Täcke på eller av?

Kvicken får ganska så tjock päls nu på vintern vilket jag tycker är väldigt bra. Jag Skulle aldrig få för mig att klippa honom eller ta bort hans naturligt välfungerande päls. Men då får vi också väga in att det faktiskt inte behövs. Han rids inte jätte ofta och blir aldrig tränad hårt så att svetten droppar. Med andra ord så skulle det bara vara sjukt att klippa honom. 

Till att börja med, all fakta/info jag skriver här nedan har jag fått från den här länken: 
http://www.hippson.se/artikelarkivet/hasthantering/tacke-eller-inte-tacke-det-ar.htm

 Artikeln börjar med att "alla klippta hästar behöver ett täcke på sig". Det är för att man tar bort pälsen som sätter skyddet för hästens förmåga att klara av lägre temperaturer. Men lite mer allmänt så spelar en rad faktorer in. Pälssättning, ras, ålder, går hästen i flock, vindskydd m.m. Det avgörande är dock hur mycket grovfoder din häst får vid förändrat klimat. Grovfoder= Hö, hösilage, ensilage= värme vid lägre temperaturer= mindre behov av täcke. 

Dom gör till och med en jämförelse i artikeln som lyder: " om hästen inte är klippt och utför ett medelhårt arbete (motsvarar ungefär upp till medelsvår nivå) behöver den normalt inte täcke på vintern. Goddamn, jag som trodde att alla hästar som tävlas och tränas behöver minst dubbla täcken på sig 😱 Dom menar också att en häst som tränas på detta vis kan behöva ett täcke på sig om det börjar bli runt -10 ute, men att det är bättre att öka grovfoder intaget istället. 

"En hobbyhäst som endast tränas lätt, och därför inte är klippt, behöver inget täcke i stallet under vintern. Men den kan behöva ett täcke i hagen om man istället inte väljer att öka högivan lite". 
Kvicken är 24 år gammal men går endast med ett regntäcke på sig ute i hagen nu och upp till -15. Han står utan täcke inne i stallet. Till att börja med så har han en välfungerande päls som jag har låtit vara helt och hållet. Sedan så har han fri tillgång på Hö i sin hage under hela tiden som han vistas ute. Det här gör att han inte är i behov av ett tjockare täcke. Hans päls håller bort kylan väl ändå, regntäcket är mer för att skydda mot regn och blåst/ snö och blåst. 

I artikeln så menar dom på att en häst som är i tävlingskondition och klippt oftast behöver ersätta sin förlorade päls med ett täcke. "Men med ett termotäcke klarar den då ner till -15 innan den behöver ett extra täcke eller extra Hö. Att lägga på dubbla täcken är alltså oftast helt onödigt." 

Det här tycker jag är väldigt viktigt att tänka igenom. Alltså ÄVEN fast hästen är klippt så behöver den inte DUBBLA TÄCKEN, ETT termotäcke räcker. Vad är det vi ser oftast? Hästar med typ 2-3 st täcken på sig ute, även när det är runt 0 gradigt. Det är helt sjukt. 

Hästen klarar av kyla bättre än regn och blåst. Är det regnigt och blåsigt ute så kan det med andra ord vara bra att lägga på ett regntäcke. När det blåser runt tio meter i sekunden så skulle vi behöva öka hästens foderintag med 10 kilo per dag, vilket säger sig självt, inte riktigt möjligt, för att hästen ej ska frysa. Kan passa på att en normal vindstyrka här i stockholmslän ligger runt 3-5 meter i sekunden, tio meter är därför väldigt mycket blåst också. 
Dom menar att ett tunt täcke egentligen är det som behövs, inget tjockt. Har man vindskydd till hästen så kan det hjälpa som ett täcke för hästen också. 

-Att lägga på hästen ett extra täcke ger bara 10 % mer isolering. 
- Det är dessutom tungt för hästen och kan skapa ryggproblem. 
- För varm täckning kan också öka fuktigheten under täcket och ge svamp. 
- Tänk på att vädra hästens päls varje dag om du har täcke på dygnet runt. 

Personligen så är jag väldigt mycket för att inte försöka ha dubbla täcken på hästen. Men alla hästar där jag jobbar, har dubbla täcken, och idag är det +5 här i Vallentuna. Visserligen blåst på 6 meter i sekunden och regn men om ni kommer ihåg från därovan så kanske det hade räckt med ett välfungerande regntäcke? En av hästarna har till och med ett innetäcke + termotäcke, hur sjukt? Menmen, vad ska jag göra liksom? 

Självklart så är det viktigt att se till hästen som individ. Har man en häst som lätt är frusen av sig så kanske det är bättre att ha ett varmare täcke på den. Känns ju onödigt att vara spikad på att hästen inte ska täckas mycket om det nu faktiskt är så att din häst inte klarar av kyla lika bra som andra hästar. Men det är viktigt för oss övriga att nära ta en riktig funderare över hur stor skillnad det faktiskt är på oss människor och hästar när det kommer till hanteringen av kyla. Hästar klarar av sådana temperaturförändringar mycket bättre än vad vi gör och därför är det viktigt att inte lägga över våra känslor på det hela när det kommer till att täcka våra hästar. 

Det är viktigt att hästen får andas i pälsen också varje dag. Kan säga att en häst här i stallet har typ klåda när man tar av dennes täcke. Tror att det beror på att pälsen aldrig riktigt får andas ordentligt. 

Nej men HÖRRNI, ta hand om era hästar och er själva! Är ni intresserade av att läsa hela artikeln så är det bara att klicka in på länken! 😃

Kvickis i ett av sina regntäcken en dag när det var runt -8 ute! 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0