2013

Så mycket har hänt detta år, mest positiva saker såsom att jag kom i kontakt med NH och fick hem Schatal till mig i somras. 
Och att Kvicken håller sig frisk trots sina 21 år fyllda gör mig så fantatiskt glad, får mig att tro på att han håller många år till. 
När jag tänker på 2013 är det dom två sakerna jag tänker på, att Schatal är hos mig och Kvicken samt att jag kom i kontakt med NH, det är det som har satt spår i året 2013. 
 
Jag har mognat och försöker hålla de relationer jag har nära, vilket jag också har gjort. Detta år har inte innehållit sådär jätte mycket konflikter osv, jag har mått bra i överlag. 
 
Kan inte klaga på detta år men hoppas såklart att 2014 ska innehålla mer av vad jag vill jobba med osv när jag går ut skolan, kommer bli ett minst sagt jobbigt år men även ett skönt för det är efter studenten jag får börja leva och utgå efter mina egna val, no limits. 
 
Har egentligen inga nyårslöften förutom att jag vill umgås med hästarna mer. Haha det låter så himla töntigt men det är något jag vill, verkligen bara vara med mina 2 grisar och få närmare kontakt med dom, men som sagt, förhoppningsvis är det något jag KOMMER att kunna förverkliga i sommar. 
 
Helt klart en av de bästa låtarna detta år
 
Önskar er alla ett gått nytt år! Kramar

duktig


trevligt att se

Har fallit lite för Luca Moneta.
 
En kille som rider på internationell nivå i hoppning 
 
Men som även eftersträvar ett sådant naturligt sätt som möjligt med hästen utöver det. 
 
Den här videon tycker jag är riktigt trevlig att se på. Det är det här jag menar med att såklart man kan hoppa osv, men för mig är det väldigt härligt att se en kille som bryr sig mer om än att bara hoppa och vinna tävlingar. 
Ruskigt härlig känsla fick jag nu!! 

jag har kommit en liten bit på vägen

Det går inte en dag utan att jag funderar på vad jag vill med hästarna. Jag har ett par antal saker klara för mig och det är :
1. Att inte rida med sporrar
2. Att inte rida med bett
3. Att inte rida med spö
4. Att hästarna ska få röra sig fritt i stallet om dom vill, dom får alltså möjligheten
5. Att arbeta mycket från marken
6. Att få en naturlig kommunikation med hästarna
7. Att inte agera utefter mina principer, utan hästarnas 
8. Att alltid försöka läsa av om hästen säger "ja" eller "nej"
9. Att ridningen ska ha harmoni
10. Att alltid respektera hästens åsikter 
 

Det här är dom punkterna jag kan komma på just nu i denna stund. Och det är bra punkter som jag håller mig till varje dag, och det funkar. Jag kan känna en större förståelese nu om hästen inte vill något, det accepterar jag. Men det kan vara svårt om man fått innötat i sitt huvud av olika tränare eller hästmänniskor att "hästen ska lyda dig och du ska bestämma", men det går att komma ifrån det om man vill. 
 
Det är lång väg kvar, en riktigt jävla låg väg kvar men när tiden är inne ska jag lägga ner all min energi på att jobba med hästarna, i detta fall Schatal och Kvicken. Jag vill få en ännu djupare förståelse och jag vill lära mig, det är nyckeln till allt som har med NH att göra. Leta information, testa det på hästarna, testa ännu mer, nöt in hur hästen fungerar med andra hästar, öva på ditt egna kroppsspråk, ha större acceptans om hästen säger nej, var självsäker och sen kör. Tänk mycket till en början men sen, börja bara vara. 
 
 

Schatal e lite rädd

Åh gud, jag har en stissg häst i stallet nu när alla raketer och läten börjar komma igång... Schatal står mest och stirrar och ser rädd ut, han gör inga hastiga rörelser dock men hela han utstrålar "vad i helvete är det som låter, kommer jag dö nu?"... 
 
Det ända så får han på andra tankar är när man ger honom mat eller ber honom att flytta på sig etc, annars står han som en staty och bara stirrar tomt! 
Undrar hur han pallar trycket imorgon när det smäller av rätt mycket. Kvicken stod ju själv på förra nyåret och tydligen hade han knappt reagerat, riktig veteran det där xD 
 
Förhoppningsvis lugnar Schatal ner sig om några dagar nu när alla smällar och raketer avtar och han återgår till sitt normala jag igen, lillkillen. 
 
 

sommar <3

I somras... Älskar färgen på denna bild
 

några år tillbaka

 
 
 
HAHAHAHAH
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

wow

 
Sånt här blir jag så jävla glad över. Det är det här jag menar med föregående inlägg.... Vackert. 
 
 

helt ärligt...

så bryr jag mig inte om du hoppar hinder eller vad det nu kan vara. Men det skulle vara kul att få se ryttare som skriver "omg, jag och min häst passar så bra ihop osv" rida utan utrustning och sedan se hur mycket som faktiskt stämmer av det. 
 
Väljer du att hoppa banor med dina hästar osv så gör det mig inget, jag kan också hoppa banor med Kvicken ibland, MEN det är allt där emellan som måste stämma, inte bara att få över hästen eller att hästen inte ska riva, du måste känna din häst så pass bra att, är det här något JAG vill eller är det här något HÄSTEN vill? Förhoppningsvis vill ni båda det. 
 
Det är så fruktansvärt mycket trevligare att kolla på en ryttare som faktiskt lägger ner tid på att lära känna och förstå hästen, istället för att man antar att någon kan göra det efter att den slängt på all utrustning så som bett,sadel,tyglar osv. 

Harmoni,kravlöshet,frihet,lätthet m.m är ord som jag strävar efter att uppfylla när jag umgås med hästar i överlag.  
Vad strävar du efter?
 
Förut.Här ser vi en bild med betydligt mycker mer häst i handen och sporrarna är på, tyglarna är korta och halsen är även kort, lite ihoptryckt. Bettet är i och munnen öppen. 
 
Nu. Inget bett, lång och låg form som ser behaglig ut, munnen stängd (men skummar ändå utan bettet). Ett mer lugn om jag får säga det själv i denna bild. Kanske inte ser så jävla flaschigt ut men det kvittar, det är inte det jag strävar efter idag. 

vintern=inte lika motion

Såhär är det. Jag blir lite smått besviken på mig själv på vintern när det gäller att rida hästarna. 
Jag vill gärna rida lite mer än vad jag gör nu för att utvecklas uppe på ryggen också då jag känner ett visst band när jag rider på båda hästarna.

Det är dock inte prio 1 för mig att rida 5-6 dagar i veckan, mitt prio 1 är att umgås och försöka förstå hästarna genom att ja som sagt, bara umgås. 
 
Sen är jag även en nattmänniska, går upp 12 på dagen och är uppe till 5 på morgonen, nu när det är lov så att säga. Och det är nog ingen nyhet för många att det blir mörkt vid 3 nu förtiden, vilket SUGER SÅ JÄVLA HÅRT.
 
Med detta vill jag ha sagt att det krockar för mig då med ridningen. Jag vill gärna komma till stallet vid 12-1 om jag ska hinna rida båda så att jag kan släppa ut dom igen när det fortfarande är ljust ute. Känns på något sätt onödigt att ta in och rida vid 2 när det ändå blir mörkt en timme senare och sedan släppa ut dom igen i hagen.
Det här är såklart bara något som ligger psykiskt hos mig men det är ändå mina rutiner-Ska jag hinna rida så ska jag göra det innan det blir mörkt ute, punkt. 
 

Sen är det självklart att jag kan ta ut killarna på en skrittur på kvällen också men det blir en promenad på typ 20 min uppsutten på ryggen, ser egentligen ingen poäng med det så varför göra så? Då kan jag lika bra gå ut och gå. 
 
Detta är självklart bara ett tillfälligt "problem" nu under vinterhalvåret, annars rullar det på riktigt fint och fan vad jag älskar, våren, sommaren och hösten.
 

Någon annan som har samma ångest/problem som jag har? 
 
 
 


kvicken var jätte gosig idag

Åh efter att ha skrivit det där inlägget idag så måste jag faktiskt vika in med att vi klickade jätte bra idag, från marken :D

Han ville vara med mig hela tiden och kollade spännande på vad jag gjorde, jag lät han vara med men utan för mycket kroppskontakt då han inte alltid uppskattar det!
Han sökte sig jätte mycket till mig för att bli pysslad med, skulle bli kliad i örat och pussad på i pannan, det är inte varje dag det händer!

Måste förövrigt ta mig i kragen och rida hästarna imorgon. Känns så jävla surt för jag har verkligen haft "fullt" upp med att vara med släkten, och jag vill ju gärna rida på dagarna, ser inget nöje med att rida i mörkret riktigt, speciellt inte när jag ska göra det 2 gånger på en dag då också, fy för vintern!
Och sen idag åkte jag och mamma för att kolla på min kusin som spelade hockeymatch i Märsta!
 
Skriver ett annat inlägg om varför jag inte aktiverar hästarna lika mycket på vintern! 
 
Gammal bild på grisen, eller snarare 2 år sedan 

funderar på detta-Kvicken

För dom som känner Kvicken (inte mig inräknat) så skulle nog beskrivningen vara "Han är väldigt sur i boxen och att hantera men att rida är han väldigt trygg och lugn, skulle ALDRIG göra något för att ryttaren skulle bli rädd". 
Detta stämmer såklart, delvis. 
 

Jag och Kvickis har en annorlunda relation,  honom behöver jag jobba med varje dag från marken, det behöver inte betyda att gå ut och gå eller så, utan kanske bara att umgås i boxen utan att få konflikter.
 
Jag upplever Kvicken som en väldigt stressad individ vissa gånger, han blir väldigt frustrerad när han inte förstår, men är lättlärd. 
 
Men det som är så jäkla konstigt är att vi ALLTID har funkat så jäkla bra tillsammans när det kommer till ridningen och lite mindre bra när det kommer till marken (detta har dock förändrats det senaste året). Även fast det har blivit extremt mycket bättre det här året så har vi fortfarande större chans att förstå varandra när jag rider. Vi klickar så jäkla bra då och får ALLTID till bra ridpass oavsätt vad. 
Detta är irriternade. 

Känns jäkligt bra att ha en häst som är helt fantastisk att rida på osv, men jag vill ha mer än så, jag vill kunna umgås med honom i hagen som jag kan umgås med Schatal utan att han ger mig onda ögat, jag vill kunna gå ut på en lugn promenad utan att han hetsar bakom mig, det är så mycket jag vill men så lite tid som finns, känns det som. 
 
Han är en klurig individ. Ibland tror jag att han håller på att nafsa när jag är väldigt frånvarande, jag kan stå och borsta på honom men jag är inte riktigt där, psykiskt. Då vill han väcka till mig lite, för det räcker med att jag säger "nej Kvicken" och han slutar att nafsa. Sen finns det dom gångerna han nafsar när han blir irriterad på mig, och då är det ju helt okej tycker jag, så länge det inte blir farligt, det är hans sätt att visa att "nej,lägg av med det där:"
Som sagt räcker det med att alltid säga nej och han slutar genast. 
 
Skulle vara så jäkla kul att få hit typ Buck Brannaman eller typ Monty Roberts osv. Dom är 2 riktigt jävla kloka individer och skulle vara kul att se hur dom ville umgås med Kvicken och vad dom skulle rekommendera. 
 
Än så länge har jag bara mitt egna öga att se och förstå med, men det jag kan säga utan att låta självgod är att jag är den som kan umgås med Kvicken bäst utav alla som är i närheten av honom. Vissa får inte ens komma fram utan att han hugger efter dom, det gäller att lära sig att han inte är farlig och att man visar "jag är inte rädd för dig:" 
 
Älskar den hästen så otroligt mycket att det gör ont, på riktigt. Vi har en lång väg att gå men vi kommer närmare och närmare varandra för varje dag. Dessutom har vi ju några år kvar tillsammans, förhoppningsvis, Min gamla kille blir ju nämligen 22 år 2014!!
 
 
 
 
 
 
 
 

vill klargöra en sak

Jag vet att jag har starka åsiktet och att jag ibland endast skriver från ett syfte. Sen vet inte jag vilken uppfattning ni fått om mig även fast det egentligen kvittar, men jag vill klargöra en sak bara. 
 
Jag tycker INTE illa om hästmänniskor som tävlar på låg eller hög nivå, så länge man respekterar och lägger ner energi på att FÖRSTÅ hästen och inte BARA träna. Jag själv väljer att inte satsa på en karriär inom hoppning eller dressyr,det är inte riktigt där det ligger heller, jag är helt enkelt bara inte en hoppryttare. Det finns säkerligen dom som förtjänar en rak höger men även dom som förtjänar ett + i kanten för att dom försöker förstå sig på hästen. 

Jag är allergisk mot proffisonella hästryttare som endast rider på sina hästar. JA, jag förstår att det är fullspäckade scheman men det betyder inte att man inte kan ta sig tid till att umgås med sina hästar från marken, det bör vara ett av alla prio man har. 
 

Det finns säkerligen hoppryttare/dressyrryttare/fälttävlansryttare ( eller vad det nu kan vara, även westernryttare) som faktiskt tänker på hästens bästa, men vad jag har sätt så är det mestadels en sport (eller det är en sport bokstavligttalat) och man glömmer bort vad som faktiskt ligger i hästens natur. Du kan absolut slänga på din häst ett träns och sadel och dra ut och hoppa 1.60 banor, MEN det är allt där emellan som bör (enligt mitt tycke) vara anpassat efter hästens natur och behov, och inte människans. 
 
Så hoppas inte det här blev allt för dåsigt skrivet .
 
 
 
 
 

KÄNSLIGA DJUR

När vi hanterar våra fina hästar så får vi aldrig glömma bort att, hästen ÄR ett känsligt djur. 
 

En häst kan säkerligen läsa av oss bättre än vi kan läsa av den. Just att vi människor är helt okej på att läsa av varandra är en sak, men hästarna har inget annat att gå på än att kolla på hur vi bär oss själva, hur vi reagerar i deras närhet och hur vi förhåller oss till dom generellt, vi människor kan tala med ord, det kan inte hästar. 
 
Om det här låter konstigt, ta då tid till att faktiskt försöka lära dig så mycket som möjligt hur en häst beter sig mot en annan häst, det kan räcka med att bara kolla på dom i hagen och försöka läsa av hur situationen ser ut. 
 
Idag var exempelvis jag och min kompis ute på en promenad med killarna, jag med Kvicken och Bella med Schatal. Eftersom att Bella inte är jätte hästvan så ber jag inte henne att kräva mycket av Schatal, han går bakom henne och om han försöker komma förbi henne så korregerar hon honom eller låter det vara, beror på hur bekväm hon känner sig i situationen. 
Jag däremot korrgerar alltid och försöker läsa av hur Kvicken ( i detta fall) förhåller sig till mig och omgivningen runt omkring. Han har blivit väldigt duktig på att hålla sig bakom mig men ibland blir han så stressad och skrittar på lite extra fort, då gäller det att jag är där direkt och ber honom att ge mig mitt space precis så som jag ger honom hans space. Det krävs inte inte mycket för att få hästen att förstå dig kroppsmässigt. Jag brukar endast stanna upp själv, peka med handen på hans fötter och ber honom backa genom att vifta handen lite bakåt. Om inte det funkar så tar jag repet och börjar svinga det lugnt mot honom. Det är är korregeringar som funkar 99% av tiden, restrerande 1% är om han är helt okontaktbar pga av brist på koncentration,
 

Eller bara idag i boxen när jag skulle be han backa in så att jag kunde stänga boxdörren, räckte med att jag försiktigt la ett finger mot hans bringa och han backade in lugnt. Det krävs inte styrka för att kunna få din häst att lyssna på dig, ännu mindre våld. 
 
Däremot måste du vara bestämd i dina rörelser, om du inte är det kommer hästen känna av det och framöver kan det sluta med att hästen INTE ser dig som ledaren och kör över dig helt och hållet. Ha självförtroende också, det är något jag kommer få jobba med i flera år, för visar du att du är säker på den saken du gör i din hästs omgivning, så kommer den sluta ifrågasätta lika mycket som den hade behövt göra annars!
 
Hur umgås ni med era hästar?
 
 
 
 
 

haha

Hittade denna kommentar i en bloggares kommentarsfält
 
"Det jag tycker är så himla fascinerande med hästvärlden är att skogsmulleryttarna som på sin höjd kanske tränar sin häst en gång i månaden för tränare samt startar nån p&j per år ALLTID vet bäst.
Strunt i dom som har mååånga års erfarenhet på hög nivå samt utbildning, klart ni vet mest!
Sen är det såklart inge som helst fel att endast ha en häst att lulla i skogen på, inte alls! Men lite ödmjukhet från många utav er skulle ju inte sitta fel…
Själv håller jag mig till min utbildning och mångåriga erfarenhet samt forskning, men det är bara jag det…"
 

*Skakar på huvudet*
 

startkit

Att börja med något kan vara svårt. Likadant som det kan vara svårt att börja med en skoluppgift om man inte vet hur man ska göra eller hur man ska börja är det precis lika svårt med att börja tänk om och tänka nytt. 
 
Jag har inte fått någon vägledning alls muntligt av någon, det jag har fått göra är att kolla på filmer på youtube, vara aktiv på bloggar som har det tänket jag eftersträvar, söka upp sådant jag undrar om på google. 
Jag har även läst en bok som heter "förstå hästen" om jag minns rätt. Den boken var väl på 200 sidor kanske och det gick väldigt fort att läsa då det var typ "ren fakta" rakt igenom, det har gett mig mycket. Sen även dokumentärer är väldigt bra, fanns en jätte bra på Youtube som Buck Brannaman medverkade i men tyvärr är den borttagen nu, så jäkla synd då den verkligen gick rakt in i hjärtat. 
 
Annars har jag fått vara öppen för förslag och verkligen fått läsa saker om och om igen för att få in det i huvudet,- det är såhär hästen är i sin natur, därför MÅSTE jag lära mig att förstå.
Borde egentligen vara en lag på detta, skulle gynna många människor men framförallt hästar. 
 
Så,om du är sugen på att försöka komma ur dina gamla vanor och rutiner och kanske känner att, det finns ett annat sätt, kolla här nedan, det hjälpte mig. 
 
Bloggar: 
Baraelvira.se 
http://vivanolivia.blogg.se/
 
http://equiss.webrider.se/
 
Bra bloggar med mycket information och kloka ord. 
 
En av de bästa dokumentärerna jag sett. 
 
Helt okej video som kan ge lite
 
http://www.moviezine.se/film/buck
 
 
Här ovanför hittade jag länk om ni är intresserade av Buck Brannamans dokumentär, rekomenderar stort. 
 
Så om ni är intresserade så förberedde jag ett litet startkit som hjälpte mig komma igång, enjoy :)
 

bästa


stallet

Lovade mig själv att försöka vara lite mer i stallet nu på lovet på dagarna medans det är ljust. Men eftersom att jag är värsta nattmänniskan som finns så är detta lite knepigt. 
Gick och la mig 5 på morgonen igår och vaknade klocakn 14:07 idag... Känns lite surt och frams till nyår nu får jag faktiskt försöka gå och lägga mig i tid så jag hinner umgås med hästarna så pass mycket som jag faktiskt vill! 

Ska iväg dit nu och hänga med dom, imorgon kommer jag FÖRHOPPNINGSVIS dit i tid så att det fortfarande är ljust när jag rider eller vad jag nu kommer att göra!

Saknar mina grisar, har faktiskt inte träffat dom på en hel dag nu.... 
 
 

tankar

Jag kan inte kalla mig NH-människa. Det mesta jag gör med mina hästar just nu är NH-baserat. Jag utför kommunikationsövningar med mina hästar för att jag vill lära känna dom djupare, jag vill lära känna vad som ligger i deras natur, vad tycker dom om och inte om, hur umgås hästar med varandra m.m. 
 
Jag utgår från filosofin NH, jag försöker att göra allt så rätt för hästen som möjligt.Jag tyckte om grunden för NH och det jag fick lära mig genom att läsa, det kändes logiskt. Att lägga in övningar är en del av processen, jag tycker att det är lika kul att bara umgås i stallet och gå ut och gå med hästen som det är att gå upp till volten och leka. Jag måste exprimentera mig fram för att få en större förståelse av vad som faktiskt ligger i mina hästars natur. Jag måste även lära mig att inte trampa mina hästar på tårna och få dom att känna sig tvingade till något, och det hjälper mig kommunikationsövningarna med. 
 

I slutändan handlar det inte om (för mig) att kunna backa hästen eller få den att förflytta sig, det är bara en del av det jag gör för att komma in på rätt spår och för att försöka se om hästen förstår vad jag menar utan fysisk kontakt eller större hjälpmedel. Mitt mål är som sagt att inte behöva tänka ens en gång, att en dag ska även det här ligga i MIN NATUR när jag umgås med mina hästar, det ska vara så lätt som möjligt och vi ska förstå varandra. 
Det här är ett mål som säkerligen kommer ta hela livet, men jag är extremt villig att bygga vidare på tankarna som NH innehåller och metoderna man kan använda sig av. :)
 
Lika mycket som jag försöker förstå Schatal uppe på volten så analyserar jag honom minst lika mycket när jag träffar honom i hagen. Det är viktigt att inte BARA försöka förstå hästen vid "träning" en gång om dagen i ridhuset eller på volten, NH är ett byggande koncept som bör vara i din åtanke varje sekund du spenderar med hästen. Det här är såklart svårt till en början, (det är fortfarande svårt för mig) men allt eftersom kommer det börja falla på plats. 

gris

Vilken liten gris. Det här måste varit för 2 år sedan
 

<3Kvickis<3

 

gör jag det för min skull?

Ändrade jag mig för min skull?
Både ja och nej. Jag ändrade mig för att jag på något sätt såg att hästen inte trivdes i den hanteringen som utfördes. Jag såg missnöje som straffades med spörapp, sparkar i sidorna, ryck i munnen, och rytandes röster. 
 
Varje gång jag upplevde detta högg det till i mig, jag är för mycket djurmänniska för att kunna se ett djur piskas och fara illa. Har jag själv gjort det förut? JA och det avskyr jag med mig själv, det har med mitt samvete att göra att jag delvis ändrade mig också, jag mådde inte bra av att se detta eller att bli så upprörd i vissa tillfällen att jag själv delade ut ett piskrapp, jag mådde dåligt då. 
 

Jag har bevittnat en häst som fick en hov köttad, sedan komma tillbaka och skulle utföra LA-program, kunna samla sig. SJÄLVKLART gjorde den här hästen motstånd, men det straffades med tusen piskrapp och sparkar i sidorna. Ni som gjorde så mot den hästen, ni var inte duktiga som fick hästen att sedan sväva fram, hästen tvingades till det, glöm inte det. 
 
Jag fick själv rida denna häst 1-2 gånger, andra gången jag red den vägrade jag rida de sista minuterna, hästen var ju livsfarlig och jag hade varken mod eller hat i kroppen för att piska fram den till lydnad, det låg inte i mitt intresse eller natru, jag visste att det måste finnas en annan väg att gå, och den har jag hittat nu.
 

Men idag gör jag det mer för hästens skull, nu handlar allt om hästen och det är min skyldighet att få hästen att må så bra som möjligt. Jag började med ett dåligt samvete men idag har jag ett oerhört bra samvete. 
 
 

here we go again

Sitter som vanligt och tänker. 
Jag tänker på att jag kan bli så fruktansvärt irriterad om jag ser en hantering av hästen som jag själv har lagt bakom mig. Egentligen vill jag bara skrika ut att "läääääggg aaaaav" men det är inte min rätt att göra, eller rättare sagt, jag tror inte att budskapet kommer komma fram. 
 

Bara det här med att ge hästen rejäla klappar på halsen med handflatan irriterar mig, varför ska man ta i så jävla hårt för? Hästen är ett känsligare djur än vad man tror. 
Varför försvarar folk bett? Helt ärligt så är inte hästens mun till för att ha ett bett likadant som den inte är till för att ha en sadel, det här är något jag ALLTID tänker på när jag rider, jag försöker att inte rida allt för långa pass på mina hästar för att hästens rygg (enligt en undersökning i ryssland?) pallar  inte mer än 15 min. 
Och när folk rycker hästen i munnen vid ridning? Det är också något som irriterar mig något så oerhört mycket. Jag kommer inte ihåg senast jag ryckte Kvicken eller Schatal i munnen, det händer inte längre i och med att jag rider på ett annat sätt nu som gör att dom är avslappnade och jag behöver helt enkelt inte rycka till. 
Eller bara allt snack om att rida ihop hästen med hand och säte. För det första tycker jag att det är absurt om du inte har en oerhört bra relation till din häst att ens ta dig friheten till att faktiskt trycka ihop hästen. Tycker man ser en enormt stor skillnad på en häst som rider ihop sig av sig självt med hjälp av ryttarens energi och en häst som rids ihop av ryttaren. 
Eller varför inte allt snack om att hästen alltid ska lyda. HÄSTEN MÅSTE LYSSNA PÅ DIG. Ja, det är skit bra om hästen lyssnar på dig för säkerhetensskull, men det kommer kunna hända vad som helst oavsätt om ni till att börja med inte känner varandra väl från marken. Hästen ska inte lyda för att den måste, den ska lyda för att den vill. Hästen ska välja själv, vill jag vara med dig, litar jag på dig... osv. Det är upp till DIG att få hästen att göra allt detta men med frågan "vill du?" istället för "du måste!". 
 
Det är svårt att vara positiv i en värld som besitter så mycket negativitet. Det är svårt att bara sopa allt under mattan och skita it, för jag bryr mig om hästar i överlag, jag skiter i vem som äger hästen osv, ser jag en häst som jag tycker far illa, så kommer jag inte bara glömma bort det, likadant med relationer till människor eller allt som gör mig upprörd. 
 
 

Spånar

Känner verkligrn bara för att spåna i något ämne....
 
Har fått några förfrågninar om jag tävlar och svaret blir då, nej det gör jag inte. Följd frågan, varför inte? 
vad ska man svara då? Nej jag vill inte göra det för det ligger endast i mitt intresse och inte hästens, jag vill alltså inte tävla nu för att det känns som om att jag gör det för min skull då.
 
Men då kan man som sagt säga att allt som jag gör är för min skull och inte hästen. Att jag äger den, det gynnar mig. Att jag rider med utrustning gynnar mig. Att jag ens rider gynnar mig. 
 
Så. Om jag nu känner ett behov av att äga häst så är det min plikt att utsätta den för så lite saker som både medvetet och omedvetet skadar den. 
skulle jag nu släppa mina hästar fria skulle det nog vara svårt för dom att riktigt klara sig + vildhästar i Sverige ? Nää....
 

Alltså, jag försöker göra så mycket som möjligt för att gynna hästen. Rider jag, ja då får den vara med och bestämma, jag har inte rätt till att tvinga den till något, vi är ett team tillsammans därför ska jag låta hästen få säga till mig," jag vill inte riktigt göra det här" och just då kanske jag låter den vara 10 min, och frågar sen igen.
 
Sen ska jag absolut vara hästens ledare, den ska känna "att vara med mig är det bästa alternativet och med dig, så är jag trygg." 
 
Konstigt inlägg men så får det vara idag, hehe

julafton

Igår spenderades julafton hemma hos min morbror i Haninge med min mammas sida av släkten. Det var trevligt och mycket god mat, men om jag ska vara helt ärlig så tycker jag att julafton bara blir mer och mer ointressant för varje år, har väl kanske med åldern att göra ;) 
 
På morgonen innan vi åkte iväg till Haninge så passade jag och mamma på att rida hästarna! Jag red Schatal och mamma Kvicken. Vi red iväg vid klockan 10 till volten och jag red lite tempoväxlingar på Schatal och fokuserade på att han skulle hitta formen själv. Det tar ett tag i början då han är väldigt okoncentrerad och lite överallt med kroppen men efter ett tag hittar han takten och formen väldigt bra. 
Jag vill ju som sagt inte sitta och "rida ihop honom" utan han ska känna mig och jag honom utan att jag sitter och trycker ihop honom!

Det var ett väldigt bra ridpass och hade gärna fortsatt idag men hinner som sagt inte då vi ska iväg till mormor och morfar nu vid klockan 3 för lite kalkonmiddag!


Ha en bra dag!
 
Lill kusinen

Jul känsla ?

Skulle inte vilka påstå det från min sida. 
Jag tycker om julen lagom mycket men inte något jag längtar efter varje år! 

Imorgon blir det iallfall julridning på båda killarna vid 10-11 snåret och sedan bär det av till Haninge där min morbror bor!

SER FRAM EMOT ATT ÖPPNA JULKLAPPAR IMORGON !!!!



......

"Hästar blir missbrukade för att det funkar så bra, om du tar en häst och tvingar den till något så kommer den ge efter och göra som den blir tillsagd"

beskriver väl mig lite

"Was to give up bits, competition and anything that wasn't in the horses best interest" 
 
 

Vad gör det okej att göra så mot en häst?

Skulle du hoppa upp på din kompis rygg och börja piska den? Eller varför inte trycka in sporrar längs sidorna? 

Skulle du stoppa in ett bett i din kompis mun och sedan dra i det hårt med tyglarna som var fästa? 

Skulle du slå din kompis så fort den inte gjorde som du ville? 

Skulle du straffa din kompis om den sa till att något är fel? 
 
SKULLE du någonsin kunna göra detta mot en människa? 
 
VAD gör det okej att vi kan göra detta mot ett djur som vi kallar våra vän? 
 
DET ÄR INTE OKEJ. 
Det krävs ingen hög jävla IQ för att förstå detta, det krävs endast en gnutta vett i ditt samvete, kom ihåg det. 

15 min

Hästens rygg är inte gjord för att sitta på. När vi väl gör det så tycker jag att alla bör veta att hästens rygg börjar ta riktigt med stryk redan efter 15 min på ryggen. Då börjar den ta riktigt med stryk och vävnaden pallar inte riktigt för cirkulationen går inte runt som den ska, det är smärta som hästen (som så mycket annat) får lära sig att koppla bort och leva med. 
 
Så om du någon gång mår dåligt för att du inte red det där passet på 1h och istället på 30 min så var glad över att du iallfall sparade 30 min smärta för hästen! :)
 
 
 
 
 
 
 

stort jävla frågetecken

Okej, så vi ska alltså ge eftergift över hindret, för vi får ju inte störa/rycka den i munnen när den hoppar över hindret, MEN ALL ANNAN TID DÅ??

Men det är helt okej att rycka till lite mellan hindrena och i markövningar etc, men just över hindret så måste det vara eftergift, är det inte rätt sjukt ändå?

Kom bara och tänka på detta när jag såg en video på en som satt och ryckte jävligt mycket mellan hindrena men över hindret var det eftergift. 
 
Fan är det för jävla skitsnack egentligen? Hästen ska och bör ALLTID vara ostörd i munnen "OCCCCH så eftergift över hindret, glöm inte det" , "Du måste ge mer eftergift över hindret", det har man ju hört x-antal gånger men när fan får man höra det resten av ridpasset när man INTE hoppar? ALDRIG.
 

Shit vad frustrerad jag blir. 
 

några meningar

"Things become a perfect reflection of what they really are instead of us assuming they are something else"
 
"Sharing space while doing nothing, sharing space while doing something"
 
"It's not enough just to hang around the stable, you need to go to your horse and say, I'm here to be with you"
 
"We dance, we dance togheter"
 
"They just seem so powerful and free, and then there are humans"
 
"Only a few people should be around horses, not everybody"
 
"In the world of the horses you will realise that frustration and negative feelings are the daily bread"
 
"Horses should always get the chance to decide if they want to participate"
 
"How can we believe it's necessary to make the horses bend for our will"
 
"That was the point when I know I had to brake from it completely"
 
"All of the voices started to speak as one"
 
"The art of speaking horse language is basically the skill not to cause it discomfort or pain" 
 
"It's alright look how big the horse are, you can hurt her, it's not that painful for her" 
 
"Those who want to know it can, but they still keep on doing it cause it's fun" 
 
 

stor flock

Många vet ju att hästar gärna går i stora flockar, det är så dom lever ute i det fria. 

Och jag då som endast har 2 hästar som går med varandra kunde gärna ha haft 3 stycken till bara för att det är det naturliga, men nu ser situationen ut som den gör och det får jag acceptera :)

Det jag tänkte ta upp dock är det här med att Kvicken flyttade från ett stall (det vi står i nu igen) till ett annat och hade endast gått med 1 häst i flera år sen 2 hästar i något år. När vi kom till nya stallet var det en stor omställning för både mig och han, inte bara ny miljö utan en stor hage med cirka 8 stora valacker skulle han gå med. 
 
Det här blev då jävligt "mindfuck" för honom, för han var ju absolut inte van vid att gå i stor flock. Han visste inte riktigt hur han skulle bete sig och ville vara ledare, men den positionen fick han dela med en annan häst vilket kanske inte var det optimala. 
Det slutade med att Kvicken gick jätte mycket ner i vikt, och från att ha varit ett ganska kralligt varmblod till att gå och bli ett varmblod där revbenen syntes, var minst sagt bedrövande och väldigt otäckt. 
Och han fick även en spark på hasen och det blödde som utav attan och för första gången i sitt liv var han skadad, eller allvarligt skadad. Såret var djupt och tjockt och jag visste inte riktigt hur det skulle läka eller hur lång tid det skulle ta, han är ju trots allt 21 år gammal och det kan vara rätt farligt för en gammal häst att bli skadad. 
Men farmor sa "det där läker på nolltid, Kvicken har väldigt bra läkekött". MINST SAGT.
Det läkte oerhört fint och idag märker man inte av något alls. 
 
Säkerheten i den hagen var bedrövlig, en häst gick in i ett apatiskt tillstånd varje dag i hagen, dvs stod på sidan av och hängde, en annan var livrädd för fullblodet som delade ledarpositonen med Kvicken, även fast fullblodet var över Kvicken, för Kvicken pallade nog inte mer till slut och gick undan, överlämnade tronen till fullblodet. 
 
Det jag vill säga med detta är att i vissa situationer är det kanske bättre för din häst att INTE behöva dela en hage med en stor flock hästar om den INTE är van vid det. Kvicken har nog aldrig varit så smal och stressad som han var när han stod i det stallet. DÄRFÖR när jag överväger en stor flock och en liten flock så vet jag att det här var det bättre alternativet för honom. Han hade behövt en tydligare flock och hästar som visade honom hur man beter sig. 
 

Så om du märker av din häst att den går ner i vikt, blir mer stressad eller ofta skadad så överväg att byta till en mindre flock, det är inte alltid lätt för en häst att komma in i en hage med 8-10 hästar istället för en liten och sedan förvänta sig att det ska gå toppen. För Kvicken trivs väldigt bra med att gå i liten flock, idag har han hullet uppe och ingen skada har skett sedan i våras.
 
 

 
 
 

vi är på god väg

Jag kan skatta mig lycklig. 
 

Jag har 2 underbara hästar att ta hand om och därav många möjligheter också. Om jag ser något som jag vill testa så kan jag nästa dag åka till stallet och faktiskt testa det, en möjlighet som kanske inte många har.
 

Just nu drömmer jag om att en dag kunna rida endast i halsring på både Kvicken och Schatal. Det är ett oerhört långsiktigt mål men nu har vi äntligen börjat komma in på det spåret. I och med att man endast rider i halsring då så finns alltså inte möjligheten att stanna hästen via tygel, utan då är det energin och sistsen som talar för sig. 
 
Jag fruktar dock Kvicken lite då han nog gärna skulle hitta på en jävla massa bus men det är så jag känner nu och det kan nog bero på att jag inte är 100% säker på att han hade lyssnat på mig i det tillfället. Schatal däremot som är en mycket lugn häst när man kommer in och rider på en volt skulle nog vara lättare då han tidigare blivit riden lite mer med säte och energi, det är han alltså mer van vid än Kvicken. 
 

Idag red jag ju Kvicken på energi och det kändes toppen. Om vi fortsätter såhär framöver kan jag absolut se oss försöka oss på att rida i halsring, någon dag. Men det här är även en säkerhets fråga, man ska INTE testa detta bara för att, man ska testa det för att man känner att "vi har en sådan bra kontakt nu att jag faktiskt inte behöver utrusting". 
 

Om/när jag väl kommer testa detta så ska det vara på en volt med staket runt, tyvärr har jag inte den möjligheten nu då jag rider ute i det fria och på våran lilla volt som inte har staket, kanske inte det ultimata att dra ner på ängen direkt och förvänta mig att inte hästen ska känna sig lite mer fri än vanligt, dvs sprutta iväg i glädjesprång, haha. 
 
Jag har faktiskt testat rida utan utrustning på Kvicken och det var i våran lilla paddock precis utanför stalldörren som man kan spärra av så blir det en minimal volt, dvs hästen kan inte dra iväg i full galopp, hehe. 
Då fattade han absolut ingenting och det slutade med att jag inte kunde styra honom, det var mindre kul. 
 

Så nästa gång jag testar detta (om det ens kommer ske) så ska det vara i ett inhägnat område och jag ska känna att både hästen och jag är redo för det. 
 
Detta är nämligen en big deal för mig eftesom att jag strävar efter att ha så lite utrustning som möjligt, därför vill jag verkligen inte förhasta något, det var ta den tid det tar 
 
 


nya leksaken

Köpte en sådan där boll för hästar att leka med i fredags. Trodde dom skulle vara lite mer intresserade men icke, här får ni några bilder från idag när vi testade leka med den... 
 
 
 
 
 
"Vad fan e det här?"
 

underbart ridpass på kvicken

Idag fick jag och Kvicken till ett riktigt bra ridpass. 
 
Vi skrittade ett tag och jag kände så att av och på knappen var av. Jag vill tillägga att jag sagta men säkert börjar att rida allt mer med energin istället för tyglarna, det räckte med att jag sköt fram fötterna lite och lutade mig tillbaka och så stannade Kvicken. Sen släppte jag fötterna och  då gick han fram igen. 
Kvicken är en väldigt lättlärd häst men det var en sak han inte riktigt förstod sig på och det var när jag bad om att få "hela huvudet". Det är när man tar tag i en tygel och ber om att hästen ska släppa spänningarna i halsen och huvudet och slappna av. Då tar jag exempelvis i vänstertygel och släpper höger helt. Detta resulterade i att han gick runt i cirklar och blev förvirrad, men efter ett tag förstod han grejen lite och slappnade av även fast han inte stod stilla när han gjorde det, det är en process vi kommer att få jobba på lite mer. 
 

Efter vi hade gjort det några gånger var han riktigt lösgjord vilket förvånade mig, han vågade söka sig ner mycket mer än vanligtvis och han blev extremt lyhörd på mig. Hela han signalerade lugn och harmoni vilket var väldigt skönt att få känna på då Kvicken i allmänt är en ganska stressad häst även fast han oftast gör det jag ber honom om. Skrittstegen blev längre och lugnare (han tar vanligtvis små och snabba steg) och han var lugn, det var kul att få känna på efter att endast ha gjort några "ge mig huvudet" övningar. 
 

Vi galopperade på halvlånga tyglar och han har nog aldrig tagit mina fattningar så bra som han gjorde idag. En sak måste jag tillägga för det är lite roligt. Det är blåsigt här i Vallentuna idag och dom flesta hästarna brukar ju bli lite på bushumör då... Men Kvicken som alltid är så samlad och lyhörd sprätte iväg i några bocksprång på ena långsidan i galoppen, HAHA. Jag garvade faktiskt för det var vindpusten som kom rakt på högersidan som fick honom att flyga iväg. Hahah det var faktiskt sjukt kul och det var kul att även se att han KAN bocka lite, har nämligen aldrig riktigt hänt förut, hehe. 
 

Det var också en kul grej för Kvicken brukar alltid vara så samlad och lyhörd under ridpass men idag verkade han faktiskt ha KUL, och det var extremt roligt för mig att märka av. Vi kommer framöver att fortsätta på detta spår och förhoppningsvis har jag lite bilder att visa och filmer snart. 
 
Busgrisen idag
 
Ser han inte lite busig ut?
 

inte kul att bevittna

Alla bilder är från google!

 
 
 
Bra exempel bilder. Det här ekipaget är Angelica Augustsson och Mic Mac. 
 
Det här är bilder som jag får ont i hjärtat av att se. Hästen kan hoppa ja, men hur ser den ut emellan allt detta? Huvudutrustningen ser minst sagt väldigt otrevlig ut och det här ska tydligen vara ekipaget som tävlar på elitnivå. Understryker att det här inte har med Angelica i sig att göra då jag inte känner henne, men måste ändå få kommentera bilderna. 
 

När jag ser bilderna ser jag fruktansvärt obehag från hästens sida. I ögonen ser jag skräck, näsborrarna ser spända ut och hela hästen utrstrålar missnöje enligt mitt tycke. Det här är det jag INTE strävar efter när jag rider, och kommer aldrig att göra. Man kan dra många parareller mellan ögonblicksbilder osv men det håller inte för mig då de flesta bilderna ser ut såhär och inte en ända jag har på mina hästar ser ut såhär, det säger väl rätt mycket? 
Jag är ingen expert, men det behövs inte för att se vad dom här bilderna visar. 

jag är glad att jag ändrade mig

Aldrig någonsin kommer jag kunna gå tillbaka till mitt gamla tänk, det är det förflutna och ska stanna i det förflutna, det är en sak som är säker. 
 

Jag känner mig hel, det är som om att jag har fått många svar på många frågor bara med hjälp av NH-tänket. Man kan säga vad man vill om NH men för mig funkar det prima och säkert för många andra. Frågor som "varför beter sig hästen såhär?", "varför vill min häst inte ta skänkeln?", "varför är den rädd för det här?" är frågor som jag kan besvara mycket lättare nu när jag tänker rätt och tänker utefter hästens natur. 
 
Jag kommer nog aldrig förstå varför inte den här dörren öppnas för alla hästmänniskor och jag kommer nog aldrig förstå varför man ifrågasätter ett sådant tänk som FAKTISKT utgår efter hästens natur och inte människans, det kanske har med att göra att människan är en egoistik varelse, vem vet. 
 
Jag mår nästan illa av tanken på hur mycket felaktig kunskap många av hästmänniskor besitter, en sak är säker och det är att jag aldrig någonsin kommer förespråka den traditionella synen på hästen, det för mig är det som får mig att må bra, jag har äntligen hittat rätt. 
 
 Bild från ett youtube-klipp 
 
 
 
 
 

 
 

heta hästar

Kikade precis på något youtube klipp på en häst som var väldigt "het" som vi kallar det inom ridvärlden. 
 
Jag blir på något sätt frustrerad när jag ser sådant för en häst bör inte vara het och ligga på bettet hela tiden om den är bekväm. Jag kan inte dra alla över en kant nu men så som jag tänker så bör hästen vara avslappnad och känna harmoni vid ridning, och det tycker inte jag en het häst utstrålar överhuvudtaget.
 
Vi säger nu att man är tävlingsryttare (på vilken nivå spelar ingen roll) men mitt fokus då hade inte varit att hoppa hinder utan hade varit att försöka hitta ett samspel då jag märker att hästen känner sig harmonisk och känner frid när man rider. Ja, en het häst kan absolut hoppa men det ändrar inte min syn på att hästen inte alls ser bekväm ut.
 
Om jag själv skulle ha en het häst så skulle jag ifrågasätta "varför är hästen het?", " varför ligger den på så fruktansvärt mycket?",
 
osv. Min första prio hade inte varit att hoppa upp på hästen och försöka rida igenom det, det hade varit att börja från marken och sedan se om den fann harmoni uppe från ryggen. Det här är ett problem som förekommer allt för ofta och som bör ifrågasättas oftare än  vad det gör. 
 
 

Fysisk kontakt med hästen

Jag tänkte jämföra den fysiska kontakten som jag har med Kvicken och Schatal då dom är väldigt olika i hur dom vill bli rörda och tagna på. 
 
Kvicken är en häst som inte tycker om när man tar på honom. Han vill gärna stå och hänga med mig men om jag bara står vid sidan av på honom så låter han mig vara så som jag låter honom vara. Om jag däremot börjar att klappa honom i ansiktet eller på bogen samt magpartitet så säger han ifrån genom att bita lite efter mig. Han har olika dagar och ibland vill han att jag rör på honom och ibland vill han inte att jag rör på honom, det är upp till mig att se och acceptera. 
Däremot har han en sak han älskar och det är när man kliar honom i öronen. Då är jag mycket välkommen till att stå nära och ha fysisk kontakt med honom. Han vill vara med, det märker jag i och med att han alltid står utanför boxen och kollar på vad jag gör och håller mig sällskap, han står alltså inte inne i boxen och trycker mot ett hörn så fort jag kommer, det tar jag som att han vill umgås men gärna utan fysisk kontakt. Men som jag säger, han har även dagar när han vill stå och bli kliad på och ha fysisk kontakt, men det är inte varje dag och det accepterar jag. 
 
Schatal däremot tycker mycket om fysisk kontakt. Han älskar att bli borstad i ansiktet och vill gärna stå och puffa på mig med mulen som ett tecken på " kan du snälla klia lite på mig". Han är väldigt tydlig med vad han tycker om och inte tycker om. Han har större acceptans för att ha fysisk kontakt, men även han har dagar när han inte riktigt vill att man är för nära likså som jag inte vill att han alltid är för nära mig. Schatal tyckte inte om när man klappade honom i ansiktet när han kom till mig, han tyckte absolut inte om när man tog honom på öronen heller, men nu funkar det jätte bra och han visar inga tecken på obehag osv.
Det kan ha och göra med att jag har visat honom att det faktiskt är ganska skönt att bli kliad på ibland i ansiktet och nu är det en vardaglig grej som han vill att jag gör, han bjuder in genom att puffa lite på mig och försiktigt börja gnida ansiktet mot min hand vilket är ett tecken på att "nu får du gärna klia mig".
 

Det är viktigt att kunna avgöra om hästen vill att man tar på den eller låter den vara. Vissa hästar vill vara med och umgås utan kontakt och vissa vill att man är med och umgås med kontakt. Det tycker jag att man som ägare/hästmänniska ska kunna skilja och avgöra gentemot hur hästen beter sig i din närhet. 
 
 Mina fina. Dom får alltid välja vart dom går i stallet, om dom inte vill stå kvar i boxen så behöver dom inte det, det är viktigt att dom får välja själva. 

tänk om det hade varit såhär lätt


<3


För och nackdel

Jag har en egenskap som jag är mycket medveten om, det är att jag har väldigt svårt att hålla käften i situationer där jag inte trivs eller känner att jag faktiskt MÅSTE få säga vad jag känner/tycker. 
 
Det här är en egenskap som jag älskar hos mig själv för det gör att jag ifrågasätter väldigt mycket och vill ha en konversation. MEN det medför så mycket problem i tex arbetslivet.
Den man jobbar för vill oftast ha första och sista ordet, "för jag jobbar ju för dig, och då har du mer rätt än vad jag har". Jag har så svårt för det. Höll faktiskt på att få sparken idag från ett jobb jag inte ens hunnit jobba på än. 

Jag gjorde ett misstag som tog fel på en dag dom ville att jag skulle jobba(barnvakt) och jag blandade ihop den med en annan dag och då jävlar fick jag veta att jag minsann hade gjort fel, vilket jag även gjorde, och det erkänner jag. 

Men vi snackar om nyår nu, dom ville att jag skulle jobba nyårsdagen vilket jag missade var dagen efter nyår. Inte en chans att jag kan jobba nyårsdagen tänkte jag när min halvpappa sa åt mig att nyårsdagen var dagen efter nyår, missförstånd från min sida alltså. 
Och jag bad verkligen om ursäkt för det men då skulle jag läxas upp om hur arbetslivet ser ut och detta skapade då en konflikt för jag kan inte sitta tillbaka och lyssna på skit som kastas på mig utan jag säger emot och det är en NACKDEL i såna här tillfällen men det skiter jag i, ge mig sparken då sa jag, för sån är jag. 
 
Förstår ni vad jag menar med för och nackdel? Det är väldigt skönt att ha den egenskapen i dom flesta tillfällena men inte när det kommer till arbetslivet. 
 
Men det jag vill få fram är att så länge du tycker om en egenskap du har så spelar det ingen roll vad folk tänker, jag får ofta höra "ja men du kanske kan vara lite mildare då" men för mig funkar det inte så, jag måste få ur mig saken på mitt sätt. Sen är jag inte otrevlig eller så men jag är tydlig med hur jag känner. 
 
Ändra aldrig på dig själv för någon annan, gör det om du själv tycker att du ibland handlar fel. 
 
Dom här två får mig att må bra
 
 

Ridningen

Schatal och jag hade verkligen kontakt idag när vi red. Även fast det började lite slött med att komma iväg så glömdes det bort så fort vi kom ut i det fria. 
 
Jag red med energi idag för att testa och se hur det funkade på honom i och med att han inte tycker om när man använder tryck i benen eller för mycket hand. Han lyssnade verkligen, det var så ballt för vi fick ett helt annat flyt och han arbetade med mig och jag med honom istället för att han bara satte sig emot, det var en riktigt cool känsla.
 
Ska försöka rida lite mer nu på lovet och se vart det leder :) Kommer försöka att rida på så mycket känsla och energi istället för att typ öva på en skänkelvikning med hjälp av tryck osv. Jag tycker verkligen om den där hästen. 
 
 

Schatal 19/12

Idag gick jag till stallet vid klockan 1 för att rida Schatal. Jag gick faktiskt till stallet (hör och häpna) och då kommer jag så jag går igenom hagen och sedan ner till stallet, hästarna fick syn på mig där uppe och galopperade nöjda ner för att sedan tas in. 
Det är skönt när dom visar att dom faktiskt vill komma in och umgås,kul. 
 
Nu ska jag försöka förklara det här så bra som möjligt. 
 

När jag rider iväg med Schatal så måste jag först rida förbi huset och sen rida en asfaltsväg på typ 50 meter, och dom har 50 meterna har Schatal alltid tveka att gå på, eller rättare sagt, tvekat att gå framåt på. Jag vet inte om det är för att han inte riktigt vill lämna Kvicken i stallet eller vad det är men han har inga problem att gå sen när man väl kommit förbi dom där 50 meterna. 
Här ser ni då huset och jag rider då självklart åt andra hållet och här ser ni även asfaltsvägen. 
 
Problemet för Schatal nu är att dom har grävt i asfalten för att lägga in fiber, och nu har dom då asfalterat om med ny asfalt som är kolsvart och skiljer sig färgvis från den gamla asfalten. 
Det här tycker då han är konstigt och är skeptisk till att gå förbi. 
Det tog mig cirka 15 min idag att få honom förbi dom här 50 meterna.
 
Han gick dock fram till den nylagda asfalten och kollade, problemet är även att den nya asfalten sträcker sig över hela  den gamla asfalten så han måste liksom gå över, finns ingen väg förbi. 
 
TUR som man har kommer postsnubben cyklades och blir lite chockad när han får syn på oss, kläcker ur sig ett litet "oj,vad förvånar man blir när man ser en häst här, haha". Han cyklade förbi oss och på vägen tillbaka då det är vändplan som ni ser på bilden frågade jag han "du, skulle du kanske vilja hjälpa mig med en sak?" Han svarar " ja absolut kan jag göra det"
Jag säger då" skulle du kanske kunna tänka dig att gå över den här lilla asfalten för att visa min häst att det inte är något farligt?" Han säger" Ja men absolut kan jag det, vad ska jag göra?" Jag" Det räcker säkert med att du bara går över den så att han ser det". 
Postsnubben går över och VIPS så går Schatal också över utan att tveka. 
Sen tackar jag postsnubben och han cyklar iväg med ett sista" Det är en väldigt vacker häst du har". 
Schatal börjar trava efter honom och jag börjar asgarva, för han är så jävla roligt den här hästen. Han är så jävla speciell och man undrar ju VAD det är som pågår i hans lilla huvud. 
 
Men tänk er ändå att det räckte med att någon gick över en gång också blir han helt plöstligt hans nya ledare och han försöker desperat springa efter honom? Hur spännande och gulligt som helst. 
 
Berättar om själva ridpasset i ett annat inlägg. 

Ridstövlarna sålda

Åh vad skönt, nu har äntligen någon köpt ridstövlarna!!

Tyvärr var jag inte hemma när dom såldes för var i stallet men tydligen hade dom passat bra förutom att dom var 1 cm för korta! 

Skönt att bli av med dom sen var det väldigt bra pris också, endast 3.500 kr för ett par königs som jag ridit i 6 gånger, yey!



The real horse whisperer, Monty Roberts

Videosarna under la jag upp innan jag hunnit kolla klart på dom, rättare sagt la jag upp dom när jag var på första minuten i första videon. Men jag visste nästan direkt att det här var något jag ville dela med mig av, mycket riktigt. 
 
Jag ställer frågan till folk som tvivlar på Natural Horsemanship, HUR mycket mer behövs för att visa att det är rätt metod att använda sig av? Hur kan man göra det på ett mer vänligt sätt än just det Monty gjorde det på? Det går nog inte, nej vänta, det går inte. 
 
Jag som är amatör skulle aldrig klarat av det, MEN det är just det där jag strävar efter. Kanske inte att hitta en mustang ute i vilda västern men att få det där bandet på sådär kort tid. Det där är anledningen till varför jag vill umgås med mina hästar så pass mycket möjligt för kolla hur mycket man prata med varandra, även fast vi pratar olika språk. 

Fascinerande minst sagt. Jag är amazed med andra ord. Det här är det jag försöker få fram i mina texter, det går att finna ett annat sätt som inte innehåller våld eller osund hantering. Nu ska jag göra allt för att försöka ge mina hästar den respekt dom förtjänar men ändå vara deras sunda ledare. 
 
 

det här...

 

länge sedan

Hittade denna bild från när jag vann ridskolecupen i hoppning på ponnyn Marre, året var väl 2010/2011?

Åh gud

Planerna att rida denna helg gick åt helvete. Min tanke var att stanna hemma både fredag och lördag, gå och lägga mig tidigt och sen rida tidigt, men ack så annorlunda det blev. 
Slutade med att jag somnade klockan 6 på morgonen på fredagen natten till lördagen, igår gick jag och en kompis på hemmafest och det slutade med att jag kom hem klockan 4 på morgonen, hmmm... 
SÅ, detta slutade alltså med att jag var alldeles för bakis idag ( och då menar jag att jag inte ens känt mig levande) men gick upp klockan 11 för att åka till stallet och lassa av alla balar hö. Det tog inte så lång tid så när jag kom hem igen gick jag och la mig och sov till klockan 4, börjar äntligen känna mig som en människa igen. 
 
Men nu är det bara en vecka kvar i skolan och sen har jag lovat mig själv att ta tag i att komma till stallet runt 12-1 för att hinna med
 
 
 

lycka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Stenbocken

Mitt stjärntecken är stenbocken. Tänkte att det skulle vara lite kul att läsa på om stjärntecknet och se vad som faktiskt passar in på mig. 
 
"Den typiska Stenbocken är lojal och pålitlig, noggrann och systematisk, alltid mån om att uppträda strikt och kontrollerat. Stark självdisciplin, allvar och höga ambitioner är kännetecknande, liksom en plikttrogen, ansvarskännande läggning. 

"Stenbocken brukar trivas bäst ihop med äldre männsikor men håller sig ofta för sig själv - en självständig natur, som föredrar att ha viss distans till andra."
 
"Ett behov av att planera och strukturera tillvaron hör till bilden. Stenbocksmänniskan överväger noga sina beslut och tänker alltid på konsekvenserna innan hon handlar."
 
"Planeten Saturnus är tecknets härskare, vilket indikerar en praktisk, metodisk läggning samt en målmedveten strävan mot högt ställda mål."
 
"Karriären och det offentliga livet är en viktig del i Stenbockens vardag. Här finns såväl god organisationsförmåga som naturliga ledaregenskaper. Uthålligheten och viljestyrkan ger Stenbocken goda möjligheter att förverkliga sina ambitioner och så småningom kanske nå toppen."
 
"Baksidan är Stenbockens omänskligt höga krav på sig själv och tendenser att ta livet väl allvarligt. Den som är präglad av detta försiktiga, något tungsinta jordtecken skulle må bra av att försöka sänka kraven en smula och att tillåta sig själv att uppträda spontant och överraskande emellanåt. Stenbocken är inte speciellt förtjust i omställningar utan har lätt för att fastna i gamla invanda hjulspår. Nödvändiga förändringar ska helst planeras långt i förväg och om planerna av någon anledning måste ändras tar det ofta emot. Stenbocken behöver lång tid på sig för att ställa om sig."
 
"Ekonomisk säkerhet har hög prioritet. Stenbocken är i allmänhet duktig i att hantera sin ekonomi och brukar inte ha någonting emot att hävda sig med hjälp av olika statusmedel."
 
"Strävsamma, plikttrogna Stenbocken drivs ofta av en längtan efter att "bli någon" inför världen, är en aning formell och principfast - men samtidigt pålitlig och uthållig. Stenbocken ger aldrig upp sina planer eller projekt. Vi finner många chefer och framgångsrika karriärmänniskor i detta målmedvetna tecken."
 

Ja det här var ju intressant. Vissa saker håller jag med om och andra inte. Det där med ekonomin exempelvis, inte fan e jag så bra på det om jag ska vara ärlig. Karriären är viktig men jag kan inte riktigt säga att jag är duktig på att planera och strukturera haha. Dock tänker jag ofta på konsekvenserna innan handling. 
Jag har naturliga ledaregenskaper, alltså om jag får välja själv så leder ja gärna. Jag har höga krav på mig själv och tar livet på allvar, MEN genom åren har jag lärt mig att tillåta mig själv att uppträda mer sponant och överraskande. Jag tycker inte om omställingar, jag är gärna kvar i mina rutiner osv så länge som möjligt. 

Är det inte lite roligt egentligen hur mycket som stämmer in bara av att läsa ett stjärntecken, facinerande. 

Upplevelse

Jag har haft Schatal hemma hos mig ett tag nu. Sedan i Juni för att vara mer specifik. 
 
Något jag har märkt på honom är att han vågar ta lite mer plats nu och vågar tänka efter innan han gör sin handling. Är han fortfarande rädd för vissa saker? Ja. Är han mer villig att gå fram och kolla på dom? Ibland. 
Han är en knepig liten häst som jag säkert aldrig kommer kunna komma underfund med helt, men vi lär oss mer om varandra för varje dag. 

Jag vet att han inte tycker om att bli tillsagd, han vill helst inte göra saker som han inte vill, och då slipper han det. Men jag kan ändå ge det som förslag en annan gång och då kanske han har lust att göra det. 
Han är också ganska dominant, men det är bättre att vara dominant än aggressiv. En dominant häst kan man förhandla med och en aggressiv häst är lite mer jobb. 

Oftast tar man fel på orden dominant och aggressiv. Agressivitet för mig är en när en häst gör utfall mot en, sparkar efter en, och bits. En dominant häst för mig är en häst som tar mycket plats, blir sur vid tillsägelse, men som inte på någotvis skulle få för sig att göra dig illa. 
 
Det kanske låter helt knäppt för vissa av er men för mig är det så jag tolkar de två olika orden. Han är dominant och därav behöver han någon som leder honom lite och är bestämd, inte aggressiv eller något utan mer dominant tillbaka, fast på ett sjysst sätt. Dvs, korrigerar honom när han börjar bli för på eller för dominant. Han får jätte gärna för mig ta mycket plats, men inte så mycket plats att han inte kan se mig som en ledare och någon som han kan lita på. Om jag låter honom ta positionen som ledare så kommer han aldrig lita på mig när vi möter något obehagligt/läskigt enligt hans tycke. 
 
Därför är det jätte viktigt att lära känna din häst från maken i och med att du får ett helt annat perspektiv om hur hästen är. När du sitter på ryggen kan du absolut avgöra vad hästen är rädd för och vad den inte tycker om under ryttare, men det du ser från marken är lika betydelsefullt som det du märker av från ryggen, om inte viktigare. :) 
 
 

Någon dag

En dröm jag har är att 1 gång i mitt liv att köpa ett föl. Jag vill känna hur det känns att få vara med någon från första start till sista start. 

Och nej jag vill inte köpa det för att få "forma det som jag vill", jag vill att vi ska forma varandra tillsammans. Jag vill att den ska lära mig saker, och jag vill lära den saker. 
Men för att köpa ett föl känner jag att jag måste vara stabil och verkligen veta vad jag håller på med, dvs utvecklas mycket mer inom NH. 

För ett år sedan var det här inte en dröm jag hade, för jag trodde helt enkelt att jag aldrig skulle kunna klara av en sådan stor uppgift, men mer och mer för varje dag som går börjar jag tro på mig själv och tro mer på min hantering med hästarna. Självförtroende är a och o tycker jag. 
 
Ska bli kul att se vad framtiden har att erbjuda nu efter studenten, jag har som sagt många planer och många visioner, nu är det bara upp till mig att få dom att hända. 
 
Mina fina... 
 

Påverkar

Det är ganska roligt hur stört mycket detta mörker förstör för min tid med hästarna. Jag har nämnt det tidigare men det gör mig såååååå frustrerad. 
 
I somras hade jag verkligen all tid i världen och nu har jag helt plötsligt inte det längre. Det suger i och med att jag och Schatal har tappat lite kontakt med varandra, och Kvicken går inte lika mycket som han vill. Det blir som en påfrästning MEN jag försöker att se det i långa loppet. 
 
Det är redan December, snart Januari och sen Februari. Om jag minns rätt så börjar mörkret att försvinna lite mer i Mars? December, Januari och Februari är alltså dom värsta månaderna för mig att vara i stallet. Men jag försöker som sagt se det långsiktigt, mina planer efter studenten står kvar och dom kommer innbära tid med hästarna 24/7,om det blir som jag hoppas. 

Så, jag försöker se bortom allt negativt och gå lite längre fram i tiden för att se mig själv spendera MYCKET tid med hästarna, som jag gjorde i somras. 
 
Jag har vissa mål uppsatta och det känns surt just nu att inte kunna ta vara på dom till 100%, men snart så. 
 
 
 

Det här med att få uttrycka sig

Jag har alltid varit en person som uttrycker mig genom att PRATA, SKRIVA, eller andra sätt som man kan uttrycka sig på. 
För mig är kommunikation viktigt. Det går exempelvis inte för mig att gå runt och vara sur på en person och sen aldrig ta upp det med den och låta det "rinna ut i sanden". Man måste kunna prata och kommunicera med varandra, det är endast då man kan få fram en klar sanning om vart man står i sitt tänkande och det gynnar faktiskt den andra personen mer än vad man tror att berätta vad man känner. 
 
Mitt syfte är aldrig att försöka förnedra någon eller få någon att må dåligt, och det är upp till mig då att inte få en person att känna så. MEN du har alltid en egen röst och om du tycker att jag säger något som du helt och hållet tycker är "fucked up" så säg gärna det till mig så får du förklara din sida av det och jag min sida, det behöver inte alltid finnas ett rätt eller fel, det gäller att acceptera varandra så pass mycket att ingen känner sig kränkt/förnedrad. 
 
Jag kan ytterst lite om NH, men jag kan säkert mer än vad många andra kan också. Jag är villig att lära mig men just nu är det svårt i och med att jag går i skolan och inte har någon större ekonomiskkälla om gynnar mig att gå på kurser eller träna för tränare. 
Sen har jag väldigt svårt för tränare då jag har så pass mycket egna åsikter och ifrågasätter extremt mycket och kommer då kanske att få det att låta väldigt nonchalant. Med det menar jag att jag oftast sätter mig i situationer där jag kan bli lite av ett hatobjekt. 
 
När jag red på veda hade jag 2 st ridlärare, och en av dom tyckte att jag var väldigt kaxig och "skulle lyssna för dom är mycket proffsigare och mycket duktigare än mig". Men det där håller inte för mig i och med att jag ansåg att ja, ni rider jävligt bra, men min åsikt skiljer sig från eran och då kommer jag att uttrycka det på ett sätt eller annat. 
 
Det har varit många gånger i mitt liv där jag har fått stå upp för mig själv och förklara mig själv, MEN det gör mig inget då folk endast kommer förstå vart jag kommer ifrån och till slut (förhoppningsvis) kommer respektera det. 
 
Så, var inte rädd för att uttrycka dig själv. Enkelt och självklart. 
 
 

Det här med att få uttrycka sig

Jag har alltid varit en person som uttrycker mig genom att PRATA, SKRIVA, eller andra sätt som man kan uttrycka sig på. 
För mig är kommunikation viktigt. Det går exempelvis inte för mig att gå runt och vara sur på en person och sen aldrig ta upp det med den och låta det "rinna ut i sanden". Man måste kunna prata och kommunicera med varandra, det är endast då man kan få fram en klar sanning om vart man står i sitt tänkande och det gynnar faktiskt den andra personen mer än vad man tror att berätta vad man känner. 
 
Mitt syfte är aldrig att försöka förnedra någon eller få någon att må dåligt, och det är upp till mig då att inte få en person att känna så. MEN du har alltid en egen röst och om du tycker att jag säger något som du helt och hållet tycker är "fucked up" så säg gärna det till mig så får du förklara din sida av det och jag min sida, det behöver inte alltid finnas ett rätt eller fel, det gäller att acceptera varandra så pass mycket att ingen känner sig kränkt/förnedrad. 
 
Jag kan ytterst lite om NH, men jag kan säkert mer än vad många andra kan också. Jag är villig att lära mig men just nu är det svårt i och med att jag går i skolan och inte har någon större ekonomiskkälla om gynnar mig att gå på kurser eller träna för tränare. 
Sen har jag väldigt svårt för tränare då jag har så pass mycket egna åsikter och ifrågasätter extremt mycket och kommer då kanske att få det att låta väldigt nonchalant. Med det menar jag att jag oftast sätter mig i situationer där jag kan bli lite av ett hatobjekt. 
 
När jag red på veda hade jag 2 st ridlärare, och en av dom tyckte att jag var väldigt kaxig och "skulle lyssna för dom är mycket proffsigare och mycket duktigare än mig". Men det där håller inte för mig i och med att jag ansåg att ja, ni rider jävligt bra, men min åsikt skiljer sig från eran och då kommer jag att uttrycka det på ett sätt eller annat. 
 
Det har varit många gånger i mitt liv där jag har fått stå upp för mig själv och förklara mig själv, MEN det gör mig inget då folk endast kommer förstå vart jag kommer ifrån och till slut (förhoppningsvis) kommer respektera det. 
 
Så, var inte rädd för att uttrycka dig själv. Enkelt och självklart. 
 
 

äntligen

Min data är nu fixad och funkar prima. 
 
Den hade ett litet problem, dvs att den frös och man kunde inte röra pilen eller få kontakt med skärmen överhuvudtaget, jobbigt med andra ord då jag inte kunde göra något i mer än 5 minuter innan detta skedde. 
 
Dock resulterade detta i att skolan behövde rensa hela hårddisken och nu är allt borttaget på datan, så som bilder, spotify, m.m. Alltså är dom ända bilderna jag har på hästarna och mig här på bloggen, och det är ett fåtal men det ska nog räcka tills jag får för mig att jag vill ha nya bilder igen. :) 
 
Nu ska nog bloggen komma igång lite mer igen då jag kan skriva bättre inlägg och längre inlägg i och med att skärmen inte kommer att frysa 24/7!!
 
 

Snart lov

Herregud vad skönt. 

Nästa fredag är det lov och då har vi det i cirka 3 veckor om jag minns rätt? Det är välbehövligt nu och då ska jag försöka lägga ner ser mycket tid som möjligt på hästarna. 
Planen är att jobba mycket från marken men även rida av lite energi för skoja skull och för att det är välbehövligt. 

Ser fram emot det jätte mycket då jag inte haft tid att jobba med hästarna som jag har i somras. Märker väldigt väl på dom tyvärr att de gärna vill umgås mer än vad jag har tid då de ständigt söker min uppmärksamhet, bra iof men mindre bra pga tiden.. Tyvärr. 





Jag vill

Jag är lite ledsen just nu över den tiden som jag lägger ner på hästarna. Med det menar jag att jag inte lägger ner hälften av den tiden jag faktiskt vill eller har tid med. 

Drömmen är att bara ha hästarna att fokusera på varje dag samt jobba i stall etc där jag har dom runt omkring mig 24/7! 
Men just nu ser situationen ut så att jag går i skolan och måste gå klart innan jag  bestämmer mig för det jag vill göra. 
Ska bli kul att få börja forma mitt liv och SJÄLVKLART kommer hästarna att vara inkluderade i den. 




Vem är okunnig egentligen?

Var precis inne och läste baraelvira.se, shit vad den tjejen är duktig alltså. 
Hon ger så mycket lärdom och inspiration att jag bara måste in här och skriva. 

----------------------------------------------

Dessa två bilder är tagna av Elvira, och är visade i hennes Falsterboinlägg. 

Vad ser jag på bilderna? Jag ser jävligt mycket okunskap. Jag ser att hästarna brukas för tävlingsstyfte och jag ser inte någon frihet. 
Tvivlar jag på att hästar tycker om att ridas på? Inte när jag utgår från min egna uppfattning då jag upplever det som att just min egna häst Kvicken älskar att ridas på, men skulle han älska det där sättet? NEJ. 
Älskar dom där hästarna det där ridsättet? NEJ. Det krävs fan inte Jesus för att kunna se det och komma till slutsatsen, nej. 
MEN klart att de som rider på detta sätt kommer att försvara det, med all rätt då dom faktiskt utövar det, vissa livsnär sig till och med på det
Är alla hästar missnöjda som rids i dressyr eller hoppning? Förhoppningsvis inte, dvs vem som äger och rider hästen. 

Men just dom 2 på övre bilder ser INTE NÖJDA UT. Varför? För vart ser du friheten i dessa bilder? Hur mycket remmar och bett / övrig utrustning ser ni? Jag skiter fan fullständigt hur duktig du är på att rida och hur "proffsig" du är, för det som jag just beskrev i syfte till bilderna är inget annat än en ignorant levande människa. 

HUR kan någon försvara det som syns på bilderna? 
Tänka sig att för 1 år sedan såg jag inte något riktigt fel i den här typen av ridning, och nu kan jag inte sluta räkna upp alla fel jag ser... 

Säljes

Jag säljer nu mina ridstövlar för att jag helt enkelt inte finner något intresse för dressyren längre. 
Stövlarna är dressyr stövlar från königs och kostade 6000 kr i nypris, men jag säljer för dom för 4000 kr!
Endast använda 6 gånger och måtten finns i annonsen

http://mobil.blocket.se/stockholm/Ridstovlar___Konigs_Favorit_dressyr_zip_50774630.htm?ca=11&w=1

Länken ovanför ^


Pigg i snön

Idag slutade jag klockan 2 och mamma skjutsade mig direkt till stallet, jag ville hinna rida kvicken innan mörkret eftersom att jag inte hann det igår!

Satan vad pigg han var!! Han tyckte det var jätte kul och fick pinna på i sin egna takt, eller dvs tills det gick för fort för det gjorde det ibland haha..
Jag är lite obekväm när det går för fort både på hästryggen och när jag åker bil, tror det är för att 1. Det är ett levande djur jag sitter på och han kan göra vad han vill när jag sitter där på och 2. I en bil kan man tappa kontrollen. 

Vi var ute i cirka 30 min och hade det kul, guldvärt!! 






Tidig morgon

Ojojoj, gick upp vid halv 9 idag vilket är en stor omställning för mig då jag gärna sover till klockan12 på helger, haha! 
Visst är det lite surt att behöva gå upp så tidigt men det är lättare när jag vet att jag faktiskt ska få träffa mina 2 favoriter! 

Tanken var att hinna med att rida både kvicken och Schatal nu på morgonen men hann bara med Schatal då han fick för sig att han verkligen inte kunde gå över ett litet avlångt hål i marken som har grävts upp pga att dom lägger fiber nu! 
Efter 10 min när jag faktiskt började bli lite irriterad så hoppade jag av och ledde över honom istället. Varför jag blev irriterad var för att han gav det inte en chans, dvs lukta eller gå fram och kolla, han hade liksom redan bestämt sig.. Suck... Men sen hade vi en riktigt trevlig ridtur oh Gud så jag har saknat det! 

Kvicken tar jag någon gång där senare på kvällen! 

Go tidiga mornar!!! 




Oj vilken trist bild att kolla på HA 


2 olika typer

Jag läser oftast 2 olika typer av bloggar. 

1. Den som är intressant men oftast som jag dumförklarar lite när jag läser och bara känner att nej. 

2. Den som jag läser för att få ny kunskap och utvecklas vidare som hästmänniska. 

Självklart är typ nummer 2 dom bästa bloggarna att läsa men för att inte bli allt för ihopkurad i en drömvärld så är det även intressant att läsa typ nummer 1. Den typen av blogg har oftast inte mitt tänk och syn på hur hästar bör hanteras och se på, men kan vara bra av olika anledningar. 



Sugen

Har faktiskt inte haft tid att rida i snön än då jag var på intervju med familjen som jag ska börja jobba hos nu i slutet av december, riktigt kul!
Kommer då jobba varannan helg och någon fredag då och då, skönt att få lite extra pengar men även att få ta ansvar! :)

Bestämde mig då att faktiskt ta mig upp tidigt imorgon då jag, mamma och min syster ska åka iväg till Täby centrum för att kolla på "catching Fire" vid halv 12 , så hinner jag med hästarna innan!

Då ska jag rida innan jag släpper ut dom i hagen, lär börja med Schatal och då beger vi oss ut till ängen för lite , ja vem vet vad. Vill bara ha kul imorgon när jag rider och vill att killarna också ska ha det! :) 



Vad inspirerar mig ?



Här har vi ett namn som jag inspirerars av! Ni känner nog igen honom från Stockholm horse show? 
Mannen med hästarna och fölet. Häpnadsväckande att han fick ett föl att vara med på noterna i en sådan stor arena, men framförallt att det är så jädrans många hästar som är villiga att lita på hans omdömde och vänta på han kommandon, det är beundransvärt.

Vi inspireras av olika saker allihopa, vissa av dressyren, vissa av hoppningen och vissa av allt annat som pågick i Globen, men det där har inte så stor betydelse för mig längre, jag strävar inte att tävla i Globen utan att isåfall kunna utöva något sånt där magiskt som Jean-Francious Pignon gjorde, det är bra ledarskap och tillit mellan häst och människa.
Riktigt fint att se!



Bilder Google 

Djurensrätts grupp

Det är namnet på gruppen som jag följer på Facebook.
Varje inlägg som publicerar är extremt intressant och jag håller med allt dom skriver om, eller iallfall 90%!

Det är en väldigt bra grupp för man får verkligen se hur olika folk tänker, oh många vill man ju täppa igen käften på och skrika " vem är du och varför håller du på med hästar?" just för att dom är bakom flötet.... Men det är en helt egen debatt. 




Jobbigare att ha häst på vintern?

Det är något jag alltid har tyckt, vintern är den sämsta perioden att ha häst på. 

1. Det är kallt
2. Det är halt ute
3. Det blir mörkt så förbannat jävla fort.

3 punkten är den jag tycker är värst, eftersom att jag inte har ridhus så blir det väldigt jobbigt att sitta och rida i mörkret, och mörkret kommer in vid 3-4 nu? Hemskt. 
Dock har jag foderby 15 min skrittavstånd från mitt stall MEN det kostar cirka 2000 för att ha kort där i ett halvår. Om jag skulle fråga mamma hade hon såklart köpt det åt mig men jag känner att, det är inte en chans att jag kommer orka rida dit en häst först, sen hem och hämta andra och rida tillbaka till ridhuset. 

Just därför är den här perioden lite jobbig för mig att hålla igång hästarna på det sättet då det är rätt jobbigt att sitta och rida i mörkret, och jag slutar skolan runt halv 4 varje dag och då är det redan mörkt. 
Aaaah jag vill bara ha vår igen!!! 

Bild från imorse 

Första dagen Schatal kom :')





Ledig

Lite ledig från stallet ikväll, Kajsa och hennes mamma tar nämligen stallet på onsdagar, hehe! 
Tror att dom skulle rida ut en liten runda, mys!

Själv har man precis käkat en redig ristorante pizza, satt fint. 

Vet inte vad jag egentligen ville med detta inlägg, checka in.



Kom på en sak

Haha kalla mig extrem men kom på att jag inte vill rida med nosgrimma längre då det i syfte har att täppa igen hästens mun, men så tog jag mig en titt på mitt sidepull och ba: om jag plockar bort nosgrimman så kommer inte tränset hålla ihop?
Haha fan 



Julpynt





Julpyntar ni i stallet?

Gosar med denna




Hur söta?







håller helt klar med

"Jag tror personligen inte på att ”rida igenom problemet.” Jag skulle aldrig fortsätta rida min häst utöver vår normala ridstund för att ”rida ur problemet,” eller ”rida loss det.” Får jag inte löst problemet trots upprepade försök så skulle jag sitta av omgående och försöka skala ned det; vad är det som inte fungerar idag? Kan jag lösa det eller får jag nöja mig för stunden? Jag sympatiserar alltså inte med filosofin om att rida igenom problemet i en eller två timmar, då anser jag att ryttaren inte vet vad denne sysslar med. Det ska inte hästen bli lidande för. Istället anser jag att man bör sitta av och försöka skala ned problemet; Vart sitter det? Varför?Detta är vad jag kallar för ryttarkänsla."
 
Skrivet av equiss.webrider.se 

ska besöka ranch

Yey, om 2 timmar kommer jag att besöka en western ranch som ligger här i vallentuna där jag bor! 
Ska bli jätte kul att kolla lite hur deras lektioner går till och hur hästarna ser ut, alltid lika spännande, är som ett litet barn igen, haha!
 
Det är min mammas kompis dotter som rider där så jag åker upp med dom :) 
Här är lite bilder på hästarna!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fina va? 

Rädd häst?

När jag stod i ett annat stall från februari till juni detta år så fick jag se mängder med olika sätt att hantera sin häst på.

I denna period hade jag inte bytt från mitt traditionella sätt att hantera hästen på till mitt NH-sätt. 

Men redan då reagerade jag starkt på en häst och ryttare. 
Den här hästen var stor och ståtlig, en vacker valack blott 20 år fyllda. 
Dressyrhäst med ett hjärta av guld. 
Den hästen gjorde allt för sin ryttare om vi säger så. Och jag tänkte, men vad skönt att ha ett sådant där förhållande till sin häst, alltså en som gör allt man ber om. 

Men ack så fel jag hade. Den här hästen gjorde allt ryttaren bad om för att den var tvungen. Med ordet tvungen menar jag att den åkte på stryk annars. 
Om hästen inte gjorde ett perfekt galopppombyte, då åkte sporrarna in i sidorna, spöet var framme och handen sågade hästen i munnen, det var brutalt och riktigt hemskt att bevittna. 

Hästen var så livlös i dessa situationer att den inte gjorde en gnutta motstånd, och det är väl det vi menar med att hästen blir apatisk och faktiskt KAN stänga av för att den måste, den här hästen hade inget val. 

Det är så fruktansvärt sjukt att vi små människor kan ha en sådan makt över dessa stora vackra djur, det är just därför vi måste behandla dom på rätt sätt. 




Det är med att bestämma

Jag känner inget behov av att bestämma längre. Ni vet" hästen vill inte göra det, men den ska göra det för jag ska vinna, hästen får ju inte göra som den vill". 

JA, hästen är ett stort djur och kan döda på ett ögonblick, JA, det är farligt att vara kring en häst som attackerar, bits, m.m" MEN, jag tänker inte "sätta den på plats" med hjälp hot tillbaka och en otrevlig attityd, hästen ska veta att jag är sjysst att vara runt, och DÄRFÖR vilja vara med mig, inte för att den är rädd för mig. 

Skriver i ett annat inlägg hur jag fick uppleva skillnaden mellan en rädd häst och en häst som vill göra det man ber den om. 

Det är en slags frustration

Jag nämnde här kort på bloggen att jag skrittade ut Schatal en stund i lördags? 

Det jag glömde säga var att dagen efter hade han inte skitit eller ätit upp sitt hö. 
Min första tanke var, fan, var det för att jag red? Tänk om det gjorde ont? Tänk om han inte var redo? M.m. 

Jag tog in dom vid halv 6 den dagen för att se hur han mådde. Han tog lite fibergi som jag gav honom lite av sitt hö, men något stämmer inte helt. 
Igår hade han bajsat men inte ätit på sitt hö, vilket han brukar. 

Känns så himla surt att vi inte kom iväg till kliniken för att förhoppningsvis hade jag fått reda på ett och annat då. Jag är i ett stadie nu när jag inte riktigt vet hur jag ska göra med ridningen eller något annat, och det känns både jobbigt och frustrerande, men det känns ändå bättre att göra för lite än för mycket. 

Allt jag vill är att få reda på vad som är fel, för något är det. 



Jag behöver det

Jag kan inte säga till 100% att jag behöver detta, men en stor del av mig behöver detta. 

Jag är så trött på synen av det traditionella, jag har levt i den världen och blir så irriterad av att kolla tillbaka på den också. Skulle göra mig gott att komma iväg med hästarna till ett stall där många tänker som mig och att jag på den vägen förhoppningsvis lär mig mer, för det är något jag också vill. 

Jag kanske inte klarar av att lasta Schatal som det ser ut nu, men jag vill lära mig och jag behöver någon som lär mig. 
Känns så surt att inte ha gått ut skolan än( dock bara 7 månader kvar) för det är nu jag har kommit på så mycket jag vill hitta på, JA först måste jag skaffa mig ett jobb så att jag har pengar till att göra saker men det är något jag håller på med just nu, att söka jobb. 

Jag vill komma bort, jag vill bli omringad av människor som kan förstå hästen på bästa sätt och LÄRA mig, det är det jag behöver. 

Jag började på egenhand i somras och det har gått bra men jag vill komma längre, och det ska ske.




RSS 2.0