Ridning x 2

Tjena!
Begav mig av till stallet klockan 14.50 för att rida båda killarna. Typsikt så började det att regna när jag kom fram, och det var inte lite regn heller.. Men det sket jag i denna gång och tog mig först ut med Schatal. 
Det tog väl sesådär 15 min för oss att gå från stallet och förbi huset, vilket är runt 20 meter, haha. 

Men vi kämpade på och jag bara kände att jag inte ville "ge upp", dock kan jag säga att jag tog det inte som en "vinst" från min sida för att vi till slut tog oss förbi, utan det var en vinst för båda. 
Jag tycker nämligen inte om när man använder sig av uttrycket "jag vann över hästen". För det är egentligen ingenting att vinna över eftersom att jag ser oss som ganska så likgiltiga, det kändes nog ganska bra för honom också att till slut gå förbi "alla läskiga saker" och jag är nöjd för vi arbetade som ett team. 
 
Testade även att rida i min hoppsadel, jag lever lite on the edge för jag har egentligen inte så stor aning om hur mina sadlar ligger på honom men jag kan utgå från att han är rätt bra på att visa vad han tycker om och inte tycker om. Det ska bli skönt för 13 oktober kommer jag få reda på vilken sadel som ligger bäst, själv så älskar jag hoppsadeln som egentligen är min fasters men den fick jag låna för att hennes häst tyvärr dog och hon inte hade någon använding av den. 
Den är super skön att rida och jag man sitter som en gud, ska fota den och lägga upp här på bloggen när jag kommer ihåg!

Förövrigt skötte sig Schatal jätte bra om man tänker bort den lilla händelsen i början. Han var riktigt fin att rida för att inte ha gått på cirka 2? veckor, traven gick jätte bra och han var med på noterna, mer än så begärde jag inte idag. 
 
Kvicken och jag tog oss ut på en liten skritt-tur på cirka 20 min, jag var klar i stallet runt 16.30 med båda hästarna men fixade allt inför kvällen så att jag bara kan ta in dom sen och allt är klart!
 
En bild från någon gång.. 

Lite videosar

Lägger upp lite videosar från lite här och var, nästan glömt bort att jag har videosar på killarna!
 
 

Video

En liten video från idag. 
Jag vet att jag gör väldigt konstiga ljud, och dom är faktiskt riktigt irriterande att lyssna på måste jag erkänna, men jag uppfattar det som att Schatal lyssnar lite till dom iallfall.......
 
 

Ni får gärna kommentera någon feedback om ni vill, är som sagt ingen expert på att lasta men försöker göra mitt bästa. 

Lastträning 1

Sådärja , nu är lastträning nummer 1 avklarad.
Det gick faktiskt förväntansfullt bra för att vara ärlig. Han behövde bara lite tid att kolla på transporten men jag märkte inte av någon större nervositet.

Han fick ta och kolla ett tag, gick på med fram hovarna och backade av igen ett par gånger! Sen gick han faktiskt på 2 gånger in i Transporten också och jag uppfattade det som att han var lugn då med.
Han bajsade inte en ända gång och det kan man säga är positivt då de oftast skiter när de är nervösa, kvicken brukar göra det när man ska lasta nämligen.

Vi höll på i cirka 30 min och sen fick det räcka när han gått på 2 gånger rakt in!
Eventuellt kanske jag lägger upp en liten video senare.
Tack för stödet shanie! ( min halvpappa)!


Upprörd

Fan då, kom in på en blogg idag och såg en video som gjorde mig förbannad, igen... 
 
 
 
Det här är då videon, kolla på den, för det här tycker jag är ett exempel på hur man INTE ska bete sig mot en häst. För det första så tycker jag inte att mannen som verkar äga hästen alls har fått rätt instruktioner till vad NH handlar om och går ut på. Han står mest och gör hotande rörelser, uppmärksamma även att hästen har 1 öga och måste därför kolla med det enda ögat han har vilket han inte alltid får tillåtelse till då dom viftar bort honom aggressivt. 
Och ja hon Linda verkar ju vara någon känd kvinna inom NH och jag skulle inte förespråka henne som en stabil och lugn tränare som vet hästens bästa.
Det här är varför man ska lära sig rätt från grunden. Blir på riktigt ledsen när jag ser att hon kallar det här för "NH", hon beteer sig aggressivt och väldigt obehagligt mot hästen. VARFÖR SLÅR HON DEN GÅNG PÅ GÅNG? Dum i huvudet skulle jag säga, dessutom rycker hon väldigt obehagligt i denna hästens grimskaft, i och med att det är en repgrimma också så blir effekten ännu hårdare än med en vanlig grimma. 
Om jag får uttala mig så kommer hon INTE få en häst som vill vara med henne, för det första skulle jag aldrig slå min vän sådär, jag väljer att se hästen som min vän vilket hon tydligen, inte gör? 
Hon snärtar till den extremt många gånger och visar på ett dominansövertag, sen helt plötsligt runt 6 min där så lugnar hon ner sig i någon sekund och viker ihop kroppen och ger hästen en lugn känsla, sen så fort den rör på sig börjar hon igen att rycka och slita? 
Hade aldrig betalat denna kvinna för att lära ut mig "NH", jag väljer inte ens att kalla det här NH, det här är en påhittad version av vad NH är. 
Hon visar på att hon vill hålla hästen sysselsatt och hon vill att hästen ska röra på sig, men det finns en mängd mildare sätt att göra det på. Schatal är tex ganska seg och jag väljer att inte röra honom utan mer uttrycker med mitt kroppsspråk.
Jag är oerhört glad att jag lärde mig NH från den bra grunden och inte den här, för här är bara skit. 
Varför ska hon ha närkontakt med hästen hela tiden? Varför ska hon slå till den på huvudet med handflatan hela tiden? Jag förstår helt ärligt inte men hon vet väl antagligen inget annat sätt att få en reaktion på, riktigt jävla tråkigt när man får skåda sådant här, blir så förbannad. 

Lastträning?

Många av oss vet inte riktigt hur man lasttränar, man försöker oftast få på hästen så fort som möjligt för att komma iväg så fort som möjligt, men det funkar ju inte alltid har många av er säkert märkt. 
 
Jag ska erkänna, första gången jag lastade någon häst så var det Kvicken, och det var väl runt 1 år sedan. Jag hade ingen aning om hur han var att lasta men jag försökte mig på det. Visst hade jag kollat lite på Tobbe Larsson innan och faktiskt så använde jag mig lite av hans tips, vilket funkade till viss del.
Kvicken var svårlastad, tog upp till 1 timme att lasta honom någon gång (jag har lasttränat Kvicken cirka 8 gånger totalt) men senaste gången när jag skulle åka hem till gamla stallet igen med honom så gick det på 5 min kanske. 

Energin är viktig, och det är något jag har börjat förstå nu. Min energi ska vara lugn men bestämd, jag ska absolut inte slå eller hota honom på något sätt, han ska lita på att det är skönare att vara med mig än att hålla på att konstra. 
Tex om han står på rampen, inte en chans att jag börjar ändra mitt kroppspråk och skyndar på processen, då står vi stilla där ett tag då och tar det lugnt, han får känna sig in i situationen. Sen om han börjar backa och ha sig, fine, vi gör bara om det tills han känner att "det här kanske inte är så farligt trots allt".
 
Ett spö kan vara bra att ha med, dels för att korregera hästen men även för att reta lite. Jag brukar endast använda det till för att blockera sidorna på rampen för att hindra att hästen får fler utvägar(utvägen bakåt funkar gott och väl. blir det 3 utvägar att hålla koll på så blir det lite extra jobbigt både för dig och hästen), bättre att dutta lite på sidorna än att stå och dra i grimskaftet, grimskaftet bör förövrigt inte vara hårt hållet och inte obehagligt för hästen. 
Ända gången det bör vara obehagligt är när hästen kastar sig bakåt och det blir som ett motstånd mellan grimman och människans hand, när hästen sedan ger efter där så blir det en belöning och hästen lär sig att motstånd i grimskaftet inte är speciellt skönt. 
 
 
Jag är absolut ingen expert på att lastträna men det jag har skrivit där över är oftast det jag försöker fokusera på. 
1. Var lugn men bestämd.
2. Gör hästen mottstånd i grimman håll kvar tills hästen ger efter, observera håll kvar, alltså inte slita och dra. 
3. Ha med ett spö, endast för att kunna blockera vissa flyktvägar och för att få en reaktion som innebär framåt. 
4. Kolla alltid hästen kroppspråk, är den nervös? Är den lugn? Har hästen stängt av och blockerat allt du säger åt den att göra? 
 
Observera punkt numer 4 lite extra, för du kommer att behöva handskas lite olika med hästar som är nervösa etc. Alltså ta några gånger på dig att lastträna innan det är dax att dra iväg på äventyr.

Kom även ihåg att lastträning tar på hästen psykiskt och är en bra träning utöver ridningen, överaktivera inte hästens hjärna. 
 Har tyvärr inga bilder när jag lasttränar men ska försöka fixa nu när jag börjar med Schatal!

Lördag

Hej!

Vi tar en liten snabb update nu om vad som ha pågått i veckan. 
Kvicken reds i torsdags och Schatal fick följa med på en promenad då med Bella! Annars har faktiskt hästarna bara fått vila denna vecka och jag har spenderat lite längre kvällar i stallet med dom bara, borstat osv. 

 
Kvicken fick nya skor igår och Schatal får det imorgon klockan 11. Det bästa är att jag kan börja lastträna honom redan imorgon då vilket jag ser fram emot. Jag har aldrig varit med när han lastats tidigare men vet att han inte ska vara speciellt lätt, han blir väl lite mer stressad och nervös kan jag tänka mig, men vi har till 12-13 Oktober på oss att lastträna för sen bär det av till Eskilstuna, dvs om han då är bekväm med att åka transport för det tar ändå 1,5 h dit! 
 
Sen i veckan tänkte jag rida båda mycket i ridhuset eftersom att det är så blött att rida ute på ängen nu, har ju regnat en hel del tyvärr -.- 
 
Men jag uppdaterar förhoppningsvis lite mer nu i helgen och därefter, blir lite dött här ibland men det är väl brist på minne att jag faktiskt har en blogg, haha. 
 
Hahahah en bild från typ 3 gången jag red på Schatal xD

Eskilstuna?

Menade eskilstuna i det förra inlägget, inte enköping.
 
Det är så att jag vill gå till botten med vad det är som får han att sätta sig emot så mycket i galoppen. 
Jag har fått nummer till equipteraput(stavning?) och kontaktat 2 olika NHtränare, men så kom jag på att Ida (Schatals ägare) har pratat med Schatals mammas ägare som bor i eskilstuna.
 
Hans mamma dog tyvärr för 2 år sedan om jag uppfattade det rätt och hon blev endast 14-16 år gammal, född 96?
Hon hade också väldigt mycket problem i galoppen och ville gärna inte galoppera, och det visade sig att hon var ganska låst i länden. 
Ägaren sa att hon var lite blind för att se vad som faktiskt var fel och ville inte inse att det faktiskt var något, så hon fortsatte köra på som vanligt.
Schatals mamma vart tyvärr tvungen att avlivas pga av ryggproblem om jag förstod det rätt. 
Och nu vill jag åka ner dit delvis för att hon erbjöd sig att hjälpa och delvis för att hon kan se om Schatal har samma problem som mamman hade, hon kan även kolla vilken av sadlarna som ligger bäst på honom också,vilket skulle vara mega skönt att  få reda på då jag inte är en specialist hur sadlar ska ligga. 

Men som sagt så har han tappat sko och det skulle sitta så fint om han kunde få nya skor innan helgen så att jag inte drar ut på det hela. Han behöver lasttränas några gånger innan dock så det kommer ta ett tag, eventuellt åker vi kanske ner dit den 12 oktober, det återstår att se om Maria (hon som vi ska till) kan då eller inte,
 
Är riktigt taggad på att se vad som är fel nu och få lite tips osv, det skulle hjälpa så himlans mycket. 
 
Såhär kan det ju se ut... 
 

Tråkigt

Känns så himla tråkigt när 1 häst tappar sko tycker jag. 
Är så van att longera/rida båda hästarna och nu när det bara är Kvicken som kan ridas i och med att Schatal tappat sko så känns det taskigt mot honom på något sätt att inte aktivera, haha låter töntigt men det är känslan iallfall.

Sen gör det ju verkligen ingenting om dom bara vilar denna vecka och får vara hästar men jag behöver aktivering också, och nu är jag så satans sugen på att rida Schatal och komma vidare lite. 
Kvicken ska jag nog rida imorgon och jag hoppas på att Schatal får nya skor innan söndag får då kan jag eventuellt börja lastträna honom. 
 
Vi ska eventuellt åka ner med honom till enköping för att kolla upp en sak, skriver mer om det i ett annat inlägg!
 
I vintras!
 

Söndag

Såklart lille råttan (Schatal) har tappat en sko nu, så för han blire lite vila tills hovslagaren kommer vilket är om 1 vecka eller tidigare. 
Det är lite synd i och med att han har mycket energi nu och skulle behöva få bort den på något vis, får väl springa runt som en dåre i hagen istället med dom! Men förövrigt mår han bra och jag försöker få lite pusselbitar att falla plats så att vi kan komma vidare i ridningen och hanteringen!

Kvickis mår osså jätte bra, han är ganska glad nu förtiden och låter mig inkräkta på hans område i hagen lite mera nu, vilket känns jätte skönt!
Hanteringen från marken går också lite framåt för varje dag och det känns suveränt! 
 
 
 
Mina fina
 

Bett

God eftermiddag!
Idag tänkte jag ta upp det "lilla" ämnet bett, jag tänkte bara lägga fram vart jag står med bett och vad jag tycker om bett. 

Sitter inne och kollar runt lite på hööks, kollar igenom allting som är i kategorin "häst". Bett är det jag sitter inne och kollar på nu, och jag bara känner såhär när jag ser allt, jag vet vad ett tredelat & tvådelat bett är samt ett fåtal till, men vad i helvete är alla andra bett? 
Dom ser helt galna ut, exempelvis alla stångbett, något kombinationsbett som ser helt crazy ut, Kimblewickbett och massa fler, jag har ingen aning om vad man använder alla dessa bett till eller vad funktionen är av dom, vilket jag om jag ska vara helt ärlig, är ganska glad för. 

Jag har aldrig varit den som ridit på något annat än 2delat och 3delat, och nu rider jag på bettlöst alla dagar i veckan. 
Den ända gången någon av hästarna går med bett är om man rider på båda samtidigt eftersom att jag bara har ett bettlöst, än så länge. Många anser att det är bra att variera med bett också men jag känner väl lite, varför? isåfall. 
Sen har jag inge problem med att sätta in ett bett i Kvickens eller Schatals mun 1 gång i veckan men om jag får föredra så är det bettlöst som gäller. 
Jag mår lite dåligt när jag hör alla, "men det här bettet hjälper hästen att få in bakdelen lite mera", "det här bettet är jätte skarpt så man får vara extra mjuk i handen", sånt snack tycker jag inte riktigt om faktiskt, och sen förstår jag inte varför man ska försvara bett så himlans mycket, du skulle själv inte föredra att gå med en metallbit i munnen 1 timme om dagen. 
 
Det är lite roligt nu när folk har kommit på att jag rider bettlöst, reaktionen är väl mer eller mindre förvånande och man hör ofta i rösten att "jaha, varför?", inte med betoning på nedlåtande utan mer av förvånande och nyfikenhet. 
Men jag tycker egentligen att det borde vara tvärtom, att man reagerar starkare på folk som har bett, men tyvärr är det ju inte så det ser ut eftersom att många fortfarande utgår efter den traditionella hästhanteringen. 
 
Det är väl lite min åsikt sådär kort och gott, tack för mig. 
 
I början av sommaren när jag red på bett, då såg det ofta ut såhär, mycket släng och försöka komma undan, ett problem som inte riktigt finns längre när jag inte har bett längre. 
 
 

Mycket bilder nu...

Haha gud vad mycket jag fotar och lägger upp här på bloggen... 

Men jag tänkte bara berätta att killarna mår jätte bra och Kvickis och jag har tränat lite dressyr och han slutar aldrig förvåna mig, jag har väl inte ridit ett riktigt dressyrpass på hela sommaren och ändå är han fin som attan när man ger sig på ett igen, underbar. 
Schatal är mycket pigg nu, jag upplever att han är lite i en stressad tillvaro men jobbar sakta men säkert ner den till en harmonisk kille igen!
Tänkte nog rida båda idag ett litet tag när det är så himla fint väder! 
Hörs!
 
 
 

Islandshästur

Jag och min kompis gav våran gemensamma kompis en islandshästtur i födelsedagspresent. Hon tykcer jätte mycket om att rida och brukar få rida på Kvicken ibland, men honom kan hon ju inte riktigt galoppera på osv så det vi red ut vi 3 idag :)
Det var lite roligt att komma tillbaka till Vågsjö, det är där min kompis står med sin islänning och vi fick låna 2 st till! Vågsjö är jätte mysigt över en dag men jag skulle aldrig vilja flytta tillbaka dit pga många orsaker, men mysigt är det. 
Det gick super bra och var skit roligt, vädret är på topp också, lite bilder från dagen : 
Bella som fick det i födelsedagspresten och Alvur!
 
Jag och Kolfaxi
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Lille Oscar

Har lite bilder från när Carros lillebrorsa Oscar på 4 år red på Pirre också. Kolla lyckan alltså, helt magiskt!
 
 
 
 
Alltså denna bild, han är ju underbar
 
 

Fullspäckad dag

Okej,jag vaknade vid klockan 12 och ringde direkt då till min vän Carro för att jag skulle följa med till hennes stall och göra en liten intervju till mitt gymnasiearbete samt kolla när hon red sin ridlektion! 
Jag kom dit runt klockan 2 och det var ett par som skulle rida lektion så passade på att kolla lite vad akademisk ridkonst går ut på, var mycket intressant att se ett annat ridsätt och det verkar väldig logiskt!

Det var länge sen jag red för en tränare nu och kanske ska man ta tummen ur röven och försöka ringa ut någon lite då och då , hehe! 
 
Lite bilder från dagen: 
 
Stona som går i ett travstall nära Carrosstall. Dom ser ut att ha det väldigt trevligt!
 
Här bestämde sig stona och fölisen för att jag och mamma inte var så intressanta längre, haha
 
Carros fina häst Pirre! Han är 19 år nu och nordsvensk travare omskolad till ridis :)
 
Carro och Pirre!
 
Carros underbara hund Disa! Kolla dom där ögona... 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag tycker..

att det är modigt att våga testa nya saker. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag tycker att jag är modig i det jag gör nu, jag hade aldrig trott för 1 år sedan att det var här jag skulle vara idag med mitt tänkande och min förändring med hästarna.
Självklart faller jag tillbaka i mitt gamla tänk ibland men det är bara när jag inte vet hur jag ska göra, men jag minns alltid varför jag har ändrat mitt tänkande och då är det inte svårt längre. Jag vill lära mig mer och mer men det kan vara svårt att göra det på egenhand, men än så länge försöker jag verkligen och senare i framtiden kanske jag tar hjälp av någon som är riktigt duktig, vem vet... 
 
 

Bilder 10/9

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Lite från idag, stasade inte så mycket på ridbilder utan mer lite fina porträttbilder :)
 
 
 
 
 

Spö och Sporrar

Sitter och tänker på det här med hjälpmedel på häst. Förut brukade jag ofta rida med sporrar men ej med spö då jag aldrig känt att jag behövt det på Kvicken. Schatal red jag till en början utan någonting men efter ett tag när han började bli sådär "jobbig" bestämde jag mig för att testa med spö och sporrar... Nu såhär i efterhand funderar jag på, varför gjorde jag det? 
Jo för att jag helt enkelt inte kunde få fram honom annars, han var inte speciellt nöjd med mig på ryggen vid den tidpunkten och det var något jag inte accepterade just då, men gladligen kan jag säga att jag kollade igenom några dokumentärer och blev mer och mer insatt i NH och förstod att det var jag som behövde ändra på mig och det gjorde jag. 
Nu rider jag inte med något av det på någon av hästarna utan jag försöker rida så mjukt och harmoniskt som möjligt och hästen får absolut vara med och bestämma om vad som passar och inte passar. Jag älskar det här nya tänkandet även fast jag är mil ifrån att kunna ens en gnutta men jag försöker och känner att jag kommer en liten bit hela tiden, finns ingen bättre känsla. 
 
 

examensarbete

Nu när jag har börjat mitt sista år i gymnasiet så har vårat absoluta största arbete börjat nu. Det är ett arbete som kommer hålla på i cirka 1 år och presenteras under den dagen vi har mösspåtagning. 
 
Eftersom att jag går beteende inriktning så var det viktigt att vårat arbete handlar om något som har med beteende att göra, vad är då bättre än att välja NH? Min första tanke var att, jag måste göra detta arbete om något som jag tycker är intressant och roligt, självklart väljer jag NH då som jag allt mer börjar intresserad mig av. 
 
För en gångsskull ser jag faktiskt fram emot att jobba med något i skolan då jag nästan blir "tvungen" att suga in så mycket information som möjligt då detta arbete är avgörande om vi får ta studenten eller inte. 
 
Jag kommer säkerligen att dela med mig av saker här som jag arbetar med i mitt examensarbete, äntligen något att se fram emot när det har med skolan att göra, haha. 
 
En bild på Schatal när han tränades av John Ricketts i vintras. 
 

Fan

Tycker det är så svårt att veta hur stora bilderna kan vara, såg nu att bilden som jag tyckte var så fantastik på Kvicken inte kom med helt, lägger upp en ny i rätt bildformat.
 
 
 
Som sagt, ännu finare i stort format!
 

Bilder del 2

Leeeka
 
Ögat ser lite coolt ut på den här bilden, ser blått ut
 
Här var han påväg att skjuta iväg i full galopp ska ni veta!
 
Kvicken har så fina ögon tycker jag
 
 
 
 
Min 
Min absoluta favorit, synd att jag inte kan göra den ännu större, för när man kommer närmare bilden så är den ännu vackrare.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder del 1

Istället för att rida idag så lekte jag med pojkarna i hagen idag, vi höll på i cirka 40 minuter. Det var super roligt!
Låter bilderna tala för resten...
 
En bild när jag står uppe i hagen och fotar ner mot stallet
 
Aldrig fel att få ett sånt här välkomnande!
 
Så himla vacker bild på honom (även fast jag missade halva öronen, hehe)
 
Kvicken.........
 
 
 
 
Tjena Kvickis...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ska vi leka nu??
 
 
 
 
 
 

Söndag

Vaknade denna söndag vid klockan 12 (som alltid) och ligger kvar i sängen än, det är det trevliga med söndagar, måste inte göra ett piss om jag inte känner fört'! 
 
Lite uppdatering om pållarna då, i Torsdags? red jag och Isabelle. Jag började att rida Schatal (Isabelle är nybörjare och får därför rida Kivcken) och han var super trevlig, skippade galoppen den här gången också men tänkte kanske försöka mig på några galoppsteg idag om allt känns harmoniskt och trevligt. 
Sen fick hon rida på Kvickis, de skötte sig jätte bra båda två och Isabelle lärde sig faktiskt att rida lätt och fick testa på en skänkelvikning i skritt, hehe! 
 
Efter båda ridpassen så lekte vi lite med hästarna och chillade, slänge i lite äpplen och morötter i badkaret så att de fick kämpa lite för godsakerna, dom tyckte nog att det var liiiite konstigt men lyckades gjorde dom ialfall!
Här försöker Schatal få upp ett äpple tror jag. De sökte sig mer till äpplena än morötterna i badkaret faktiskt!
 
Isabelle och Kvickis

RSS 2.0