visste ni att

 
1. Till en början var hästar bladätare och inte gräsätare. När bladen tog slut så behövde hästarna börja äta något annat och därav gräs. Deras käkar behövde stärkas och bli kraftigare för att kunna mala ner allt gräs dom åt. Det är också den hästkäken vi ser idag på våra hästar. 
 

2. Den första hästrasen var inte större än en hund och levde för cirka 50 miljoner år sedan. Sedan utvecklades hästen till det stora djur vi har idag och beroende på vem man frågar så har den hästen levt på jorden i cirka 5-8 miljoner år. Våran häst idag heter Equus Caballus. 
 
3. Man tror att det som lockade människan till hästen var dess rörlighet. Det känns lite för nonchalant att påstå att hästen skulle blivit sedd för sin skönhet då våran värld bestod av överlevnad. Hästen kunde/kan förflytta sig flera mil på en dag och det sägs vara det som har lockat. 
 

4. Om man studerar vilda hästar så kan de förflytta sig cirka 20-30 kilometer på en dag eller mer bara för att beta och vara häst. 
 
5. Den sociala strukturen är vad som får hästen att kunna överleva och det är även den som får oss människor att kunna förstå hästen och samverka med den. 
 

6. En häst är ett flyktdjur och av naturen då alltid väntar sig det värsta. Hästen måste alltid vara på vakt och kunna fly från potentiella rovdjur. 
 
7. I en vild flock finns det inga valacker. 
 

8. Hästar är acceptans djur och det är säkerligen därför vi klarar av att kunna ha dom i fångenskap också. Hästar anpassar sig efter situationer och man tror att det är därför dom har klarat av att inte dö ut under alla dessa miljoner år. 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0