på.
 
Hon var blind sa hon, hon ville inte se att det faktiskt var något som var fel och nu i efterhand tänker hon tillbaka på att hon visste att något var fel men det var redan försent att fixa.

Kändes jätte skönt för mig att få prata med henne och faktiskt veta att det inte ligger på mig att han inte vill galoppera osv, han kanske har ont eller inte tycker om att arbeta på en liten volt ? Jag får respektera honom och rida dom dagarna jag känner att han vill, inte svårare än så. 
 
Luddigt inlägg men behövde skriva av mig detta
 
 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0