Jahaja

Fortfaranade sjuk tyvärr, men härdar, det gör jag! 

Bamse var här igår och idag och skall komma onsdag-torsdag också! Han fick inga långpromenader idag (det orkade jag inte) men han fick springa av sig på ängen och leka med bollar/pinnar! 

Åkte till stallet och mockade och la ut Hö till hästarna också , INTE RENA!!! Shatte fäller nu också så passade på att borsta av han ute i det fria! 

Annars hoppas jag bara på bättring för min skull, SÅ MAN KAN LEVA LITE! 

Bamse 













Sjukis, igen

Då var man här igen, på dödsbädden. 

När man ännu en gång klarat sig ifrån det mörka träsket som man befunnit sig i så kastas man ner igen som en liten ärta i grytan... 

Febern steg som ett ånglok efter att jag glott på en fotbollsmatch i 92 minuter och spöregn som piskade mig taskigt i ansiktet. Under hela matchen påpekade jag att jag är en härdad människa, det här är inget problem, jag är HÄRDAD!!!! 
Men ibland så inser man inte att annat kan svika, immunförsvaret, inte alls lika härdat som mitt hårda psyke. 

Som ni förstår har mitt hästeri fått lida lika mycket som jag har fått. Helgen som skulle bli kröka sönder helg blev istället b&j med svenskfilm "Stockholm boogie", låter inte så pjåkigt va? Men för en människa med efterlängtan till helg så var det en stor förlust, precis som matchen blev som jag glodde på i 92 minuter kvällen till i fredags. 

Jag vågar nästan inte säga att jag är härdad mer efter denna amatörkväll på läktaren. Härdad är mitt motto, och mitt motto är jag. Men ska en gräns dras efter denna besvikelse? Att ge mitt imumförsvar en chans till är något jag måste göra, att överlåta titeln "härdad" til någon annan skulle vara för jobbigt, precis lika jobbigt som denna sjukdom jag går runt och bär på förtillfället. Men en tillfällighet är just bara en tillfällighet, det är det jag får livnära mig på tills att jag är den fullhärdade 100% personen igen. 

Fejk veggie

Aldrig varit mycket för kött, aldrig ätit exempelvis köttfärs, eller något vilt djur som älg, ren etc. I'm not a meat lover. 

År 2014 slutade jag äta det jag älskade mest, KORV! Jag åt tammefan korv så ofta jag kunde, falukorv va favvisen hehe! 
MEN sen insåg jag att det fanns andra alternativ, tex sojakorv, när jag helt plötsligt fick upp ögonen för det i skolan så var det en självklarhet för mig att äta sojakorv istället för vanlig korv... 

Andra kött jag åt fram tills December 2014 var fläskkotlett, oxfilé, salami, pepperoni, fläskfilé, kyckling, rostbiff avskalat så var det dom kötten jag gillade så att säga. Aldrig ätit skinka tror jag, inte köttbullar heller, smakat visserligen men aldrig fortsatt äta.  Jag har alltid tyckt att det exempelvis är fruktansvärt gott med sås och potatis istället då så har alltid klarat mig! 

Jag är ingen som predikar att man ska äta veggie, men jag tycker själv att det är absolut godast! Och jag ser verkligen djur som mina vänner så därför är det så jääääääkla svårt för mig att äta dom (utom fisk konstigt jag vet).. Det liksom tar stopp i munnen på mig, det e som att köttet inte ska vara där. 

Det jag menar med fejk veggie är att jag kan äta typ såser gjorda på sky från något stekt kött eller äta en köttgryta men inte äta köttet så att säga. Jag kan köpa en hamburgare på McDonalds och plocka bort köttet, ni förstår hur jag menar? 
Jag vill inte begränsa mig såpass mycket att jag inte kan äta något som har blivit berört av kött, det kanske kommer någon gång men just nu så känner jag att det är alldeles för begränsat! 

Vad äter jag istället för kött då? Qournfärs, skit gott att steka med tacos krydda! Qournbiffar, gott att steka i grillkrydda! Halloumi, sojakorv, qournschnitzel, det är oftast dom tillbehören jag har till isåfall! Men är det exempelvis klyftpotatis med sallad och god sås så kan jag äta bara det också! 

Nu vet ni det, kände bara att jag ville skriva det haha! 

varför rider jag med huvudlag?

Jag har tänkt mycket på den här frågan om varför jag gör det, alltså rider med en repgrimma nu i detta fall. Jag har ju valt att plocka bort bettet dels för att Shatte och Kvicken har visat stort obehag mot det men också för att jag inte tycker att ett bett har plats i en hästs mun. Kan man plocka bort så mycket utrustning som möjligt så tycker jag att man ska göra det. 
 
Men, varför rider jag med huvudlag om jag exempelvis är emot nosgrimmor och bett? Jo det är helt enkelt för att jag inte har den rätta och 100% kontakten med mina hästar från ryggen än. Jag vill jätte gärna börja i en inhägnad om jag ska börja rida utan huvudlag till att börja med men tyvärr har jag ju endast en liiiiiten cirkel precis utanför stalldörren som jag kan använda mig av om jag vill rida i inhägnat. Jag tycker att det är viktigt att börja med att hästen förstår vad som är bromsen i halsringen för annars kan det lätt bli missförstånd. Jag har suttit upp på Kvicken i halsring och det gick prima, visserligen skrittade vi bara men han förstod bromsen och när jag svängde, men det är ju det här att komma ut och rida i halsring också som är lite läskigare tycker jag. Det är ju faktiskt så att all din kontroll försvinner inprincip, du har inget att få stopp på hästen i om något skulle hända och det är väl det som är lite skrämmande i mina ögon. MEN sen vill man ju också ha så bra kontakt med hästen från ryggen att det är harmoniskt och att ni litar på varandra. 
 
Sen är både Kvicken och Shatte ganska energiska vid uteritter (jag tror att dom diggar att rida ut men mindre att rida på en volt) så dom är ju inte jätte lugna hela tiden om vi säger så även fast det är lugna och harmoniska som jag vill ha dom. Sen tror jag också att ska man rida i halsring så ska man göra det ganska kontunerligt i början i några dagar och verkligen vänja in dig och hästen i det. 
 
Men som sagt, jag hoppas verkligen att en dag så kommer jag att sitta där uppe på hästryggen utan något huvudlag och känna mig precis lika trygg och säker som jag gör med ett huvudlag, det är ju drömmen, att inte behöva ha någon utrustning alls... 
 
 
 
 
 
 

Smått update




Idag var hästarna med mig (och jocko) när jag mockade i stallet och hade mig! Jag skojar inte när jag säger att jag tömde 4 st omgångar för att det var så jävla äckligt i deras boxar idag. Höet var utspritt överallt och jävligt mycket kiss! Brukar kunna klara mig på att bara tömma 1 gång, så idag vart det tammefan riktig jävla storstädning i boxarna! 

Förövrigt mycket trevligt väder idag igen men har hört att det ska snöa imorgon???? Vill inte det...... 

Sen kan jag säga att jag igår gick förbi hästhagar igen och såg hästar som var täckta med 2 st täcken på sig? Såg iallfall 5 st som hade dubbla, i solen och 10+? Varför har man det? 

Läste en intressant tråd

Den handlade om varför man ska ta betalt för att ha en medryttare på sin häst. 

Och inte så förvånansvärt nog så handlar ALLT om pengar inom ridsporten för vissa. Jag som har två stycken hästar har dom väldigt billigt. Tror dom går på runt 2000 i månaden var för 2 st, e väldigt billigt för att ha häst! 









Jag förstår vad dessa människor menar men jag tycker den andra lite längre kommentaren är riktigt jävla hemsk om jag ska vara ärlig. "Hade jag haft en häst som var lågutbildad eller pensionär hade varit en annan sak." 
Wooow, att folk tänker så alltså, det är lite hemskt. Det är liksom självklart att ta betalt för en välutbildad dressyrhäst men inte en lågutbildad eller pensionär? Isåfall tycker jag att allt ska vara på lika villkor. Sen förstår jag att folk inte håller med mig men då tror jag att det faktiskt bara handlar om PENGAR. En dressyrhäst skadar sig, mycket kostnader. En dressyrhäst kan inte tävla om den skadar sig, lång vila= ingen ridning. Ingen ridning= inte kul för ägaren för ridningen är det man satsar på. Ja men ni förstår vad jag menar... 

Om vi säger att jag skulle ha medryttare på mina hästar (jag skulle inte ha det för att jag vill göra det själv och om jag skulle vilja att någon hade att göra med mina hästar så skulle dom få börja från marken helt klart och inte som "ryttare") så skulle jag INTE ta betalt. Det är jag som behöver hjälp och jag skulle hitta den bästa jag kunde hitta som verkligen förstår sig på hästar och då skulle det bara vara mitt nöje att dom är omringade av en sådan duktig människa. Men det är då självklart att denna människa ska vara engagerad och verkligen vilja umgås med mina hästar för att denne tycker att det är fantastiskt roligt. Så här handlar det inte om pengar utan om att jag isåfall vill ha en människa som verkligen älskar hästar och vill vara omringad av dom.

Förstår ni skillnaderna eller blev detta jätte rörigt, 

Vill bara påpeka att jag förstår att pengar har en stor inverkan på hästmänniskor då hästar kostar en förmögenhet i många fall, men jag tycker att det är ruskigt tråkigt att allt ska handla om pengar och inte kärleken till djuret. Varför kan man inte hitta den som passar bäst för att den älskar djuret istället för att gå på den som är villig att betala pengarna ? 

En halvdag med Bamse

Bamse kom ju till mig klockan 8 imorse och åkte hem klockan 12 på dagen! Vi testade som sagt bara idag för att se hur han trivdes här med mig och det kändes toppen bra! Han behöver en dagmatte tisdagar och fredagar och förhoppningsvis blir det jag då!  

Jag mamma och han gick en långpromenad vid halv 11 till halv 12 och allt gick galant! Sen efter det passade vi på att leka lite på baksidan med bollar, det uppskattade han vääääldigt mycket! 











Alltså hur söt är han inte?? 

Sen åkte jag och min syrra Eve och träffade hennes kompis som har en liten hund som heter Bernard! Han är 20 veckor gammal och kolla på denna sötnos


Gudomlig!!! 

En heldag med hundar helt enkelt, ÄLSKAR HUNDAR!! 

Passar Bamse

Åh idag passar jag en hund som heter Bamse och han är jätte mysig! 

Han är en schäfer/labradorkorsning och åldern är ägaren inte riktigt säker på då han är omplaceringshund, men han är troligtvis runt 5 år gammal! 

Jag passar honom som testgång nu i och med att hon behöver hjälp med honom på tisdagar och fredagar så vi får se hur det går! 

Han är väldigt lugn i psyket och även fast det tog cirka 50 min för honom att lägga sig ner och vila så gick han lugnt och kollade läget i huset först. 
Jag var dock med henne på promenad häromdagen och han skällde rätt mycket på människor osv så får se hur det går med det idag! 

Men han är så himla fin tycker jag!! 






Mysig torsdag

Jag och Jocko åkte och käka lunch vid 1 tiden idag och sedan åkte vi till där hennes häst står och mockade och fixade lite! Efter det bar det av hem till henne där även Kvicken och Shatte står och då passade jag på att mocka och kasta ut Hö till dom i hagen! Shatte vart det fart på när han såg mig komma så han sprang i full galopp ner för backen och kollade nyfiket på vad som skulle hända! Tyvärr var det ju inte mer spännande än att jag la ut lite Hö i hagen men han tyckte nog det var bra nog då han gav ifrån sig ett väääääldigt högt gnäggande hehe! 

Sen satt jag och Jocko och kollade på när farmor eldade lite på toppen och myste med hundarna samtidigt, riktigt trevligt! 








Prommis med grisen

Grisen är Shatte... Vi tog en promenad ner till ängen och hade lite roligt! 

Longerade lite, sprang runt, kollade på fotbollsmålen som står där och självklart käka lite gräs! 






Käka lite i farten 





Första kapitlet i boken



Jag har nu läst första kapitlet i boken som heter "Hästens användningsområden" 

Det innehåller kort sagt vilka grenar man kan hålla på med inom ridsporten. Dvs trav, hoppning, dressyr, galopp, Totalisatorspel, m.m 

Det jag reagerade lite extra på var under rubriken "Ridskolor och ridklubbar". Där står det att det finns 600-700 ridskolor i hela Sverige samt att det finns runt 10 000 ridskolehästar. Jag blev även chockad av siffran 125 000 människor som rider på ridskolor regelbundet. Det är inte siffran i sig som jag tycker är konstig utan det är förhållandet mellan ridskolehästar och ridskoleryttare. Gör man en snabb uträkning så får igenomsnitt 1 häst cirka 12 ryttare som ska rida på den. 

I min värld så är det helt absurt att en häst ska få behöva handskas med 12 st olika ryttare. Om jag inte minns fel på den ridskolan som jag red på så gick ponnysarna snittat 4 pass på en dag 6 dagar i veckan medans de stora hästarna gick 2-3 pass 6 dagar i veckan. 

Det är inte alls konstigt att hästar först gör motstånd och sedan i värsta fall blir apatiska under sådana förhållanden. Visst kan en häst gå upp mot 5 mil på en dag men det är i det fria och under helt andra förhållanden än vad vi håller dom i. Men förstå att ha 4 olika ryttare på ryggen som säkerligen inte alltid vet sin sak där uppe? Lite skrämmande i mitt huvud... 

Annars var det inget märkbart som jag reagerade på i det kapitlet förutom att man målar upp hästen som ett redskap. Men det förändras förhoppningsvis mer in i boken... 

I "värmen"

Idag är det ju såhär många grader ute i Vallentuna 
Är det lika bra väder där ni bor?

Iallfall. Var ute på en promenad och såg att alla hästar utom 1 av typ 30 st inte hade täcke på sig (jag gick förbi ett stall) . En häst hade till och med dubblatäcken ? Jag tycker personligen att det är alldeles för varmt att ha täcken på dom när solen ligger och steker i 15+ på dom. Mina går utan som ni kanske räknat ut nu. 

Om ni har täcken som dagar som denna på era hästar så varför? Jag ställer mig bara frågandes. 


Visning av stallet

Jag tänkte passa på att lägga upp lite bilder på hur det ser ut där Kvicken och Schatal står!
Här är lilla stallet! Till vänster står Kvicken i en Box och Schatal till vänster om fönstret! Fönstret är även det en Box men det är där jag förvarar hästarnas foder!

Sen här förvarar jag höet till hästarna! 

Och som ni ser här så sitter dom stallet och höbyggnaden ihop med varandra! Man måste dock gå ut för att komma in till höet så finns ingen länkade dörr mellan dom! 

Och ingången där borta kommer jag ifrån när jag ska ner till stallet! Och som ni ser så är det en liten rund "paddock" som hästarna går ut via hagen till! 

Och här är dom ute i hagen sen! Som ni ser så behöver jag inte leda ut dom utan allt är inhägnad så att dom bara kan gå ut raka vägen, jätte skönt! 

Bakom höbyggnaden så tömmer jag all skit hehe! 

Sen sträcker sig hagen bakom stallet också en bit! 

Samt att den går upp bakom den röda byggnaden i skogen!

Så det är så det ser ut här, jätte skönt och jätte trevligt hehe :) 

Stallet

Red ut på Kvickis en svängis idag och han var jätte pigg och glad! 
Förundras över att han fortfarande är så pigg även fast han faktiskt är 23 år gammal iår! 
Personligen så tycker jag att han varken ser gammal ut eller är loj i kropp och sinne! Fortsätter han att vara såhär framåt och pigg så kommer han nog hålla några år till, han är verkligen världens bästa kille i mina ögon! 
















förbannad

Jag visste att det inte var en bra idé för mig att kolla på den här videon men jag kunde inte låta bli. Jag måste få se vad vissa hästar utsätts för, hur ont i hjärtat det än gör så måste det uppmärksammas så att man kan anmäla skiten. 
 
Är det här tillräcklig för alla att kunna se en missnöjd häst? 

Den kickar och sparkar, gör motstånd på alla tänkbara sätt men ser den här kända Jorgen Olsen det? Ser han det och ignorerar det? Eller ser han det som att "hästen är dum". 
Den här killen är tydligen "A master of piaffe in Denmark", hur sjukt?? 
 
Jag blir så fruktansvärt jävla upprörd. Vad försöker han ens göra? Få den att Piaffa? Kolla bara hur jälva inspänd den där hästen är till att börja med, och att sedan få spö när den gör lite motstånd, inte fan är det konstigt att vi får apatiska hästar tillslut, helt jävla brutalt är det. 
 
Jag blir sorgen och uppgiven inombords, jag blir frustrerad att jag inte var där när detta hände. Jag vet att jag inte skulle kunna hålla mig från att försöka göra något som fick det att upphöra. I vissa situationer skiter jag i vem människan är och om det inte är min häst, i detta fall hade jag försökt göra allt i min makt för att få det att sluta. 
 
Jag vågar inte tänka på hur dessa hästar mår inombords, det är för skrämmande. Det är lika skrämmande att tänka på att det här är en person som är uppskattad. 
 

Såhär skriver personen som har lagt upp filmen på youtube
"I am relieved that the Equine Federation of Finland has reported Jørgen Olsen to FEI and to Dansk Rideførbund." "The event will probably also be investigated by the police."
Med all jävla rätt skulle jag säga. 
 

Det är sån här hästhållning som måste utrotas. Vi kan inte kolla på det som en häst som är lite "motsträvig" och inte vill göra något för att den är envis. Det här är ingen envis häst, det här är en häst som är tydlig med sitt kroppsspråk att det inte är okej, att den inte mår bra. Jag har lätt för att se sånt nu men det är inte lika tydligt för andra. 
Nu är ju det här klippet lite mer lättare att säga emot i och med att han faktiskt använder spöet på hästen vilket inte många tycker om, men hade ni sett samma sak även fast inte spöet används? Hade ni sett hästens frustation ändå? 
Det hade jag. 

sitsen

Jag skulle nog våga påstå att jag hade en ganska bra sists när jag red/tävlade mycket dressyr. Jag hade en bra sits för att just tävla och träna dressyr eller hoppning så att säga. Rak i ryggen, bak med axlarna, ner med hälarna, spänn magmusklerna, tummen högsta punkt med tyglarna i handen osv. Det fanns ju till och med dom som fick rida med spö i händerna för att kunna hålla handen "korrekt" enligt den moderna dressyrens bok eller diverse andra redskap för att få en sådan snygg och ståtlig sits som möjligt. 
Här har ni några bilder från den tiden haha. Kollar jag på dom här bilderna idag så tycker jag iof att det ser prydligt och fräscht ut men det är tyvärr ett litet problem i min hjärna som uppstår, jag förklarar här nedanför. 
 
Vi kan nog ( iallfall dom flesta av oss) komma fram till att det inte är sådär skit bekvämt att sitta som på bilderna här ovan. Det blir en ganska spänd och påtvingad sits. Och hur kan det då påverka hästen? Jo om man sitter såhär ansträngt och påtvingat så tycker jag att det istället för att bli följsamt med hästens rörelser går tvärtemot hästens rörelser. Om du gång på gång vägrar gemed med handen till en häst som på något sätt försöker få längre tyglar eller tycker att det på något sätt är obekvämt så blir det mer att du tvingar ihop hästen till en form som är så onaturlig som det bara går. Det blir som om att ni stretar emot varandra fast ni borde synka och följa med varandra. Man "ska" ju sitta så stilla som möjligt i den moderna dressyren och för mig skapar det genast komplikationer i huvudet. Du blir ju inte följsam på någotvis om du väljer att jobba emot hästen här. Du är ju som en järnpinne som vägrar ge med dig om hästen gör något, du sitter där och håller emot tills hästen ger med sig. Och hur många gånger får vi inte höra, "var följsam i hästens rörelser" medans det egentligen betyder att tryck ihop hästen så att hästen följer din stela sits istället. Jag tror mer på en avslappand och just sagt FÖLJSAM sits. Med följsam menar jag att du inte är rädd för att kanske säckas ihop lite, sitta lite för mycket framåtlutad eller bakåt lutad, utan du följer med i din hästs rörelser och inte tvärtom. Sen tror jag att du automatiskt får en väldigt fräsch och följsam sits ju mer eftersom din häst rör sig mer korrekt, men då är den inte påtvingad utan då är det precis just där som du ska sitta och ingen annansts. 
 

Tänk om vi alla kunde sluta jobba emot hästen och dess rörelser hela tiden. Jag ser allt för många som låter hästen få anpassa sig efter din stela och up-tighta sits men ändå förväntar vi oss att hästen ska vilja jobba med oss i harmoni och glädje. Testa ett ridpass bara att försöka hänga med din häst, vem fan bryr sig om du ser ut som en nybörjare (jag gör deffinitivt det till en början)? Testa en gång bara och se om du märker någon skillnad, det tror jag att det kommer att göra. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vilken känsla

Shit vad jag mår bra nu, var ett bra tag sedan som jag kände en sådan lugn och harmonisk energi bland mig och mina hästar. 
 
Jag har varit så extremt frånvarande och stressad inombords dom här senaste månaderna som varit, vilket tråkigt nog har speglat av sig i min hästhantering. Mina hästar har varit lite halvt tveksamma till att vara med mig vilket jag inte riktigt har förstått förrens nu. Dom har varit det för att jag har varit frånvarande och bortstötande gentemot dom. Jag har en tendens till att stöta bort både människor och djur för att jag ibland är rädd för att det ska kännas jätte bra en dag och värdelöst en annan. Helt enkelt så är jag lite för rädd för att komma nära ibland vilket är tydligt för mig nu, det är precis det som pågått med mina hästar. 
 
Men idag fick jag en sådan fantastisk känsla inombords. Jag fixade allt i stallet vid 6 och åkte tillbaka vid 20 i 8 för att ta in dom. Med inga stressmoment som att mocka eller fylla på vatten så tog jag in dom direkt. Jag bestämde mig för att känna igenom Kvicken ordentligt med händerna för att se vart hans punkter sitter där han inte tycker om att bli rörd på. Det som har varit ett stort problem i cirka 2 månader nu försvann drastiskt som jag stod där. Jag såg honom verkligen och jag tror att han märkte det. Han stod helt stilla under hela processen och valde att bita i luften några gånger där han tyckte att det blev allt för obehagligt att jag rörde honom. Det är helt okej att han säger ifrån, jag vill att han ska säga ifrån så att jag kan försöka mjuka upp honom lite och få han att inse att jag inte vill tränga mig på honom utan bara få komma lite närmare inpå. Det gick så bra och han accepterade till slut dom flesta ställena som jag vet är dom känsligaste. 
Det häftigaste var när jag skulle försöka få röra honom lite på huvudet till slut. Huvudet för Kvicken är som att inkräkta på hela hans privata space, not cool. Men det sjuka var att jag la fram handen och han sakta tryckte sin panna emot min hand som att han ville säga att "det är okej nu". Det var en helt sjuk känsla. Han som annars brukar vända på huvudet ifrån mig, eller gå in i boxen stod nu helt stilla och var cool lugn, magiskt var det. 
 
Shatte och jag connectade också på ett helt annat stadie idag. Det började med att han stod och käkade på sitt hö när jag höll på med Kvicken. Han tog ett steg utanför boxen och jag bad honom att stanna kvar där istället för att komma ut och han stod kvar och väntade på sin tur. När jag var klar med Kvicken så bad jag Shatte att komma ut ur boxen genom att säga hans namn och vifta med handen mot mitt håll inbjudande. Direkt tog han ett steg utanför boxen och kom till mig, ställde upp sig i gången och stod helt stilla och lät mig sätta på han fleecetäcke och borsta igenom det som gick att borsta igenom (han var dyngsur med massa blöt lera på sig). Kvicken stod lugnt och vilade med huvudet mot oss i sin box (med boxdörren öppen) och det var en sådan lugn och harmonsik känska som vi alla tre kände tror jag. Hästarna har nämligen hållit på att gå runt i stallet på senaste tiden och varit lite mer stressade så att säga. Det har varit svårt att borsta på dom utan att dom rör sig. 
 
Idag förändrades en hel del. Jag har känt det som jag kände för några månader sedan och jag tror att hästarna kände det också. Vi alla stod lugnt i stallet vid varandra och bara umgicks. Det är en sådan viktig aspekt i min hästhantering, att kunna stå och bara umgås med hästarna och känna ett lugn. Idag låg allt på mig, jag gick in med en lugn och poisitv energi som utstrålade harmoni vilket mina hästar kände. Dom ville vara nära mig och var extremt uppmärksamma på vad jag gjorde och jag på dom. Idag såg jag dom verkligen, jag hade koll på varenda liten rörelse dom gjorde, allt från en liten blink med ögat till ett steg med hoven eller ett öra som rörde på sig. 
Jag har saknat det här, jag har saknat att verkligen vara med dom i nuet och nu fick jag äntligen kännas på hur det ska kännas igen. 
 
 
 
 
 

Musik

Det finns dom som gillar att lyssna på musik när dom rider och så finns det dom som är som jag, dvs rider inte med musik. 

Jag ska förklara varför jag inte tycker om att rida med musik. 

Jag känner inte att jag är i nuet då. Jag känner att jag inte är 1 med hästen om jag har musik i öronen. Det känns som om att jag stängs in i min egna lilla värld och hästen är i en annan. 
Jag vill kunna höra hästens hovspår under mig, jag vill kunna höra när den frustar eller gör ifrån sig något annat ljud som jag finner viktigt att uppfatta. 

Med andra ord så tycker jag inte att det blir samma känsla med musik, jag tycker att det blir fel. 

Jag älskar att andas och höra allt runtomkring mig när jag är med mina hästar. Jag vill vara där 100% med dom och inte fokusera på något annat överhuvudtaget, vilket jag känner att musiken kan få en att göra. 

Ni som rider med musik, varför gör ni det, finner ni någon annan känsla än vad jag gör? 



3 ord

Tänkte köra på 3 ord som beskriver mina hästar, LET'S GO 

KVICKEN
1. Ambitiös 
2. Halvt häst 
3. Space


Med ambitiös menar jag att han alltid försöker att göra sitt bästa när man rider på honom eller ber honom om något, riktigt lätt att jobba med. Vad menar jag med "halvt häst"? Jo han har ju aldrig gått i en stor grupp med hästar förutom under typ 3 månader när vi stod på ett annat stall. Han kan inte riktigt flockbeteende eller hur han ska bete sig så därför tar det lite längre tid för mig att få en stabil och förstående kontakt med honom ibland, jag menar alltså att han inte alltid har fått vara häst/växt upp som en häst vilket man märker i vissa situationer. Han kräver väldigt mycket space. Han har svårt med närkontakt. Det märker man när man ska borsta på honom, klappa på honom osv. Det är inga problem så länge man inte rör honom men ska man få ta på honom eller borsta så kan han bita efter en eller bli stressad genom att gå ut ur boxen och gå runt runt. Då brukar jag ibland skippa att borsta eller vänta ut honom, är upp till honom. 
Jag älskar han som han är, jag accepterar han som han är och jag jobbar aldrig emot honom även fast det finns lite komplikationer ibland! 

SCHATAL
1. Hel häst
2. Uppmärksam/tydlig 
3. Gosig

Schatal har jag inte haft lika länge som Kvicken (blir två år i Juni) men han har lärt mig så mycket om hästar, och det är för att han just precis är en häst. Han tänker precis och beter sig som en häst ska göra som har fått vara så mycket häst som möjligt. Med andra ord skulle jag vilja säga att han inte är "förstörd". I och med att han är en riktig häst fortfarande så gör det honom väldigt uppmärksam på saker i hans omgivning. Han har flyktbetende som få men är också väldigt uppmärksam på om jag tycker att något är en fara eller lugnt och håller sig till det lugn jag har när jag är med honom. Han är oerhört tydlig med att visa vad han tycker är okej och inte okej och det är något som har hjälpt mig enormt mycket att utvecklas. 
Sen får vi ju inte glömma att han är världens gospojke. Han har inget problem med att man står och borstar på honom eller vill gosa med honom, det är han all up for hehe! 



Lite sjukis

Fyfan hörni, känner nu att jag börjar bli sjuk vilket jag verkligen hatar att vara!!! 

När halsen sviker och andningen känns ansträngd och man blir beroende av nässpray, då är det fan inte kul.. 

Jag brukar köra full kur på halstabletter, nässpray, varmt vatten och honung, alvedon osv. En gång blev det så Förjävligt i näsan och jag vaknade upp gråtandes av att inte kunna andas att mamma värmde upp vatten i en kastrull och hällde i tigerbalsam som jag fick sitta och andas in, funkade förträffligt bra! 

Det som suger med att vara sjuk är att jag knappt orkar att vara i stallet. Och under den här ler perioden som vi har nu så behöver hästarna lite extra borstning osv (speciellt Schatal som går utan täcke nu). Han var så jäkla skitig igår och värre är det när det är blötlera och inte går att få bort, har ni något tips förutom att spola hästen? Har ju bara kallvatten i stallet.. 

Fyfan, hoppas tammefan att det inte bryter ut mer, det orkar jag inte 
När jag mådde som värst när jag inte kunde andas... Fräsch va 

RSS 2.0