Mysig dag med K och T

Det känns så skönt att ha insett att Kvicken ska vara med på att bestämma vad vi ska hitta på tillsammans. Han är väldigt tydlig med vad han vill och inte vill. I och med att jag låter honom få vara med och bestämma så har jag kommit fram till vad han oftast vill göra. Ta det lugnt, det är hans motto det. 

Vi går lite promenader, rider runt lite där han vill, oftast vill han inte rida så länge... Umgås, det är nog vårat ord. Tasha är självklart osså med varje gång hehe 

Kvickis och Whisky 





Det existerar

I och med att jag under de två åren som jag hade både Shatte och Kvicken i ett eget stall så var det lättare för mig att komma ifrån allt det traditionella. Allting började egentligen med Shatte och han är den jag kan tacka för att mina ögon har öppnats upp när det kommer till hästar och vad vi faktiskt utsätter dom för. Att jag hade dom ensamma och att bara jag var där tror jag nu såhär i efterhand var en stor hjälpande hand för min förändring. Det jag menar är att jag förstår att folk som står i traditionella stall, som är omringade av det traditionella, kanske inte alltid har lika lätt för en förändring när det kommer till hästar. 
 
I och med att jag faktiskt har jobbat i ett stall i 7 månader som är det "klassiska traditionella" (med det menar jag den typiska synen på hur hästar ska leva och behandlas på) så kan jag uttrycka mig på ett annat sätt. Jag har omringat mig med bra hästmänniskor innan, dvs såna som på riktigt bryr sig om hästen och inte allt runt där omkring som prestige etc. Det betyder också att den traditionella hästvärlden har varit något förlutet för mig, något som jag inte har glömt bort, men som jag inte har varit vid på ett väldigt långt tag. Jag ska ta er igenom lite av de saker som jag fick uppleva under dessa 7 månader som jag jobbade i detta stall. 
 
Notis: Jag vill inte att ni på något sätt uppfattar detta som hat för de iblandade som jag kommer att skriva om här nedanför. Jag vill mest upplysa om att folk faktiskt tycker att det är okej att ha hästar på detta vis och att det är "normalt". Det här är helt enkelt min syn på det hela och hur fel jag tycker att det är. 
 
* En av de värsta sakerna för dessa hästar (enligt mig) är att dom går i enskilda hagar. Inte hagar iof, små grusrutor. Det var något som jag visste om när jag började jobba där men då fick jag det sagt att dom bara skulle gå där vid några få tillfällen, det blev runt 4 månader i streck. Det för mig var riktigt jobbigt att behöva bevittna då jag tror på att ha hästar i flock och på stora ytor. 
 
* Hästarna går ute alldeles för få timmar. Jag vet att 8-3 är väldigt normalt för många hästar på vinterhalvåret, men jag ser fortfarande absolut ingen anledning till varför dom inte kan vara ute i mörkret, absurt. 
 
* Att ha täcke på hästen när dom står i gassande sol i 18+ grader känns inte alls okej. Problemet här var att "dom kunde rulla sig i grushagen och då blir dom skitiga" (detta inkluderar 3 av 7 hästar, resten gick utan täcken). Dom gick så i cirka 1 vecka tills jag fick nog och kände under täckena på dom och dom var genomblöta. Det rann svett och var löddrigt, då ringde jag ett samtal och så åkte täckena av. Jag personligen tycker inte att dom behöver täcke på sig om det är +5 ute och bra väderförhållanden, men det är ju inte många som känner så. Men är det 10+ och strålande sol så förstår jag verkligen inte varför dom behöver ha täcke på sig, dessa 3 hästar hade till och med dubbla täcken då. 
 
* Vid flera tillfällen skulle en av hästarna åka iväg i en transport. Denna häst ställde sig nervöst i gången och stod och skrapade i marken. Hon bajsade även fleratalet gånger (tecken på nervositet) men ägarens uttalande var "åh ser du, hon tycker att det är så himla kul att åka transport och blir så himla glad då". Hmm, det var ett av det konstigaste uttalandena jag har hört. Måste även tillägga att denna människa har tävlat på hög nivå och skulle anses som "duktig" med hästar. En sådan sak får mig att inse att många hästmänniskor inte ens kan läsa av när sin häst är nervös, för då är den tydligen jätte glad som i detta fall att åka transport? 
 
* Kedja under hakan på hästen när man leder den. "Har hon kedja på sig så är hon jätte snäll, man behöver inte ens ta i henne då och det är ju jätte bra.". Men konstigt? En kedja är skapad ENDAST för att skapa smärta på hästen så att den inte ska dra iväg eller vad den nu gör. Gå till grunden med problemet istället för att ta den lättaste vägen för dig själv. Blir lite upprörd över att tänka på det. Istället för att läsa av hästen och fundera på varför hästen drar eller vad den nu gör, så slänger man bara på en kejda istället så är problemet löst? Ja , om man vill lösa problem med smärta på sin häst så är det ett ganska användingsbart redskap. 
 
*En av ponnysarna ville absolut inte gå in i spolspiltan. Det betydde bad för honom och det var inte kul. Jag fick själv bevittna när en skulle få in honom i spolspiltan. Han försökte springa åt andra hållet medans man då istället virade grimskaftet runt nosen på honom och drog in honom i spolspiltan med tvång och styrka. Allt kraft i grimskaftet och en dragkamp som inte alls var kul att kolla på. Jag bestämde mig dock att ta saken i egna händer efter det och tränade honom på att gå in i spolspiltan utan tvång. Jag fick in honom på 4 försöket utan att knappt ha rört grimskaftet. 
 
* "Mina hästar är ju inte smarta, dom är ju faktiskt ganska korkade egentligen". Vem säger ens så om sina hästar? Det är du som är korkad som tror att dina hästar är korkade för att du inte förstår dig på dom. 
 
*Vanliga ord som framkom var också, "bestäm över hästen", "hästen ska lyda dig", "hästen är bara dum när den gör så". Detta är meningar som jag fullständigt förbannar, det är så ignoranta uttalanden så att jag på riktigt vill att man ska införa lagar i Sverige där man måste gå igenom diverse olika test för att ens få vistas bland våra fina djur. 
 
Detta är bara en del av det som hände. Skulle kunna fortsätta utan problem men väljer att avsluta här så att ni får en idé om vad som faktiskt pågår i många stall och det anses som det normala. Min önskan är att man ska börja respektera hästen och lära sig att förstå sig på dom. Då kan man undvika mycket av de problem som uppstår i stall. Sluta se hästar dom dumma för att dom inte gör som du vill, jag hade inte heller velat umgås med dig om du konstant sa åt mig vad jag skulle göra. 

Lite halsring

Red lite i halsring igår på Kvickisen. Vi håller fortfarande på att lära oss kommunikation med varandra. Det vi har fått bukt på är att stanna och komma igång igen. Att svänga är något svårare ibland men funkar relativt bra ändå! Än så länge har vi bara skrittat och jag tror nog att vi håller oss till det ett bra tag framöver. 

Jag tycker att det är väldigt skönt att kunna känna att jag litar på honom så pass mycket att vi iallfall kan vara på ridbanan i en halsring. Finns ju faktiskt dom som ALDRIG skulle kunna tänka sig att göra det på sin häst. Sen att vi varken travar eller galopperar i den gör inte så mycket, det speglar mer att jag inte är redo än. Men bara den här känslan av att inte hålla i huvudet på honom är både skrämmande och helt fantastisk. Någonstans så känner jag att det värsta som skulle kunna hända är att han flyger iväg och att jag ramlar av, händer det så händer det liksom. Han har iallfall fått friheten att springa iväg utan att jag hindrar honom. 

Jag har egentligen inga direkta mål förutom att det ska kännas bra för honom och mig. 









Visst ser han ut att trivas ganska bra ändå? 

Avslutat kapitel + nytt

Jag har sagt upp mig från stalljobbet. Jag slutade runt 2 juni och det blev ett ganska så dåligt avslut om jag ska vara helt ärlig. 

Under tiden som jag jobbade där var det mycket problem emellanåt. Kunde vara lugnt i två veckor och sen så helt plötsligt så kom det mycket klagomål om skitsaker osv. Jag är en sådan person som har väldigt svårt att ta "skit" och orättvisa så det känns väldigt bra att ha slutat nu. 

Hästhållningen var också rent ut sagt fruktansvärd. Det gjorde inte situationen bättre heller. I flera månader gick exemplevis hästarna i små grusrutor 1 och 1, inte ens två travsteg kunde hästarna ta. För mig som är 100% för en sådan naturlig hästhållning som möjligt var det väldigt svårt att se på varje dag i flera månader. 
Finns hundratals saker jag kan ta upp men kortfattat så är det ett traditionellt stall där grundsynen är att hästarna ska lyda under din order i alla lägen. 

Men som tur är så har jag skaffat mig ett  nytt. Jobbar som barnvakt åt 3 stycken barn i Djursholm vilket jag trivs väldigt bra med. Tjänar dessutom det dubbla i timmen i jämförelse med stallet vilket är väldigt bra. 

Kort och gott så är jag väldigt glad över att inte jobba kvar i stallet. Känns skönt att bara ha Kvicken att fokusera på (hästmässigt) och han mår jätte bra. 




Sommarbete

Det har hänt väldigt mycket på senaste och jag har inte varit speciellt aktiv här inne. Jag tänkte att jag berättar allting i ett annat inlägg! 

Idag (just nu) släppte vi ut hästarna på bete. Det känns så himla skönt att dom ska gå ute dygnet runt och bara få leva livet hela sommaren😃 

Det blev måttligt med spring så jag slänger ut dom bilderna jag fick här nedanför!


Lilla natchos 



Kvicken och natchos 

😍
nöjd Kvickis 






😍😍😍


Lilla tasha va självklart med! 

RSS 2.0