Fantastisk torsdag

Åh vilken bra torsdag jag haft! 

Jag cyklade till stallet vid klockan halv 2 och mötte uppe Carro där. Vi lastade av 100 balar Hö med farmors hjälp, gick på runt 40 min! 

Sen tog vi in hästarna! Shatte stod så nyfiket och kollade på när vi lastade av höet och gnäggade x-antal gånger så han vart nog glad av att få komma in! 

Kvicken stod också och såg väldigt glad ut, han hade en väldigt positiv energi idag, min myskille.

Vi tog upp hästarna till volten och jag tog med mig en hink så jag kunde plocka lite nypon, killarna älskar att äta dom hehe. 

Sen arbetade jag med Kvicken lite från marken, blev lite longering och kommunikations övningar! Kvicken är väldigt rolig att arbeta med för han är uppmärksam och försöker alltid förstå. 

Carro fick ta shatte och fungerade bra det med! 








Sen på kvällen drog jag,min syrra,Carro och Jocko till kista för att kolla lite skräckfilm, så var ett bra avslut på en toppendag! 

En bättre måndag

Jag vet inte varför men jag gick och la mig halv 7 i morse, fattar inte riktigt varför för jag var svintrött menmen! 

Satte alarm på 12 för annars hade jag kunnat sova hur länge som helst = inte bra för Schatal skoddes nu klockan 3! 

Jag var i stallet vid 2 och tog in dom, longerade Schatal och jag kom att tänka på hur lite konflikter han och jag hamnar i nuförtiden, kan berätta mer om det i ett annat inlägg!

Sen nu vid 4 så släppte jag ut dom igen i hagen och la ut två högar med Hö och alltså, shatte pissar i höet....
Han har gjort det x-antal gånger ute, vet inte riktigt vad det beror på men han kanske tänker på det som halm xD 

Och nu precis när jag skrev detta så ramlade jag i skogen
Ni ser att jag gled lite.. 

Torsdag

Imorse var jag i stallet vid 9 och släppte ut hästarna, hade en tanke på att rida eller longera men var så jäkla kallt och blåsigt så gosade lite med dom i hagen istället! 

Sen tog jag in dom nu på kvällen klockan 8 och såg att shatte var lite blodig på högerbakben! 
Det var dock inget stort sår men hittade en gammal spruta som jag aldrig använt för att skölja rent såret med vatten, funka bra! 

Och Kvicken har slingat sin lugg lite också, oväntat men fräscht gjort av han! 

Imorgon ska jag till stallet vid 9 igen på morgonen för att släppa ut dom och om jag känner mig pigg och vädret är skönt så kanske jag tar ut Kvicken på en liten sväng och går ut på en prommis med shatte! 

Vi höres! 

varför framställs vi som skogsmullar?

Jag tar egentligen inte alls illa vid mig av att kallas skogsmulle, om det är något jag vill bli kallad av allt man kan bli kallad så är det faktiskt just det, en skogsmulle. 
 
För andra kanske det är en människa som har sin häst på lösdrift, aldrig rider ett "dressyrpass/hoppass" eller som aldrig tävlar eller lägger ner dyr utrustning till hästen, ja, finns säkert mycket mer man kan komma på. 
 
Men för mig har det en positiv klang, men många andra får det att låta som något riktigt negativt. "Att lulla runt i skogen kan du fan få göra, men jag har ambitioner att klättra upp i klasserna och ta mig någonstans", ofta tycker jag att det framställs så. 
 
Men om det är något jag faktiskt strävar efter så är det bara att ha en sådan naturlig och fri relation med mina hästar som möjligt. Hästarna är min fristad och där har jag inte tid till att hetsa upp mig i onödan eller bli arg, för jag ser hästar som en helt fantastisk varelse, precis som många av er andra gör, men skillnaden kan ju då bli att jag aldrig ser att min häst gör något fel, utan det är bara jag. 
 
Det viktigaste för mig är friheten för hästen att få känna, sen JA, blir det en farlig situation så tar jag itu med det på plats, men kanske lite annorlunda från vad du kanske hade gjort. 
 
Jag ser mig själv hellre som skogsmulle än något annat, inga krav, bara du och hästen i en sådan fri och harmlös miljö som möjligt där hästen är i centrum, där du anpassar dig efter hästen. 
 
Och det jag menar med "vi" i rubriken är oftast att "NH"-människor oftast blir framställda som "skogsmullar", men nää jag vet inte, jag trivs faktiskt där, jag bara undrar varför det ska ha en sådan negativ klang till sig att rätta sig efter hästens behov. 
 
Jag njuter av kravlösheten med hästar, ta dagen som det kommer och bara finnas där. 
 
 

det här med att driva om hästen

På sistonde har jag sett alldeles för mycket ironiska kommentarer om hästens välmående och speciellt om hästens natur. 
Som ni vet så går jag all in för hästens välmående och jag mår faktiskt inte bra när jag läser eller hör folk som gör narr av folk som faktiskt bara vill sin hästs bästa och följer dens naturliga väg. 
 
Jag tänker faktiskt skriva ut ordagrant vad en kille säger i en video för att klargöra vad jag menar. 
"Här har vi en väldigt ängslig häst som verkar väldigt ovillig, hoppa annars slår jag dig. Hon verkar förstå, hon förstår, stackars häst, tänk vad vi utsätter dom för" 

Hashtagen till denna video är då #hoppaannarsslårjagdig #honsernästanutattfällaentår . 

Detta sägs med en ironi i rösten och videon visar en häst som löshoppar i manegen och som gör det frivilligt. TOPPEN, fan vad skönt att hästen gör det frivilligt, MEN varför ta tillfället i akt att göra narr av det när hästen faktiskt väljer att göra det fritt? 
 
Jag tror jag förstår syftet med det, men det kopplas ändå inte ihop i min hjärna. Är det för att göra narr av hästfolk som mig exempelvis? 
 
För  jag tänker lite såhär, är du fullt säker på att din häst hoppar med dig av frivilja så go for it, varför känna att man måste lägga upp en ironisk video på en häst som löshoppar och hashtaga sådana ord? 
 
Egentligen skiter jag it om detta är riktat till människor som mig, för i slutändan är det hästens som påverkas mest av det vi gör mot den och jag tycker inte att det känns rätt att driva om något som hästen gör av frivilja, för det är precis så det ska vara, den ska göra det av frivilja och att det plötsligt blir värsta grejen känns lite sesådär. 
 
 
 
 
 
 

Shatte var lite pigg

Här i veckan så åkte jag, min kusin och våran kompis Cajsa till stallet för att rida Kvickis lite och longera shatte! 

Jag började med att rida Kvickis och sedan fick Cajsa testa på honom som slutade rida för 5 år sedan! 

När hon red passade jag på att longera shatte och vilken energi han hade!! Räckte med att jag smacka en gång så flög han fram. 

Sedan var det ju en gång han blev lite för exalterad oh då såg det ut såhär :








Haha det roliga var att han inte alls gjorde detta som något utfall utan han verkade bara tycka att det var väldigt kul! 

Sen bara ett par få bilder från när jag red Kvickis lite







Och gosbilder med shatte 






Älgsäsong

Jag bara måste skriva av mig detta för jag börjar bli lite less, eller framförallt blir jag ledsen. 

Jag förstår att folk jagar, som nu i denna period är älgar. Jag kommer aldrig förstå varför man vill skjuta ett djur och det jag jag inte heller förstår är folk som lägger ut bilder på den skjutna älgen. 

Kikade nyss på ett Facebook inlägg där en ung tjej lagt upp en bild med texten "skjutit min första älg idag" medans bilden är på henne när hon sitter ner och håller om älgen lite kärleksfullt. 
?????

Det skär i mitt djurhjärta att behöva få se sådana bilder, jag förstår inte.



gårdagens bravader

Igår möttes jag och min kompis Carro upp i stallet för att umgås lite med hästarna och hitta på något.

Jag bestämde mig för att rida lite på Kvicken och Carro ville då longera Shatte lite/jobba med han från marken vilket han behöver. 

Det gick super bra att rida Kvicken, vi hittade verkligen en harmoni tillsammans. Jag testade att endast rida med innertygel, dvs släppte ytter helt och höll en löskontakt med inner. Jag testade det för förberedande för att rida i halsring, sen kommer det säkerligen inte hända men jag ville se hur det gick att rida med så liten kontakt som möjligt och som att det bara fanns en halsring där, funkade super bra! 
 
Carro gjorde bara övningar i skritt på Shatte då han var väldigt missnöjd med utrustningen han hade på sig. Vi hittade ett gammalt träns som vi satte på honom bara det att vi tog av bettet på det. Men han tyckte inte alls att det satt bra och han visade det tydligt genom att slänga med huvudet x antal gånger så fort det blev tryck på nosgrimman. Carro konstaterade även att han har mycket svårt att böja sig i båda varven, dock högervarvet svårare vilket jag också uppfattar det som att det är. 
 
Det han har svårt med i böjningen är att få ganaschen till en bra böjning, halsen blir i en fin båge men huvudet ställs utåt som att det är något som tar emot. Det är även ett kommande "problem" i ridningen, han har svårt att komma framåt, söka sig nedåt och sedan böja sig. 
Carro tror att det är något "fel" vilket även jag tror och alltid har trott. Vi spånade lite i ämnet och kom fram till att det delvis kan vara fel utbildning från början då han nu vid 13 års ålder fortfarande är en ganska vinglig häst, även att det kan vara något genetiskt fel som sitter. 
Jag har ju alltid trott att det är något i det genetiska som spökar då han vid ridningen för cirka ett år sedan började protestera som en häst gör vid missnöje. Det här är något som inte går att pressa igenom, eller egentligen ska man aldrig behöva pressa igenom det heller, så för mig är inte det ett alternativ. 
 
Shatte är en sådan häst man måste lyssna på, du måste se honom och förstå honom och då är han villig att försöka även fast det tar emot. Det är små små steg med honom och jag tycker Carro gjorde rätt med honom igår att under en timme utföra lite grundligt arbete med hjälp av den akademiska filosofin som hjälp. 
Det är ingen stress med honmo och prio ett är att han ska må bra, men det som går att fastställa är att allt i hans kropp inte fungerar vilket gör att han har svårt att exempelvis böja sig. 

MEN det som är så fint med att arbeta han från marken är att se lugnet i honom, det är något jag värdesätter högt. 
 
Här har vi en bild när jag red honom från i(våras?). Här är han raskställd men man ser att huvudet tenderar att vara lite mer utåtställt. 
 
Och här ser vi en bild när han gärna kurar ihop sig, det är det jag menar med att han har svårt att söka sig framåt nedåt. Detta är alltså inte bara ett problem i ridningen utan även vid jobb från marken. 
 
Här är en bild från när jag fick hem honom förra sommaren, typ 5 gången jag red honom. Här visar han tydligt missnöjet med utrustningen vilket han även gjorde igår. 
 
Också bild från förra sommaren när jag fortfarande red med bett osv. Denna visar dock mest utåtställningen men inte hur halsen brukar forma sig. Halsen brukar vara ställa sig inåt och huvudet utåt. 
 
Bild också från förra sommaren. Här visar det mer hur böjningen i halsen ser ut och huvudet lite mer rakställt. 
 
Och sen en bild från våren där det visas att han börjat söka sig framåt nedåt istället för att kura ihop sig. 
 
Samma sak här! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shatte extra fin idag




RSS 2.0