dessa bilder

 
 
 
Detta är då min kompis Carro, hennes häst Pirre och lillebrorsa Oskar! Dom här bilderna fotade jag på dom i somras och visst är dom bra härliga? Lyckan Oskar utstrålar är helt magisk och blir så himla glad när jag ser dom bilderna! Känner mig väldigt positiv idag så varför inte dela med mig av lite positiva bilder!
 
Lite snabb info om Pirre bara för er som vill veta! Nordsvensk kille född 1993! Gick tidigare på travet men Carro och hennes mamma köpte honom för några år sedan och nu är han akademiskt skolad! Både Carro och hennes mamma är jätte duktiga med hästar och Pirre trivs väldigt bra hos dom! Han är en ärlig häst som visar vad han tycker, tycker om honom jätte mycket! 
 

bästa

Idag tog det lite längre tid för hästarna att komma in, fick nog stå och vissla i hela 2 minuter iallfall ;) Men när dom fick syn på mig kom dom galopperandes ner för backen och mötte upp mig, gulliga. 
 
Vi hade en sådan där jäkla bra dag i stallet idag. Jag har tidigare pratat om att leva i nuet när man är med hästar och det gjorde jag verkligen och jag mår alltid sååå jäkla bra då, känslan är nästintill obeskrivlig. 
 
Dom hade super stort fokus på mig, Kvicken skulle vara med HELA tiden. Shatte (ja han har fått ett smeknamn!!!) var super gullig idag och skulel gosa och bli pysslad med. Han fick sin man flätad och måste säga att den säkert växt 2 decimeter sedan i somras. 

Nej, ville bara kika in och säga att vi hade en fantastisk dag idag och jag bara känner hur mycket jag älskar dom, var väl det jag ville säga!

Ha en fortsatt trevlig kväll! 
 
 
 
Fullkomligt älskar färgerna på dessa bilder från i somras!

utrustning

Kan börja berätta vad jag rider med. 
 
Båda hästarna går med ett sidepull träns från hööks. 
Så ser det ut! 


Tycker det ligger helt okej på båda hästarna men skulle vilja kolla upp lite andra alternativ. Nosgrimman spänner jag inte hårt även fast det kanske ser ut så på bilden men kom ihåg att det är från i somras och mycket har ändrats sen dess. 
Sen har Schatal en dressyrsadel och Kvicken brukar jag rida i en hoppsadel på för att den är skön. Prövade ju den på Schatal förut men vet inte riktigt hur den ligger och hade den endast en gång då. 

Helst av allt vill jag ju rida utan nosgrimma men det betyder ju att jag måste ha bett på hästen och det vill jag inte heller ha, så det är ett litet problem. 

Vad har ni för utrustning och vad föredrar ni och vad föredrar ni inte? Skulle vara kul å få veta :) 
 

börja om?

Ja jag har ju redan börjat om med hanteringen av hästar och det är en process som kommer att ta hela livet att lära sig. 
 
Nu vill jag däremot börja om i ridningen också.
Jag har som sagt förstått att både Kvicken och Schatal lägger sig för mycket på bogarna, ett problem som är svårt att acceptera då jag gärna vill tro att dom går bra i ridningen. DOCK har jag inga bilder på de senaste ridpassen och jag skulle vilja säga att det har ändrats något sedan i somras. 
 
För att kunna ändra på sig måste man verkligen acceptera de fel man gör och sedan be om råd och börja om. Att börja om kan kännas svårt och jobbigt i och med att man vet att det kommer att ta ett bra tag, men jag anser att det alltid är värt det. 
Klart det känns jobbigt att faktiskt inse att båda hästarna lägger för mycket vikt på frambogarna men det är också något jag måste förstå och ändra för då kommer det bli en häst som håller i längden.
 
Det här är dock inte något jag kommer att börja med precis idag, utan mer när jag känner mig motiverad och känner att jag kan lägga ner min energi på det och inte bara köra typ 2 gånger i veckan med båda hästarna. Det här är något jag måste lägga krut på när jag känner att jag har all tid i världen. 

Det lättaste hade ju att vara att hoppa upp och  rida mellan hand och skänkel, men jag tror inte det kommer ge bra resultat alls för det blir som om att jag ger dubbla kommandon då och sen att rida mellan hand och skänkel tvingar egentligen mer ner en häst i form och inte speciellt mycket mer än så. 

Jag och hästarna ska arbeta tillsammans och inte jag mot dom och dom mot mig. Jag tror starkt på att han häst kan jobba lika bra utan att rida på styrka. 
 
Även fast jag tycker att dom ser mer avslappnade ut här än på alla andra bilder jag har när jag ridet på bettet och min klassiska dressyr inlärning så ser ni att vinkeln går nedåt istället för uppåt. Det här var en bra början men nu måste jag fokusera på att vinkeln går uppåt och inte nedåt! Ska bli kul att se hur detta går!
 
 

hur tänker jag kring foder?

Önskeinlägg från en kommentar på bloggen!
 
Fodret för en häst är väldigt induviduellt och jag personligen är inte jätte duktig på allt som har med foder att göra.
 
Till att börja med kan jag säga att jag inte har någon beräknad foderstat på någon av hästarna utan Kvicken får det han alltid har fått vilket är 2 liter fibergi varje dag samt en halv liter havre, havren har jag dragit ner på nu när han inte rids så mycket som han gjorde exempelvis i somras. 

Schatal får runt 1 liter fibergi varje dag, alltså en halvskopa varje mål och där tänkte jag väl mest att han också skulle få något för att Kvicken fick något. Som ni märker har jag inte tänkt igenom detta allt för mycket. 
 
Höet är ju absolut den viktigaste näringskällan för en häst. Egentligen tror jag att båda hästarna skulle klara sig fin fint utan kraftfoder men jag vet att båda hästarna älskar det så varför ta bort om det inte gör skada på någon av dom. 
Höet är ju basfodret och alla hästar bör klara sig endast på hö men man väljer att lägga till massa andra energier för att man tror att det på något sätt ska hjälpa hästen, vilket det kanske gör men kort och gott så ger jag fodret för att dom tycker om det så mycket, finns ingen direkt baktanke med det. 
 
Dom får två kraftfoders mål per dag, ett klockan 8 på morgonen och ett runt 7-9 tiden på kvällen beroende på hur länge jag är där osv. Hö får dom runt 10 kg var varav även det är utspritt under hela dagen. Eftersom att jag inte ger dom mat på morgonen eller på dagen(det gör min mamma, halvpappa och farmor)så kan jag inte säga exakt vad dom får i och med att vi aldrig mäter upp mängden, men om jag tror rätt så får dom den mesta inkomsten på kvällen då det är jag som fodrar dom. UPPSKATTNINGSVIS tror jag alltså att dom får runt 10 kg per dag. 

Hur ofta man bör fodra är helt klar upp till var och en och hästen som individ, men uppskattningvis skulle väl jag säga 2-3 mål per dag.Hö är ju iof bra att sprida ut lite oftare. Hur gör ni med fodringen ?
 

Det var ett tag när Kvicken gick ner i vikt som sagt på andra stallet och då började vi ge honom lucern men det verkade inte alls bita på honom i och med att miljön var så stressande för honom, men så fort han kom hem igen så la han på sig alla dessa kilon han tappat. 
Ja fibergi vet jag iallfall är en liten hull-ersättare, alltså att man kan ge hästar som har lite svårt att hålla vikten på en jämn nivå och dom som är lite undernärda. Havre är ju energi och det får Schatal inte men Kvicken. 


Men som sagt skulle kunna ta bort kraftfodret helt i och med att jag tror mest på höet. 

En bra sak är att när jag gick på Veda med skolan så fick vi lära oss massa om foder och jag förstår ju en hel del om hur hästen tuggar och vad som händer i kroppen osv med fodret men det är lite halv luddigt och jag orkar inte riktigt tänka till och eftersom att jag inte är jätte duktig inom området så vill jag inte göra fel uttalande heller :) 
 
Hoppas jag besvarade alla dina frågor och att det blev ett förståerligt inlägg!
 

hästarnas hö

När Kvicken och Schatal flyttade hem till lilla stallet i somras så var det ju den här frågan: "vilket hö ska dom ha?" en ganska knepig fråga i och med att vi endast haft kontakt med foderby innan och fått hö därifrån. 
Men tyvärr funkade det inte att vi köpte hö där någe mer eftersom att han inte hade så mycket hö och vi ville gärna köpa så att vi hade hö i en längre period framöver. 
 
Nu i oktober? köpte vi hem nytt hö av någon som bor 1,5 timmar härifrån och det var ett lass på 50 balar tror jag. Det höet var väldigt grönt och fräscht, balarna vägde 10 kg styck och var lätta att ha och göra med. Hästarna fullkomligt älskade det höet. Sen tog det slut och vi ringde runt en massa och det visade sig att en kille som bodde typ 2,5 timmar härifrån hade 1 ton hö han ville sälja. 

Det höet var stooora balar på 20 kg styck och kompakt packat men inte hårda i stråna utan faller lätt sönder. Hästarna tyckte det var gott men hade inte alls samma aptit som med det gröna höet så vi bestämde oss för att åka och hämta yttligare 50? balar därifrån och nu har vi alla upplastat med hö i höförrådet. 
 
Det vi gör är att ge 20 kg höet på kvällen utblandat med lite 10 kg höet och på morgonen får dom 1 kaka var av det gröna höet samt ute i hagen sen får dom yttligare hö eftersom att dom annars bara strör runt det i boxarna på morgonen. 
 
Iallfall så har vi hittat det höet som hästarna verkligen älskar och har aptit på och det är väl lite mer godishöet eller vad man ska säga, dom får inte lika mycket av det höet som dom får av 20 kg höet pga att det är mycket mer hö av dom. 
Ibland är jag dock lite extra generös och bara ger dom det gröna höet, vilken lyx va? hehe. 
 
Gröna höet till vänster och 20 kg höet till höger. Stor skillnad på balarna va? Har dock tagit 2 kakaor av det gröna höet på denna bild men skillnaden är ändå stor. 
Jag själv föredrar också dom gröna balarna i och med att dom är mycket lättare att bära på, 20 kg höet skär sönder händerna eftersom att dom är så hårt ihop snörade.... 

jag ser en koppling

En sak ni inte vet är att jag har en förkärlek till alla djur men speciellt hundar och hästar. 
 
Hundar är ett fantastiskt djur som faktiskt, inte skiljer sig jätte mycket från hästar. 
 
Jag kollar mycket på programmet "mannen som kan tala med hundar" där Cesar åker ut till folk som har problem med sina hundar på ett eller annat sätt. Ett kommande problem är hundar som är dominanta,nervösa eller rädda. 
 
Då när jag kollar på det här programet så kan jag inte hjälpa att se en koppling mellan hur man arbetar med hundar samt hästar. En nervös hund behöver en ledare, likadant för hästar. En dominant häst behöver en bestämd ledare, likadant med hästar. En rädd hund behöver en ledare, likadant med hästar. 
 
Cesar pratar mycket om sinnesstämning, ditt sinne kommer hunden att läsa av, precis som med hästar. Ditt kroppspråk har stor betydelse, precis som med hästar. 

I dagens program var det en hund som var nervös/rädd och en hund som var dominant, en och samma ägare på båda hundarna. Cesar kommer dit med sin pitbull Junior och låter ägaren till dom andra två hundarna ta över Junior och arbeta med honom. 
Ägaren var nämligen väldigt rädd för pitbullar så för Cesar var det en självklarhet att ägaren skulle få jobba med Junior. När ägaren sedan skulle presentera Junior för sina egna två hundar hade han hittat ett lugn och båda hundarna accepterade Junior direkt pga att ägaren visade att Junior inte alls var något farligt och eftersom att Junior visade tillgivenhet till ägaren så visade han även för de andra hundarna att ägaren är något att lita på. 
 
Hunden som var rädd följde med i varje steg, för en rädd hund har det redan i tänket att följa efter den som är ledaren, den dominanta följde också efter men kunde gå först och var mer aktiv. 
 
Jag kände en direkt koppling till detta med Schatal och Kvicken. Även fast inte Kvicken är dominant så är han inte rädd/nervös och går gärna först. Schatal däremot som är lite rädd/nervös följer alltid efter för han vill inte vara ensam.
 
Det är kul för jag lär mig minst lika mycket av att kolla på Cesars program som har med hundar att göra som jag gör när jag kollar på folk som håller på med hästar, intressant. 

Hur rör sig egentligen mina hästar?

Det här är en fråga som jag ställt till mig själv nu på senaste efter att jag kollat på bilder när jag rider. 

Går en häst bra för att den går i form? Nej, inte nödvändigtvis och inte i många fall, tyvärr. 

Jag har även bett lite om råd och då kommit fram till att både kvicken och schatal lägger för mycket vikt på bogarna istället för att flytta vikten till bakbenen. 

Det jag kan göra nu är att börja om från skritten, med båda. Rör sig bogarna fritt och är dom mjuka och avslappnade ? 
Följer jag mjukt med i deras rörelser och gör dom plats för bakbenen att sätta sig under sig? 

Det vi ska göra nu framöver är att länga steget på långa tyglar så att det inte blir något motstånd för dom att få chansen till att då bakbenen under sig mera. 

äre ett skämt eller?

"Har aldrig tyckt om svarta hästar men din ser ju riktigt trevlig ut"

"Har aldrig tyckt om vita hästar men din ser ju riktigt trevlig ut"

"Har aldrig tyckt om fuxar men din ser riktigt trevlig ut"
 
Osv.... 

Vad är det här? Såklart att alla tycker om olika färger och vissa tycker om andra mer än andra men den här "Har aldrig gillat skäckar men du har fått mig att ändra syn", fan är det för skitsnack egentligen? 

Det är ju lite som rasism bara det att hästarna varken bryr sig eller vet vad vi säger om dom. MEN, det känns jävligt hemskt om någon ska ogilla en häst pga dens färg tycker jag. 

Dom här crémefärgade hästarna med rosa på nosen och runt ögonen kommer jag ihåg att det var många som hatade på förut men jag var bara såhär, jag tycker dom är super gulliga precis som jag tycker att alla andra hästar är super gulliga. 
 
Nej, det här tycker inte jag är riktigt okej faktiskt.

sömncirkeln

Jag har tidigare nämnt lite smått om hur mina sovrutiner ser ut och dvs, inte jätte bra. 


Natten från fredag till lördag somnade jag vid 03:30 gick upp klockan 12:00, var uppe till 14:15, gick och la mig igen till klockan 17:00, gick upp, somnade 06:00 på morgonen lördag-söndag och gick upp klockan 13:00 idag. 

EGENTLIGEN så rör inte det här mig sååå mycket MEN jag hade nog brytt mig ännu mindre om jag inte hade velat dra till hästarna lite mer på dagarna, fast det blir inte av i och med att jag har rutiner nu (hör och häpna). 

Varje dag åker jag till stallet runt klockan 6 nu, rider/longerar/gör något annat och sen åker jag liksom hem igen... 
 
Iallfall så gör det här att jag klarar av att vara uppe huuur länge som helst på nätterna men inte på morgonen, vilket iof är obvious då natten typ blir morgonen, heh. 
ÖNSKAR att jag var mer av en morgon människa för mornar i stallet är faktiskt underbart när man väl är där, menmen what to do...
 

schatal i fredags

Igår var tanken att vi skulle longera lite men jag blev lite uttråkad och longerade kanske 10 min. 
 
Istället gick jag och Schatal upp till skolan för att kolla om han reagerade på alla konstiga föremål som finns där uppe. Det finns bland annat klätterställningar, bänkar, gungor m.m. 
 
Vi gick mellan 3 bänkar som inte alls har stort avstånd mellan, gick utan problem. Sen gick vi in i ett litet "bås", bild:
Man ser inte på bilden att det finns en vägg på andra sidan, den kom precis ur bild så det var rätt tight för Shatte men han gick in och stod där lugnt. Kom att tänka på transporten och att det här är snarlikt i utrymme. 
 
Sen gick vi ner till gungorna. Jag satte mig och gungade lite och hans reagerade inte alls märkvärt förutom att han kollade på när jag gungade, haha. 
Det är 2 st gungor bredvid varandra med ett utrymme på kanske... 60 cm mellan och jag gick igenom där och han tvekade lite först men sen kom han igenom som en liten kanonkula. 
 
Det jag vill säga är iallfall att han är inte så jäkla rädd när jag leder honom och går först på marken. Men så fort man sitter på eller det kommer till en transport så går det inte alls lika bra, vilket är synd men det går framåt iallfall :) 

Sommar

Än är det bara Januari månad men tänk er än ändå att det var cirka 5 månader sedan sommaren lämnade Sverige och det är cirka 5 månader kvar tills sommaren kommer igen!

Jag älskar när allting börjar blomstra igen, det är så jäkla härligt och jag får en helt ny energi i kroppen då! 

Inte lång tid kvar nu, blicka framåt!!!




longering kvicken

Härliga onsdag!! 
Har varit ledig från skolan idag vilket har varit extremt skönt!

Det blev ingen dags tur till stallet idag i och med att jag är för lat, tragiskt men sant. 

Åkte till stallet vid 6 för att longera min fina kille Kvickis. Jädrar va pigg han var idag, helt sjukt, ännu mer energi än vad Shatte hade, och Shatte var ändå piiiigg när jag longerade honom!

Han fick iallfall springa av sig så mycket som han ville vilket tog typ 10 min , han körde några varv i fullfart och några små studssprång på det också! 
 
Efter ett litet tag lugnade han ner sig och började fokusera på mig. Det är så kul för jag och Kvicken funkar så jäkla bra överallt förutom i typ boxen och i hagen, det har dock blivit mycket bättre nu men det är inte riktigt som när vi går ut och går eller rider än.
Dock funkar det jätte bra att vara med honom när han är lös om det är typ i ett ridhus eller i en inhägnad paddock, undrar varför det är så... 
 
Iallfall så lyssnar Kvicken sjukt bra på röst och energi. Det räcker med att jag säger trav så kommer han upp i trav och likadant om jag säger galopp så kommer han upp i galopp, och hooooo är då att han ska lägga ner en växel. 

Han är super okomplicerad att longera och han hittade en väldigt fin takt mot slutet. Men han är så jäkla pigg nu, skulle vara bra om jag begav mig ut på ett riktigt galopp pass snart, kanske på fredag ;)

Ha en bra onsdagkväll!
 
 
 
 

som på räls

Idag tog jag in hästarna vid 20 över 6 och bestämde mig för att longera Schatal. 
 
Jag har ju berättat om hur det gick förra gången, men drar en snabbis igen.
Han var okoncentrerad på mig, väldigt pigg och studsig samt att han betedde sig dominant gentemot mig också. Dvs att han vänder upp rakt mot mig och lägger bak öronen samt blåser upp sig. 
 
Idag däremot!!! Han var såååå jäkla fin idag. Han lyssnade konstant hela tiden, han var inte alls svår att få upp i trav eller galopp, han vände inte upp rakt mot mig och visade missnöje. Allt gick som på räls idag och "smooth" som man brukar säga.
Det var kravlöst utan några konflikter vilket var oehört skönt, då fick jag det sagt att jag gjorde något rätt förra gången vilket alltid är kul att se såhär i efterhand.
 
Vi höll på i cirka 20-25 min sen fick det räcka. JUSTE! Han hade mycket bättre takt idag också, kom upp lite högre i formen av sig självt och började jobba uppåt. Kommer nog fortsätta blanda lite longering och ridning nu framöver då han verkar tycka det är kul och han blir mer och mer framåt för varje gång, kul!!
 
På denna bild ser han trevlig och lyhörd ut på, precis som han var idag!
 
Det här är däremot en liten dominant Schatal som är i första läget till att vända upp rakt mot mig och visa lite ilska. Han var alltså inte såhär idag. 
 

vi väljer allt åt hästen

Har ni tänkt på det? 
 

Vi väljer vilket stall våra hästar ska stå i, vi väljer vilken utrustning hästen ska ha, vi väljer när vi tar in och ut hästarna samt fodrar dom, vi väljer vilken helg vi ska tävla, vi väljer vilka dagar dom ska hoppa på, rida dressyr på och vila på, vi väljer vilken flock våra hästar ska ingå i, vi väljer hur stora ytor de ska ha att röra sig på, vi väljer alltså utefter ifrån vad VI tror är bäst för hästen. 
 
Det är därför det är såååå viktigt att hästen får vara med och säga vad den tycker i många tillfällen.
Men vi människor förstår inte alltid, men det vi bör förstå är att hästen inte bråkar för bårkandets skull, den bråkar av en aledning även fast det inte är något vi alltid förstår. 
 
Det är då vi ger i svar genom att fmed fysisk kontakt straffa hästen eller med kroppspråk och röst ryta till utav helvete. 
 
Vi alla vet ju vad apatiskt tillstånd är nu va? Det är när individen stänger av och kopplar bort hjärnan, vill inte vara med i situationen och undviker kontakt på alla stadier. En sådan häst kan du sparka och kicka på hur mycket som helst utan att få ett svar ifrån, det är då frutrationen byggs upp i människohjärnan. 
 
Men det jag menar är att, när är det egentligen okej för hästen att få tycka till och säga ifrån? När är det faktiskt okej enligt dig? 
För mig är det okej i alla situationer, det är ALLTID upp till mig att lösa situationen om en konflikt uppstår mellan mig och hästen. 
 
 

vad innebär det att vara ledare?

Att vara ledare är något vi flitigt använder oss av i hästvärlden, men vad betyder det egentligen att vara ledare över sin häst?
 
När du söker titeln som ledare så är det ingenting som bara kommer att hända, du måste förtjäna titeln för att hästen ska ge den till dig. 
 
Att vara ledare över sin häst är ett stort ansvar, du kan inte agera ledare ena dagen och andra dagen låta hästen ta över som ledaren, du måste alltid se till att vara ledaren.
Ledaren är den som har mest kunskap och som tar sitt ansvar i alla situationer, om hästen inte känner att du kan bidra med dessa två egenskaper så kommer den heller inte att se dig som ledaren. 
 
Sen måste man ha i åtanke att en ledare är egentligen någon som dessutom spenderar all sin tid med flocken, och vi människor tillbringar alldeles för lite tid med våra hästar för att egentligen kunna tänka tanken om ett ledarskap. 
 
Det finns även olika typer av ledare. Den dominanta ledaren som leder för att kontrollera och dominera sin flock, den ledaren ser ofta mer till sig själv än till hela gruppen. Sen finns den passive ledaren som alltid handlar utifrån gruppens bästa och ger individen utrymme och frihet. 
Vilken ledare skulle du föredra att vara och vilken ledare skulle du föredra att ha? 
 

Med detta sagt så är det klokt att se din häst som en partner, det ska byggas respekt från bådas håll. En säker ledare behöver sällan bråka och är dessurtom ödmjuk, de skapar istället trygghet och harmoni. 
 
 

nutid

Har ni någon gång gått till stallet och verkligen bara känt att ni vill hem tillbaka till sängen eller få stallet överstökat? 

Det har iallfall jag och det påverkar mer än vad man tror. 
 
Vi människor skiljer oss inte bara från hästarna som rovdjur utan vi skiljer oss även tidsmässigt från dom. Vi kan tänka i dåtid, nutid och framtid, något som hästarna inte kan. Hästarna lever i nuet och allt du gör i nuet med dina hästar kommer dom att ta in, dom läser av varje liten rörelse du gör. 
 
Jag känner en direkt skillnad när jag kommer till stallet och verkligen lever i nuet, jag är 100% engagerad och jag tar in vad hästarna gör mot mig, och vad jag gör mot hästarna. Jag studerar dom mycket noggrannare än vad jag gör när jag exempelvis tänker tillbaka på dagen när jag låg i sängen eller tänker på att om en timma kommer jag ligga i min säng igen, framtiden. 
 
Det krockar lite här. Jag känner av när hästarna inte tycker att jag är tillräckligt engegerad. Dom söker ständigt min uppmärksamhet och jag gång på gång ignorerar den, för att jag inte lever i nuet. 
 
Det här är något som är värt att tänka på när man umgås med hästarna, hästarna tänker inte på vad som kommer att hända om 10 min som du gör, dom tänker på det som händer där och då.
 
Lite spännande tankebana ändå, ska försöka att vara så mycket i nuet som möjligt när jag umgås med killarna, men det är inte alltid lätt, som många av oss vet!
 
 
 
 

måndag

Denna vecka är chill för mig i skolan då jag hade 3 lektioner idag, en imorgon, ledig onsdag och fredag samt att jag har "typ" heldag på torsdag. 


Igår tog jag in hästarna vid halv 6 för att sedan åka till täby för att käka på vapiano för första gången med min syster. Det ultimata hade ju varit att ta pasta men var så osugen på det så fick bli en pizza... hehe!
 
Efter det åkte jag tillbaka till stallet och var där vid halv 8 igen, bytte täcken och sedan fodrade, fick bli en sådan där halvdan dag i stallet!

Idag planerar jag inte på att göra något speciellt, ska ta in dom och borsta och hänga lite sen får det räcka! Tar förhoppningsvis tillvara på både onsdagen och fredagen och rider båda hästarna då :) 

Jag tycker att hästarna känns fräscha och pigga nu och jag har börjat ta mig i kragen och faktiskt longerar mer och rider mera nu. Kvicken är så jäkla pigg nu och Schatal börjar bli mer och mer sammarbetsvillig. 
 
Ska bli kul när våren kommer snart och det blir lite ljusare ute, då är vi på banan igen!!!
 
 

ingen mer havre för kvicken

Hahah Kvicken är så förbaskat jävla pigg nu när det är snö ute. Får nog dra ner på havren nu också ;)
 
Vi körde några vändor nere på ängen och jag fick hålla i lite mer än vanligtvis så att han inte skulle sprätta på i full fart framåt!
Ganska kul ändå att min kille som fyller 22 år iår fortfarande har så mycket krut i sig, får mig att tro på att han kommer att hålla en längre tid framöver!!!
 
 
 
 
 
 

slå inte din häst

Jajajaja, nu ska ni får höra här!

Skrev ett litet inlägg tidigare om att jag INTE tycker det är okej att slå till hästen, det är snarare oss själva problemet ligger på då om vi känner att vi måste ta till fysisk våld för att få hästen att förstå oss. 
 
Idag då när jag longerade Schatal så blev han lite kaxig/dominant i början av longeringen. Han var pigg och han var framåt men så fort jag bad han att kanske trava på lite fortare än vad han behagade så uttryckte hela han sig med att blåsa upp sig och vända sig mot mig lite hotfullt. 
 
Det många hade gjort i en sådan här situation är ju att drämma till hästen eller på något vis få fysisk kontakt med den. Men icke, det är det jag menar med blockering. Blåser jag upp mig, går mot honom, viftar mot repet i en bestämd men lugn cirkel mot baken och samtidigt leder honom mot höger (om det är det varvet jag vill att han ska ut i) så går han ut i det varvet och lägger ner hela den här dominanta attityden. 

Det här skedde cirka 3 gånger under hela longeringen och jag lyckades lösa situationen UTAN att ha fysisk kontakt med honom. Visst hade situationen kunnat bli livsfarlig om han bestämt sig för att attackera men jag litar på mitt omdömme och jag litar på att han faktiskt inser att jag inte vill honom något ont. 

Det här resulterade då i att han började slicka sig runt munnen och "tugga" lugnt. Såg att bilden jag la upp inte riktigt kom med på hela bloggen men det som menas med att hästen "licking and chewing" är då att den bearbetar det som händer runt omkring sig, tar till sig ny information och lyssnar på vad du gör med den, på ett positivt sätt. 
Det här är något jag inte riktigt tänkt på förut men nu när han var väldigt tydlig med att göra det så blev det som en uppenbarelse för mig att jag faktiskt gjorde rätt, vilket var skönt. 


Klart man ska vara ledare och bestämd över sin häst men det finns både bra och dåliga ledare, kom ihåg det. 
 

Nyss longerat Schatal

Jag nämnde tidigare idag att Schatal är lite dominant, så jag tog itu (en liten del av det) genom att Longera honom . 

Han var stressad och väldigt på mot mig men jag vart lite tuffare mot honom vilket gav resultat.
Jag märkte att han började att "Lick and chew" vilket jag hört om förut så googlade upp vad det faktiskt betyder. 




Schatal

Red Schatal i torsdags barbacka, kände att ibland tycker jag om att inte ha sadel för att man kommer närmare hästen på något sätt, om ni förstår? 

Vi red iallfall på volten i snön och han var välvillig största delen av ridpasset! Han är så bra för när han blir frustrerad på mig så visar han verkligen det, antingen slänger han med huvudet åt höger så att vänster tygeln hamnar över vänster öra eller så ställer han sig och skrapar med höger framben när han tycker att jag är för klämmig i skänklarna. 
Det är bra att han visar och då kan jag lätt kortegera det. Som sagt så är det inte fel av honom att visa känslor och jag ska absolut inte bestraffa honom på något sätt, utan se en lösning på hur vi ska gå framåt, för som ni vet har jag varken spö eller sporrar. 

Det jag gör när jag känner att han börjar bli lite motsträvig är att 1. Trycka till en gång med skänkeln. Om inte det funkar så 2. Ta ledande tygeltag åt sidorna så att han inte fryser fast. 3. Backa honom om inte det funkar 4. Använda mig av positiv energi och istället för att bli aggressiv i skänkeln så manar jag på honom med energi. 
En viktig sak är att inte hålla i hästen och bromsa medans du trycker på framåt, släpp tyglarna om det ska vara det sättet som hästen kommer upp i trav på och sen börja sakta korta dom i varje travsteg. 
Visst tycker jag att det är super jobbigt att han håller på ibland men jag måste också respektera det, dessutom kommer han ju faktiskt upp i trav nu när jag ner honom om det så varför bli en surkärring för det? 

Shatte är bra speciell men satan vad nyttigt det är för mig. Tror tyvärr att han besitter lite dominans inom sig nu vilket är totalt mitt fel så nu blir det mycket jobb från marken framöver för att trigga ner lite av dominansen som jag ser spår av ibland, en dominerande häst vill man inte ha. 




men nej

För mig personligen, är det inte okej att slå till din häst när den gör något som är fel ur din synvinkel. 
Det som är fel för oss är inte fel för hästen. 

Om jag känner att mina hästar blir farliga för mig i min närvaro så väljer jag att blockera situationen samt skjutsa iväg hästen från mig. När du väljer att skjutsa iväg hästen från dig visar du hästen att "jag accepterar inte det här beteendet och när du håller på så här mot mig vill jag inte ha dig i min närvaro". Respekterar inte hästen det då och du känner dig osäker i situationen ha då ett spö med dig som en förlängande hand, den kan fungera som en hästs hovar eller svans som ber hästen att flytta sig ifrån dig.
 
Man behöver absolut inte ta till våld, det handlar om att det kan vara att du inkräktar på hästens utrymme och det kan handla om att hästen inkräktar på ditt utrymme. Det är upp till dig att tillrättvisa hästen på ett sätt som inte är på ett våldsamt sätt. Slår du till hästen kommer det inte vara så att hästen respekterar dig mer utan att den istället fruktar dig, som den fruktar ett rovdjur. 
 
Alla gör precis som dom vill men jag har sett folk slå till hästarna i ansiktet och blivit mer aggressiva med hjälp av våld, vilket för mig inte är det optimala. Det går att läsa på om hur du kan tillträttvisa din häst utan slag mot kroppen på den.
 
Jag själv har lärt mig med tiden hur jag ska göra om en häst visar tecken på att attackera mig eller vända rumpan till samt naffsa efter mig, men inte har jag slagit till hästen för det, utan bara bett den att gå ifrån mig och komma tillbaka när den beter sig på ett trevligt och harmoniskt sätt. 
 
Jag är en ganska aggressiv människa i grund och botten, jag har förbrukat våld mot människor förut på grund av frustration när jag inte förstår varför dom beter sig på ett visst sätt. Men dom kan även säga till mig och säga "det där är inte okej", men hästar fungerar inte så. Slår du din häst x antal gånger så kommer den att börja backa undan och bli mer osäker samt rädd för hur du för dig mot den. 
I och med att jag är en aggressiv person (det har dock minskat med tiden) så måste jag alltid vara säker på att jag inte beter mig aggressivt mot min häst, för vem vet egentligen hur långt det kan gå då? 
Så, om du förespråkar att slå till din häst när DU anser att hästen beter sig fel eller farligt, visst gör då det, men jag säger att det finns andra sätt och det är mer än värt att testa. :) 
 
 

dom är feta

HAHA kollade lite på killarnas mage igår och shit vad dom är pluffsiga nu... Får nog dra ner på kraftfodret lite så att dom inte blir överviktiga! 
Just nu ser dom ut att må bra i hullet men nååågot för tjocka om magarna kanske ;)
 
Det är något jag kan glömma bort ibland, hö är bra om dom får ganska mycket av men kan dra ner mer på fibergin och havren (havren för Kvickens del) nu när dom inte rids regelbundet! 
 
Mina fina i somras! 
 
 

ridning på kvicken

Igår bestämde jag mig för att rida ut i kylan på Kvicken. Vi red runt foderby och jag insåg verkligen hur mycket jag saknat att bara rida ut och chilla på Kvicken. Det var något vi alltid brukade göra förut men som har avtagit nu när jag har 2 hästar att ta hand om. Fick mig verkligen att inse hur mycket jag faktiskt tycker om att rida, dvs inte hoppa och rida dressyr men faktiskt bara ut och chilla lite. 

Kvicken var jätte pigg till en början och vi tog några galopp och travsträckor, man märker verkligen hur mycket han tycker om det då han har öronen spetsade framåt hela tiden och verkligen vill framåt. Lite ringråstig var jag till en början och balansen kändes åt helvete (lol), men efter några travsträckor kunde jag sätta mig ner och bara ta det lugnt och njuta i både trav och galopp!
 
Idag är planen att jag ska rida Schatal vid klockan 6 snåret, Bella möter mig i stallet så eventuellt kanske hon kan ta Kvicken om hon vill så rider vi lite på volten tillsammans, eller om hon bara vill gå med honom! 

Ska försöka rida hästarna nu varannan dag, alltså Kvicken ena dagen och Schatal andra dagen, det blir lätt så nu när jag har 2 hästar att jag känner mig taskig om jag bara umgås med en av hästarna mer men nu kan jag istället försöka med att fokusera mer på Schatal en dag och Kvicken mer den andra dagen, får se hur det går!
 
 
 

känner mig säkrare

En sak jag tänkt lite på nu på senaste är att jag känner mig säkrare när jag ser en häst som bockar,kickar,sparkar,skenar,är het m.m, allt du kan komma på som inte ingår i normen om att hästen "är snäll". 
 
Varje gång jag såg något sådant förut var att- helvete heller, den där hästen hoppar jag inte upp på (om det inte var en ponny) men nu känner jag bara att, JA, antagligen är något fel på ryttaren som rider och inte på hästen i sig, den berättar bara och människan missar det vilket resulterar i en ostabil häst. 
Varje gång jag ser något sådant nu är att jag bara känner att "jobba med hästen från marken", det GER SÅ MYCKET, mer än vad man kan tro. 
 
En sån häst skulle jag bara jobba med som attan från marken först och skapa förtroende och ledarskap för att sedan utveckla på ryggen, varför skippar många den biten ? Varför antar man bara att en häst som sparkar gör det för att vara elak och vill komma undan från arbetet? Varför ser man inte att det inte är nödvändigt att hoppa upp och kicka igång häst med spö och sporrar och inte sluta tills den ger sig, det ska gärna vara en ryttare som är bestämd och tuff då som har balans så att den håller sig kvar så länge som möjligt.För jag lovar er, en häst som är villig kan arbeta med mer aktivitet i bakbenen UTAN att man tvingar den till det. 
 
Det här är obegripligt för mig nu, aldrig i livet att jag skulle hoppa upp på en häst som utsätter mig själv och den för fara + att den berättar för mig/alla andra att, "det här vill jag inte" men ändå lär vi oss att tvinga den till jobbet, hur sjukt är det inte ändå? 

Hästar är välvilligt inställda till oss och toleranta till vårat humanta beteende, även fast många av oss inte förtjänar det. 
 
 
 
 
 

Monster Shatte


Tog denna bild igår när jag skulle ta in dom från hagen, fin eller? 

Födelsedag

Ja då var man här igen då, den årliga födelsedagen.
Inte lika spännande som förra året när man fyllde 18 år men det funkar, man får ju fortfarande välja vilken mat man vill ha hemma... 

Jag fick 2 st böcker, en som heter "Natural Horsemanship" och en som heter något i stil med"skapa magi". Båda två är som sagt två stycken väldigt intressanta böcker för mig!

Ser fram emot att läsa de två och förhoppningsvis utöka kunskapen på flera plan!

Sitter i skolan för tillfället, kul! 

jag kan också

Två världar, två olika världar. 
 
En värld som jag lämnade och en ny jag välkomnade med öppna armar. 
 
Man bör endast uttala sig om man varit på båda sidor, annars är det enformigt, svart och vitt som sagt. Jag var hon dressyr/hoppryttaren som vann många tävlingar och faktiskt red med sporrar,spö,bett och hårt spända nosgrimmor. Jag var hon som inte lyssnade när hästen sa nej till mig, vaddå, jag ska ju vinna, det är ju jag som är bossen. 
JAG VET båda sidorna, jag vet. 
 
Därför blir jag också frusterad för jag kunde ändra mig, varför kan inte du? Vi har nog bara helt olika behov, men innan man uttalar sig om att jag faktiskt är inspärrad i mitt "egna NH-tänk" check your facts for fuck sake. 
Jag säger med handen på hjärtat att jag ändrades till det bättre, man behöver inte säga NH som en teori, NH är en filosofi med många olika inriktningar, bra och dåliga. 
Försök att se det positiva med det istället för att endast se det negativa, du kommet må bättre av det då. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

åh herregud

Folk som ska kommentera "naturlig hästhållning" som något negativt? Hur ser dina erfarenheter verkligen ut på den fronten, hur mycket kan du egentligen om naturlig hästhållning? Är ditt sätt bättre tror du? 
 
Läste ett inlägg och bara kände att fine, du har en point med att det INTE behöver vara svart eller vitt men jag tyckte nog dessutom att du var ganska svart vit i ditt uttalande! 

Det är såhär, dom som sett det negtiva av NH har antagligen sett helt fel och upplevt det helt fel. Det handlar inte om lösdrift, barfota hästar, bett i munnen, vilka täcken hästen ska ha, det handlar om att kunna se vad SIN häst behöver och sedan utgå från det. 
SÅ, om vi drar det generellt, behöver en häst skor? NEJ. Behöver en häst täcken? NEJ. Behöver en häst bett i munnen? NEJ. Behöver hästar gå på lösdrift? NEJ. En häst är individuell, har den blivit van vid att ha täcke på sig? Ja, då kanske det är bra att den har på sig ett täcke när det är minus grader ute på vintern, men behöver den 2 täcken? Antagligen inte, det är vi människor som tror det. 

Varför i hela friden ser man ens ner på folk som absolut inte använder att ha bett i hästens mun??? Borde man inte bli glad för att faktiskt någon väljer att ta bort den biten som förövrigt inte alls bör vara där?? Det är ett sätt för oss att kontrollera hästen på, och vet ni vad? VI människor ÄLSKAR att kontrollera, därför har vi så jävla svårt för att släppa ner den där garden om att alla hästar faktiskt inte älskar att hoppa eller ridas dressyr på, KOM ihåg att det är något vi människor vill och använder hästen till för att vi ska kunna få högre pris på den och mer meriter. 
 
HUR kan det vara så fel att FAKTISKT utgå från hästens natur? Vad är det som är fel med det? Det finns säkerligen kassa "NH" människor men dom väljer jag att inte ens kalla NH människor för det är antagligen amatörer som sett något om att hästar mår bäst av att gå på lösdrift fast i själva verket kanske dom inte alls vill , det gäller att VI människor skiter i alla jävla normer och utgår från var häst för sig. 
 
Sen finns det några standard frågor som jag alltid kommer ställa mig negativ till, bett, spö och sporrar, för jag ser absolut INGEN SOM HELST MENING MED DET. Det är kontrollerande redskap som är till för att vi ska kunna sätta krav på hästarna när dom klart och tydligt säger till oss "JAG VILL INTE". 
 
Så snacka inte om svart och vitt när du själv är en svart vit person i alla grader. 
 
Tack och hej. 

en tanke

Eftersom att vi alla väljer att ha hästar så kan man absolut göra det bästa av situationen istället för att ställa frågan" men vaddå, "om det är onaturlig så ska man ju inte ens ha häst utan den ska få ströva fritt ute i vildmarken?"
JA, men nu är det inte så LÄTT i och med att det aldrig kommer att gå i exempelvis Sverige. Sen är det absolut upp till var och en att FAKTISKT göra det bästa för hästen, men i grund och botten är det inte det bästa för hästen att hoppa hinder och vara en dressyrstjärna, det är något vi människor strävar och längtar efter.

Jag själv ser mina hästar som mina vänner (så som många andra gör) och då utgår jag efter, "skulle jag spöa på min kompis med ett spö?" NEJ. "Skulle jag trycka in sporrar i magen på min kompis?" NEJ. "Skulle jag stoppa in ett bett i min kompis mun för att få den att röra sig bättre och luftigare?" NEJ. Därav känner jag inget som helst behov av att göra det på mina hästar heller. Men sen är det bara min tankebana och om man väljer annat fine :) Det betyder inte att jag inte kan hoppa mina hästar eller köra dressyrpass, det betyder bara att jag inte väljer att se hästen som ett utvecklandes tävlingsredskap som ska prestera!


promenad med killarna

Idag när jag tog in dom stod dom faktiskt i nedersta delen av hagen och när dom fick syn på mig började jag springa lite så sprang dom jämte mig, haha så söta. 
 
Tog två långa linor och spände fast innan dom hann komma in i stallet och bestämde mig för att gå ut på en promenad med båda två! Jag tycker att det är både kul och nyttigt med att gå ut och gå med båda två samtidigt. 
 
Dock när jag går ut och går med båda samtidigt så går Kvicken lite före mig och Schatal bakom, det är liiiite för svårt för mig än att kunna hålla koll och korregera två hästar samtidigt, men det kommer med tiden ;) Vill ju helst att båda ska gå bakom, men inget att stressa upp sig över!
 
När vi kom ner till ängen hann killarna snappa upp att det fanns gräs där under all snö, så medans dom stod och käkade på varsin sida av mig stod jag och kollade ut i tomma intet, oehört trevligt.... 
 
Räckte med att jag höjde energin lite så var vi iväg i fullsprätt alla tre, dom travade och busade medans jag flåsade någon meter bakom, kan ju inte riiiiktigt hålla samma tempo som dom har med mina short-legs. Schatal slängde iallfall med huvudet en gång så jag nockades med linan rakt i ansiktet, mindre trevligt men det var bara att fortsätta springa som den löparen jag är... 
 
Sen kom vi tillbaka till stallet igen och jag gosade lite, borstade lite och sen fick det bli mat för deras del och släckning vid halv 8!
 
En sådan där mysig dag i stallet som är guldvärd!
 
 
 
Kassa bilder som mer säger hur svårt det är att ta en bild med otåliga hästar... 

Schatal-uttrycker sig

Ja hörrni, nu ska vi gå in på det där spåret med att Schatal har börjat uttrycka sig mer- vilket jag tycker är jätte bra. 
 
När en häst börjar uttrycka sig(enligt mig) är det för att den vågar uttrycka sina känslor utan att känna att den blir förnedrad. Det är en stor skillnad på att uttrycka vad man känner och uttrycka sig aggressivt, när det börjar bli ett farligt uttryck är det inte bra. 

Jag tycker att det här är positivt, om en häst inte uttrycker sig hur ska jag då veta hur den är som individ och vad den inte tycker om och tycker om? 
 
Schatal kan lägga bak öronen mot mig och han är väldigt bra på att visa frustration men det är BRA, då vet jag hur jag kan lösa situationen. Dessutom en häst om lägger bak öronen ska man inte lägga ner så mycket energi på för det är inget hästen kommer komma ihåg 1 sekund efter. Om Schatal gör det brukar jag backa honom eller komma med en positiv energi och jag göra mig intressant, då ändrar han attityd helt och vill veta vad jag ska göra istället för att bli sur. 
 
Så ett litet tips från mig är att faktiskt låta hästen ta lite plats och visa vad den känner, det är bättre än vad man tror! 
 
 
 
 
 

nu är det kallt

Nu har vintern kommit. -10 och snön är här, händerna fryser och när man andas fryser näsborrarna till is, kul va?

Hästarna får på sig sina vintertäcken nu så dom håller sig gosiga. Jag vet att täckedebatten är stor men jag har inget uttalande om det mer än att alla gör som dom vill. Jag har inte värsta täckena på hästarna när det är + grader men nu när det är minus tycker jag att det känns gosigt med lite fodrade vintertäcken :) 
 
Hästarna mår bra och jag berättar i ett annat inlägg om att Schatal börjar ta för sig mer nu. 
 
 

något ni inte visste

Jag är ett av de största youtube fansen tror jag.... 

Kan spendera timmar inne på youtube och kolla på allt och inget, oftast börjar det med covers på folk som sjunger och slutar med det, vad jag gör där emellan är väl allt möjligt haha. 
 
Här är iallfall några videosar på sånt jag tycker om att kolla på! 
 
 
 
 
 
 
 
Som ni ser så fokuserar jag min musiksmak på det manliga könet. Jag vet inte, det tilltalar mig mer i öronen av att höra en kille sjunga. Exempel på kvinnliga artister som jag tycker är om är väl typ Ellie Goulding... haha kommer inte på någon mer bara sådär. 

inte okej

Sparade dom här bilderna för ett tag sedan när jag kollade på dokumentären "The path of the horse", går att hitta på youtube. 
En av de bästa dokumentärerna jag någonsin sett... 

Jag ville iallfall publicera dessa bilder för att visa hur det ser ut. OCH inget jävla snack om att det här är ögonblicksbilder nu, även om det är det så är det fortfarande inte okej att en häst ser ut såhär i "en sekund", för om man kollar på dom flesta av dessa bilder så är det något ryttaren gör med handen (så som första bilden) som får hästen att visa detta obehag. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här har vi då bildserien. Vad tycker ni? 

förstår inte riktigt

En grej som jag har svårt att förstå är det här med bogen. Jag förstår att bogen kan vara spänd och dominant men jag vet inte riiiiktigt än hur man ser om den är spänd eller dominant. 

Eller, jag har ett uns om hur en spänd bog är men jag skulle vilja lära mig att se och verkligen förstå när en bog är avslappand, och när en bog är spänd. 
 
Jag vill som sagt försöka lära mig så mycket som möjligt om allting nu men det är svårt när man inte riktigt förstår till 100%, jag kan exempelvis inte bara gå till stallet idag och försöka se om Kvickens bog är spänd eller inte då jag inte vet hur jag ska se det... 
 
Detta är något jag får fundera vidare på.... 
 
 
 
 
 
 

dagens

Körde på som samma igår, först Schatal och sen Kvicken. 

Idag testade jag att se om Schatal var piggare på att få förbi huset men icke, då orkade jag faktiskt inte hålla på och hoppade istället av och ledde han en bit tills jag hittade en sten att hoppa upp på igen, haha... Här har ni någon som är sämst på att hoppa upp utan pall/bänk/annat föremål som lyfter mig en högre bit från marken. 
 
Det var bäcksvart ute men det sket jag i idag, till slut vänjer man sig vid mörkret och börjar kunna se någorlunda, sen kan jag vägarna så pass bra nu att jag vet exakt på vilka ställen i skogen jag ska ducka på så att jag inte får en gren i huvudet.... 
 
Vi red till volten jag och Schatal tränade lite våran kommunikaton uppe på ryggen. FÖRVÅNANSVÄRT hade han faktiskt framåtbjudning idag??? Vad hände liksom... Det var några gånger han blev lite frustrerad och började skrapa med hoven men då bad jag han bara att gå framåt och med hjälp av min energi + lite skänklar och en bjudande hand framåt så kom han upp i en trav han inte haft på ett tag.
Kunde länga och korta utan problem och det är något som inte funkat på ett tag då han ställt sig och tvärvägrat när jag bett honom att göra något med hjälp av skänklarna. 
 
Nu börjar han dock bli lite mer sammarbetsvillig, vi kompromissar mycket bättre och idag kände jag faktiskt att han tyckte att det var KUL, vilket var riktigt roligt. Han var avslappand men satte ändå under bakbenen något mer än vanligtvis och var på bra humör, känns riktigt skönt faktiskt nu när jag kämpat ett bra tag för att han ska tycka att det är kul och ha framåtbjudning. 
 
Jag och Kvicken däremot klickade inte alls lika bra idag som vi brukar, han kändes typ svår att rida efter Schatal? Har aldrig hänt förut men det säger väl egentligen bara vilket team jag och Schatal var idag? 
Men ändå så gjorde vi lite skritt och travövningar så fick det rätta, jag tycker inte att det är värt att pressa/tvinga fram något som antagligen inte finns där just den dagen... 

Nu är motivationen tillbaka igen(konstigt med tanke på att jag började skolan idag?) och jag kommer skita framöver i att det är mörkt ute, vi kan hålla till uppe på volten om så ska vara!!!
 
 
 

träning 2

Efter Schatal var det dax för Kvickis. 

Honom tog jag bara av alla grejer på såsom grimma och täcke och släppte ut honom i lilla paddocken. Först gick han halvvägs ut i stora hagen men jag bad han komma till mig och då backade han lugnt och sansat tillbaka in på lilla ytan. "Paddocken" är inte större än 15x15 (typ, har fan ingen aning) så det är en väldigt liten yta. 

Jag stängde av ut till stora hagen för att jag ville hålla mig på lilla ytan, heh. 
Kvicken var inte uppmärksam till en början så då skjutsade jag ut honom på volten runt omkring mig i skritt. 
 
Det är såhär när jag jobbar med mina hästar "tittar den bort från mig eller inte alls är uppmärksam på vad jag gör så är det ganska respektlöst och då skjutsar jag ut den på en volt för att den ska känna att alternativ 2. "Att vara med mig" är roligare och trevligare. 
Tog ett par varv sen helt plöstligt stannade han, vände huvudet in mot mig och ville umgås, istället för att vara ute på stora volten. 
Okej sa jag, vad trevligt då umgås vi, men så fort han tappade fokus skjutsade jag ut honom igen på lilla volten.När han vände in huvudet mot mig igen, då lät jag han vara. 

Så så fort hästen visar tecken på att okej, jag vill vara med dig nu, sluta pressa den, då gör den det du vill att den ska göra.
Sen gick vi runt lite, jag testade att flytta på mig från vänster till höger för att se om han följde mig med blicken, vilket han gjorde. 
 
Efter det fick det räcka och vi gick in i stallet igen. 
 
Det är riktigt lärorikt för mig att jobba med två så olika hästar, både Kvicken och Schatal är 2 totalt olika individer vilket gör det svårare för mig, men roligare. 
Jag börjar NU (efter typ ett halvår, efterbliven) komma på hur jag vill umgås med mina hästar och vilken kontakt vi ska ha, det är upp till var och en att få välja det, alla är olika och alla gör därmed olika på 1 eller 2 stadier, men den banan jag är på nu känns bra, ruskigt bra.
 
 

träning

Godkväll!
Kom precis hem från stallet och har slängt i mig en matbit, var lite "urgent" på att skriva hur hästarna betedde sig idag,hehe. 
 
Det började då med att jag var jätte sugen på att rida Schatal, vilket jag då också gjorde, eller vi kom inte direkt någonstans, ska berätta varför.
Jag har tidigare berättat om stället han inte vill gå förbi, det är vägen precis utanför stallet och sen lilla uppförsbacken upp förbi huset, en väg på cirka 20 meter. ALLTID när vi kommer till den här platsen då så tar det stopp, eller rättare sagt, det är 10 meter som han vägrar att gå på. 
Idag satte jag då lite press på honom, jag ville inte att han bara skulle stå och stirra utan aktiverade fötterna i rörelse, gjorde cirklar, gjorde allt för att han skulle tycka att "ja, det är ett bättre alternativ att gå framåt istället för att behöva anstränga mig såhär", men icke. 
Det är lerigt nu, och en häst som står och stampar på samma yta inom 3x3 kan tyda på att det inte kommer att vara plant en längre tid. Det blev geggit och halt och SJÄLVKLART skulle han ramla ner på knä en gång och det gjorde väl så att hela grejen förstördes. Han gick dessutom ner på knä helt själv när vi stod stilla, illa.... 

Iallfall så blev han extremt stressad efter det och ännu snabbare på fötterna och eftersom att ytan var liten och leran började flöda så var det inte så mycket mer alternativ än att hoppa av och leda upp han, typ 30 gånger. 
Tillägger att det stod en vit bil med ett blåttlarm inne i den som blickade en gång var tredje sekund precis där vi skulle gå förbi, kan ha varit det som var liiiiiite läskigt också. 
MEN efter att vi gått förbi några gånger så lugnade han ner sig, jag ville inte avsluta förrens han kunde gå upp lugnt, och sen ner lugnt, det var det fokusen låg på idag. Det ända jag gjorde var att gå bestämt framåt och verkligen inte gå fram och kolla på saker som om att "det här kan vara läskigt så passa dig nu", det funkar inte. 
 
Även fast jag vart missnöjd till en början så gick det framåt, Schatal gjorde bra ifrån sig och det är bara att gå vidare och framåt efter detta, FÖRHOPPNINGSVIS, haha. 
 
Så kan det gå, jag lär mig oerhört mycket av honom och jag hoppas att han lär sig mycket av mig också, en lång väg att gå men vi börjar sakta men säkert förstå varandra mer och mer. 
 
 
 
 

det är ingen lek

 
Får lite panik när jag kollar på dessa klipp. Jag har alltid tyckt att min svaghet är att jag kanske inte är så modig som jag önskar att jag var, men hur ska jag klara av att vara modig när det FAKTISKT kan gå såhär?
Får en klump i magen och påminns ännu en gång om varför jag föredrar att börja från marken nu förtiden, för även om dessa klipp var olyckshändelser så finns det likadana som skapas av att hästar kan vara farliga djur att sitta på, om man inte hanterar dom rätt från marken först. 
 
Nej usch och fy, obehagligt. 

när hästen börjar uttrycka sig

Hur ska jag få ner det här på bloggen så bra som möjligt, låt oss se om det går. 
 
Är det fel av hästen att uttrycka sig?
Nej, för mig är det jätte viktigt att hästen får uttrycka sig och uttrycker sig. Hur ska jag annars kunna göra en bedömning om hur hästen är som individ? Hur kul är det egentligen med en häst som är apatisk, det är det värsta som finns att inte få någon som helst reaktion, dom flesta ridskolehästarna tycker jag är apatiska, bara för att ge exempel. 
 
Det går för långt när hästen uttrycker sig över dig, dvs uttrycker missnöje mot dig genom att springa över dig, hugga efter dig, attackera dig, bita efter dig eller andra farliga moment som gör att du fysiskt kan skada dig. DÅ är det dags att börja tuffa till dig, men utöver det så har hästen all rätt att uttrycka sitt missnöje. Tex om du vill backa den och den stryker bak öronen lite, jaja, så länge den faktiskt backar när du vill att den gör det så är det okej. 
 
När börjar hästen uttrycka sig? När du ger den tillåtelse att göra det. Oavsätt om det är på ryggen eller från marken så har den rätt att få säga till. 
Den uttrycker sig när den får friheten till att göra det, och det är din plikt att ge den den friheten.  
Endast när friheten kommer, kommer du kunna se hur din häst verkligen är. 
Så, låt era hästar få uttrycka sig, det är något av det viktigaste när det kommer till hästhållning!
 
 

jag vill se vad vi kan bli

Är jag lite arg på mig själv? svar ja. 
Varför? För att jag inte lägger ner så pass mycket tid som jag vill på hästarna just nu 
Kan nämna det här om och om igen, men jag är sur på mig själv för att jag inte utvecklar mig själv och hästarna vid ridningen nu förtiden. I somras gick allt jätte bra men nu ba bläää, hatar vädret, hatar mörkret, hatar allting typ, förutom hästarna såklart haha. 
 
Men jag sitter och funderar, som jag alltid gör. Och ni vet själva "jag vill inte lämna dig ovetandes om vad vi hade kunnat bli". Lite så känner jag med Schatal. Självklart lär jag nya saker om honom varje dag men tex vid ridningen så har vi mycket mycket mycket mer att lära. Eftersom att han inte är min häst så vet jag inte hur lång tid vi har med varandra, det känns som om att vi måste börja här och nu för att komma någon vart. 
Men jag känner Schatal ganska väl vid det här laget och han är inte en häst som går att stressa med, han behöver tid på sig. 

Han behöver så mycket tid som möjligt och jag med, han är ingen häst som jag bara kan tvinga fram till någonting, han måste vilja det, det är absolut ingenting fel med det, snarare rätt men satan vad lång tid det kommer att ta. 
Just nu har vi kommit till det stadiet där jag rider på energi och han lyssnar på min energi. Trycker jag med skänklarna tar det STOPP, alltså på riktigt tvärstopp och så vill jag inte heller riktigt ha det. Jag vill att han ska kunna känna att även om jag lägger till skänklarna ibland så är det ingen kränkning osv, utan bara att jag ber honom om att gå lite mer framåt och that's it. 

Galoppen är ju det knepigaste. Vi har inte galopperat sedan i somras. Dels för att han tvärvägrade och dels för att jag inte (varken då eller nu) visste om han hade ont eller inte. SÅ, it's a mystery. Men det är det jag menar, jag vill inte behöva känna att jag inte gjorde allt i min makt för att se vilken fantastisk häst han hade kunnat bli, dvs han kanske inte ens har förutsättningarna i dagsläget eller framöver, det kanske är något fel på hans kropp och då får det vara så, då får vi förbli polare som endast umgås från marken, men det skulle vara kul att se (om förutsättningarna finns där) vilken fin ridhäst han kan bli. 
 
 
 
 
 

tips

Jag började följa en kille (man) på youtube för ett litet tag sedan, fast bra minne som man har, hade jag såklart glömt bort det. 
 
Men idag kollade jag igenom lite och hittade han igen, har suttit och kollat på hans videosar i typ 1 timme nu och jäklar vad jag tycker han resonerar sunt. 
Jag känner av ganska direkt när jag tycker att någon är mindre bra, bra, och sen jäkligt bra! 
Här får ni lite filmer som provsmak:
 
 
 
 

mår fruktansvärt dåligt av att se sånt här


vad tycker ni ?

Vad tycker ni om denna video?
 
 
Ni kan spola fram till typ 9 min om ni inte orkar se på hela!


inte naturligt

Det är lite roligt hur vi pratar om naturlig hästhållning, men ändå ligger det så långt ifrån våran egna natur- alltså människans. 
Inte konstigt att man blir så mindfuckad ibland, men omvänt är det ju hästen som blir mindfuckad annars. TÄNK er bara att vi får hästen att göra saker som är helt onaturliga för dom, och sen när vi ska byta platser och göra det naturligt för hästen och onaturligt för oss själva så är det jätte många som har svårt att förstå/acceptera det, låter det bekant? 
Jo, det är precis så det ser ut idag. 
 
När det är människans tur att försöka ändra på sig är det jätte konstigt och många ifrågasätter det, men det är ju precis det som våra goda vänner hästarna också gör, men dom får istället ett spörapp och en rejäl tillsägelse om dom inte förstår/säger emot. 
Nej, det här var en uppenbarelse för mig som jag kom på i just denna stund och ville dela med mig av, heh.
 
 

det här med närkontakt till hästen

Jag har ett litet statement att göra.
 
Det här med att ha närkontakt till hästen har jag ju pratat lite om förut, för mig är det inte optimalt längre att gå fram till en häst som inte känner mig och dra handen i ansiktet på den det första jag gör. 
Den får nosa lite på mig, och sen läser jag av om den tycker att jag är intressant nog att fortsätta granska, om inte, nej då får det vara så, om den tyder på att den vill lära känna mig mer, då står jag kvar och låter den göra det. 
 

Det som jag tycker är jobbigt är när man sätter allting i fack. Bara för att vissa kommer med "hästen är inte till för att gosa med osv" så behöver inte det betyda att ALLA hästar ingår i den kategorin.
Varför ska jag berätta. 
Till att börja med vill jag säga att, "för att du ska förstå måste du ha kunnat uppleva det själv". Det är klart du kan säga att du förstår, men har men en gång i livet verkligen förstått så är det mycket lättare att utgå från den teroin senare. 
Detta blev lite luddigt kan jag tänka mig för många men jag ska försöka göra en förklaring.- En häst vill inte bli klappad på och gosad med. Det är en av de teorierna som ingår i NH. MEN jag har märkt av att Schatal blir väldigt sur och arg på mig när jag INTE umgås med honom och har fysisk kontakt. Han vill jätte gärna bli kliad i pannan, han vill jätte gärna nosa i håret när man står och gosar, han vill jätte gärna vara- Nära. 
 
Tar jag då bort dom här egenskaperna hos honom och skiter i att klappa och gosa "bara för att andra tycker att det är konstigt" så funkar det inte. John Ricketts sa en gång "Vill du inte ha närkontakt med din häst på en kompisrelation nivå utan endast vara ledare så funkar det, men om du vill lära din häst att umgås med närkontakt och kunna tycka om att bli kliad i pannan så kan du lära den det också". 
 
Det blir lite vad vi gör det till. Men tillbaka till det jag pratade om.
Jag har märkt en märkbar skillnad på Schatal när jag inte gett han så mycket uppmärksamhet en dag. Då tittar han på mig frågandes och när jag väl kommer fram tittar han lite nonchalant bort som att "jaha, nu passar det att gosa med mig?". 
Därför menar jag att i vissa fall är närkontakt bra, känner du att din häst söker efter närkontakt så ge den då det, annars kommer det sluta upp med en grinig häst som kommer ignorera dig, tro mig, jag vet ;) 
 
Sen finns det SÅKLART en gräns på hur närgången man faktiskt ska vara med hästen, men det litar jag på att du kan avgöra själv. 
 
 Här ville jag ha närkontakt men hästen ser inte lika pigg ut på det va? ;)
 

Här har du Jocko

 
En bild på min kusins häst Finnegan! Jätte fin 
 

vackraste

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

sommaren 2012

 
Som ni märker så har jag lite nostalgi just nu.... 
 
 
 

kommer ni ihåg??

 
Har förgäves försökt att leta efter en bild på när min läpp "svullnade" upp aka blev enorm. Så sjukt VIDRIG bild men det här var alltså min reaktion på ipren mjukakapslar hahahah 
 
fyfan säger jag bara 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

hittade dessa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ridlägret 2012! Jag och finaste Leo :)

gårdagen

Igår tog jag in hästarna vid klockan 14:15 för att hinna rida Kvicken innan hovslagaren kom och skodde Schatal. 
 
Men när jag red så kände jag direkt att inte riktgit något stämde, han var lite motsträvig i skritten och ville inte riktigt gå på som han brukar göra, tog några travsteg och ni vet det där klungade ljudet som kommer ibland i magen? Vet inte ritkigt varför dom gör så men tänkte att han kanske hade lite ont i magen... hehe. Så det slutade med att vi skrittade ut på en mysig liten runda istället. 
 
Schatal är åter sitt lugna jag igen, skönt! Han är så himla snäll när han ska skos och nästan står och somnar, jätte gullig!

Dessvärre blev det extra timmar i boxen igår, tog in dom vid 2 liksom och sen gick dom inte ut igen, lite dåligt samvete över det så dom får vara ute som vanligt idag, hade nämligen tänkt att rida båda men gick upp rätt sent och ville inte låta dom stå inne så många timmar idag igen, fobi!!! 
Sen tycker ju jag att det känns onödigt att ta ut dom i mörkret igen, men som sagt, det är bara något som nötat in sig i min hjärna! 
 
Idag vet jag inte riktigt vad jag ska göra med dom, möjligtvis försöka mig på en promenad med båda hästarna samtidigt, wish me good luck!!
 
 
 
 
 
 

snart stallet

Ska alldeles strax till stallet för att rida lite på Kvickis och sedan vid 15:30 kommer hovslagaren så ska Schatal få nya fina skor!

Denna dag vaknade jag faktiskt vid halv 11 men somnade om sen igen för att sängen var så himla gosig, ni vet när sängen är sådär perfekt som ni vill ha den, så var den idag, omöjligt att stiga upp då... 
 
Lite ångest över att skolan börjar snart igen, men kan vara skönt då jag inte har chansen att sova bort hela dagarna och var nattuggla, för det är jag, kan lätt var uppe till 4-5 på morgonen utan problem. 
Skolan börjar nästa vecka på onsdag och det känns sådär kul, har verkligen njutit detta lov men känns ändå skönt att veta att det endast är ett halvår kvar sen tar jag studenten, wiho!!
 
 

schatal vettskrämd?

Farmor berättade nyss att Schatal hade försökt ta sig ut från boxen igår vid halv 9 tiden då dom börjat att skjuta av raketer i närheten! 
Han hade varit väldigt rädd men hon hade spänt upp en tråd så att han inte skulle försöka ta sig igenom. Vid halv 1 tiden hade hon gått ner igen och då hade han varit hyfsat lugn.
 
Åh lillgrisen tycker ju inte om ljud och det förstår jag, för han har ju ingen aning om vad det är för ljud.
Idag när jag tog in dom så stod jag och borstade på Schatal i boxen, varav den var öppen och dörren ut till hagen var öppen. Helt plötsligt får han för sig att han ska gå ut ifrån boxen och ut i paddocken först. Jag kollar lite på honom och ställer mig och klappar på Kvicken, vänder bort huvudet i en sekund så är han borta. Jag går ut till hagen och då är han där ute och rejsar runt lite? Vafan tänkte jag och ba" Men Schatal, vad gör du?" då kommer han gnäggades i galopp och följer med in.. Jag sätter då på han grimskaftet och går ut på en promenad vilket lugnade ner honom väldigt mycket, skönt. 
 
Nu står han i stallet och är lite lugnare än vad han har varit dom senaste dagarna! Kvicken mår däremot toppen och störs inte alls av ljuden, som sagt, han e veteranen! :D 
 
 

det här inlägget

http://lolloh.blogg.se/2013/december/alla-dessa-hastar.html#comment

riktigt bra nyår

Gårdagen firades först hemma hos med min syster och hennes kompisar där vi åt middag, sedan åkte jag iväg till en annan kompis och förade lite smått där innan vi drog vidare till en fest i Viggan! 
Vi firade 12 slaget där men så bestämde jag och en kompis att vi ville dra till Vallentuna (där jag bor) till en annan fest där vi hade några killkompisar som var!

Vi var där till klockan 4 om jag minns rätt och satan vad skönt det var med gå avstånd hem!!! Trodde jag skulle vara mer bakis än vad jag är idag men tydligen klarade jag mig ganska bra från det :) 
 
Har precis klämt i mig en redig pizza och börjar komma till liv igen, sov till klockan 14:30... hahah snacka om att jag måste börja vända på dygnet snart igen ;) 
 
 
Hoppas ni alla hade ett riktigt bra nyår!

RSS 2.0